11. FEB. 2021 KL. 14:57

Søg nu: Realdania afsætter 42 millioner til nye Underværker

Beboere I Domen Titanparken

Titanparkens beboere har tidligere fået støtte fra Realdania. De drømte stort, et 30 kvm. stort drivhus, formet som en dome, som skulle danne fællesskaber på tværs af boligafdelingen. Foto: Realdania

Nu kan ildsjæle igen søge om støtte til at føre frivillige projekter ud i livet. Realdania har øremærket 42 millioner kroner til at hjælpe nye projekter i gang.

Brænder du for at skabe livskvalitet, nye aktiviteter og nye mødesteder, hvor du bor?

Måske et mobilt udekøkken, som laver eksotiske specialiteter. Eller et kæmpe drivhus til beboere med grønne fingre.  

Så er det nu, at du som frivillig i et alment boligområde har muligheden for at søge midler i Realdania, så dit projekt kan blive til virkelighed. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Realdania.

Corona-krisen har tilsyneladende ikke lagt en dæmper på idérigdommen. Måske er der ovenikøbet sat ekstra blus under ildsjælene i et vanskeligt år, hvor der har været brug for initiativ, fællesskab og hverdagsglæde. Som modvægt til nedlukning og ensomhed.

”Selv om mulighederne for at være sammen er begrænsede lige nu, ved vi, at der findes masser af ildsjæle over hele landet med gode idéer til projekter – og kræfter til at realisere dem. Projekter, som kan være med til at styrke de lokale fællesskaber i kølvandet på en svær tid, og som kan blive til virkelighed i takt med, at samfundet åbner igen,” siger Stine Lea Jacobi, programchef i Realdania.

Fællesskaber kan trives alle steder, men med de rigtige fysiske rammer kan de også udvikles og styrkes. Det er baggrunden for, at Realdania nu har afsat 42 millioner kroner til at støtte endnu flere frivillige projekter som en del af Underværker.

”I Realdania glæder vi os meget til at modtage ansøgninger fra nye potentielle underværker,” fortsætter Stine Lea Jacobi.

Om Underværker

Med kampagnen Underværker støtter Realdania projekter i det byggede miljø, som er drevet af frivillige kræfter.

Kampagnen bidrager både med økonomisk støtte, rådgivning og videndeling til at gøre gode idéer ud i livet.

I sin levetid har kampagnen støttet virkeliggørelsen af mere end 280 projekter med ca. 131 millioner kroner.

Næste ansøgningsfrist er den 20. april 2021 kl. 12.

Læs mere om Underværker her

Selv om mulighederne for at være sammen er begrænsede lige nu, ved vi, at der findes masser af ildsjæle over hele landet med gode idéer til projekter – og kræfter til at realisere dem.

Stine Lea Jacobi, programchef i Realdania

Grøn Dome I Titanparken

1 / 1Uddrag af Titanparkens ansøgning: Vi drømmer om at være mere ude året rundt, vi drømmer om mere grønt og om at få mere jord under neglene. Vi drømmer om at udvikle vores grønne viden, så vi bliver de rene grønne eksperter. Vi drømmer om mere fællesskab og et fælles tredje at mødes om og bygge op sammen. Vi tillader os at drømme stort, så derfor drømmer vi faktisk om vores helt egen lille oase. Domen skal være centrum for udeliv, fællesskab, samvær og grøn læring for børn og voksne i Titanparken.

Læs senere artikler

Danmarks største kollegie vil bane vejen for fællesskaber for socialt udsatte unge

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Ildsjæles betydning for lokale fællesskaber

Realdanmarks mangeårige samarbejde med ildsjæle har vist, at ildsjæle ikke bygger for sig selv, men bliver motiveret af at give noget tilbage til samfundet sammen med andre.

De får en god idé og sætter alle sejl ind på at føre den ud i livet. Den omsorg for mennesker og steder gør ofte projekterne levedygtige på lang sigt.

Siden 2014 har Realdania med kampagnen Underværker støttet mere end 280 frivillige projekter. Også projekter i almene boligområder.

Bispeparken i Aarhus er ét af dem. De modtog 200.000 kroner i støtte fra Realdania til at bygge et mobilt køkken. Fælles madlavning skulle styrke fællesskabet og kendskabet til hinanden på tværs af generationer, nationaliteter og kulturer i boligområdet. Det har siden udviklet sig til, at frivillige beboere også kører ud til arrangementer med streetfood-aktiviteter.

Titanparken i København har modtaget et støttebeløb på 500.000 kroner fra Realdania. Deres projekt var at bygge et 30 kvadratmeter stort drivhus formet som en dome i deres boligområde. Domen skulle være centrum for udeliv, fællesskab, samvær og grøn læring for børn og voksne i Titanparken.

Begge projekter er blevet til i samarbejde mellem beboere, boligselskaber og helhedsplaner. Men med beboerne som initiativtagerne og dem, som står for driften af begge projekter.

Sådan ansøger man

Er man en ildsjæl med en god idé til et projekt, søger man ved at lægge sit projekt op på kampagnens hjemmeside.

Dernæst gælder det om at skabe opmærksomhed om idéen og få mindst 500 mennesker til at give den en stemme. Når stemmerne er i hus, er man sikker på, at projektet bliver vurderet af Underværkers jury og Realdania ved næste ansøgningsfrist.

Underværker har tre ansøgningsrunder frem til 2023. Der er åbent for ansøgninger nu, og næste ansøgningsfrist er den 20. april 2021 kl. 12.00.

Se, hvem der kan søge og hvordan, på kampagnen Underværkers hjemmeside.

Realdania

Realdania er en forening med omkring 155.000 medlemmer. Dens mål er at skabe livskvalitet for alle gennem det byggede miljø i Danmark.

Realdanmark har tidligere kaldt sig en fond, men virksomheden er teknisk set en erhvervsdrivende forening, som man kan blive medlem af, hvis man ejer fast ejendom i Danmark.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligforening uddanner viceværter til brobyggere

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligforening uddanner viceværter til brobyggere

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2919 )

0

Læseliste