30. NOV. 2020 KL. 10:16

Danmarks største kollegie vil bane vejen for fællesskaber for socialt udsatte unge

Øresundskollegiet Topfoto

Øresundskollegiet på Amager har fået en bevilling fra Villum Fonden til at skabe nyt liv og fællesskaber på den kæmpe tagterrasse, som i dag står øde hen. Foto: FA09

Villum Fonden har doneret 2,8 millioner kroner til et ambitiøst projekt på Øresundskollegiet på Amager. Her vil de unge beboere omdanne en forsømt tagterrasse til et grønt mekka med rum til nye fællesskaber på tværs af alle beboere.

Det almene kollegie på Amager med de karakteristiske røde vinduespaneler er ikke bare Danmarks største kollegie med 1.025 boliger. Det har formentlig også Danmarks største tagterrasse.

Men den enorme terrasse på 1.300 kvadratmeter er dårligt udnyttet og bliver ikke brugt af de unge beboere. Det skal en stor donation fra Villum Fonden nu ændre på.

Øresundskollegiet har nemlig modtaget en bevilling fra fonden på mere end 2,8 millioner kroner til projektet ”Grobund for nye fællesskaber”.

Bevillingen fra den almennyttige fond vil komme alle på kollegiet til gode, når der kommer et grønt og indbydende fællesareal på tagterrassen. Projektet kommer også til at spille en vigtig rolle for de socialt udsatte unge og hjemløse, som snart flytter ind på kollegiet. Og skal finde deres vej ind i fællesskabet.

Fra selvejende til alment kollegie

Øresundskollegiet er ved at blive omdannet til almene boliger i boligorganisationen PAB.

Med den omlægning får Københavns Kommune mulighed for at anvise socialt udsatte unge til de mange boliger på kollegiet.

Jeg er smadderstolt over den tillid, Villum Fonden viser os med denne bevilling.

Niels Kristian Bjerg, formand for beboerrådet på Øresundskollegiet.

Tagterrasse I Dag 2

1 / 2En tagterrasse af de dimensioner burde være en luksus. Men ikke, når det bare er gråt i gråt som her på Øresundskollegiet. Foto: FA09

Gårdrum Og Terrasse

2 / 2Med hjælp fra Villum Fonden bliver denne plan snart virkelighed. Grå flisebelægning bliver omdannet til en grøn oase og rum til fællesskaber.

Kasper Nørballe, administrerende direktør i FA09, er begejstret for, at projektet nu kan blive til virkelighed.

”Der er ingen tvivl om, at det kommer til at løfte kollegiet og give nogle helt andre muligheder for at skabe og pleje fællesskaber på tværs. Kollegiets beboere har taget en vigtig rolle på sig i forhold til at inkludere deres kommende medbeboere i fællesskabet. Det er rigtig godt set, at der er behov for bedre fysiske rammer for at løfte denne opgave,” fortæller

Han tilføjer, at det som administration for Øresundskollegiet er supermotiverende at samarbejde med beboere, som brænder så meget for deres sag og går foran i den bæredygtige udvikling.

Visionære unge beboere

Det er kollegiets beboerråd og flere end 100 frivillige, som har iværksat projektet ”Grobund for nye fællesskaber”. Og dermed har valgt at tage socialt ansvar.

"Jeg er smadderstolt over den tillid, Villum Fonden viser os med denne bevilling. ’Grobund for nye Fællesskaber’ er beboernes projekt, der handler om at skabe rum for liv mellem boligerne til gavn for fællesskabet og sammenholdet på kollegiet og i lokalområdet,” fortæller Niels Kristian Bjerg, formand for beboerrådet på Øresundskollegiet. 

Læs også BL’s temaside: Almene boliger til hjemløse

De nye fysiske rammer skal udover at være et indbydende samlingssted også være en hjælp til bedre at integrere den nye beboergruppe, som i forvejen kan have det svært. På Øresundskollegiet kan de kommende udsatte beboere indgå i velfungerende fællesskaber og i et socialt netværk af unge under uddannelse.

Forvandlingen fra hyggeforladt flise-terrasse til et grønt og alsidigt fællesareal vil give mulighed for sociale og faglige aktiviteter med åbne rum til store forsamlinger og små kroge til fordybelse.

Det kunne være køkkenhave, udstillingspladser eller fælles yoga. Målet er, at de enkelte løsninger skal udvikles sammen med kollegiets beboere, udvalg og klubber. På den måde sikrer de, at den nye tagterrasse afspejler de faktiske behov på kollegiet.

Artiklen fortsætter under boksen. 

Om VILLUM FONDEN

VILLUM FONDEN er en almennyttig fond, der støtter teknisk og naturvidenskabelig forskning samt miljømæssige, sociale og kulturelle formål i ind- og udland. VILLUM FONDEN er stiftet i 1971 af civilingeniør Villum Kann Rasmussen.

Læs senere artikler

Danmarks største kollegie bliver alment

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Nyt partnerskab skal hjælpe unge ud af hjemløshed

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Opbakning motiverer

På kollegiet oplever de stor interesse for projektet. Senest har de haft besøg af Mia Nyegaard, som er socialborgmester i Københavns Kommune. 

”Borgmesterens besøg gør, at vi som kollegie og beboere føler os taget seriøst og anerkendt for det arbejde, vi lægger for dagen," siger Niels Kristian Bjerg. 

Den nye tagterrasse bliver til i samarbejde med tegnestuen Arki_Lab. Og forventes at stå færdig til sommersæsonen 2021.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

BL’s formand: ”Hverdagsdemokraterne binder samfundet sammen”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

BL’s formand: ”Hverdagsdemokraterne binder samfundet sammen”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2915 )

0

Læseliste