24. JUN. 2020 KL. 13:43
Nyt partnerskab skal hjælpe unge ud af hjemløshed
24. JUN. 2020 KL. 13:43
Den Sociale Investeringsfond indgår partnerskab med Hjem Til Alle alliancen. De skal med sociale investeringer finde en ny måde at bekæmpe hjemløsheden blandt unge.
Cirka 2.000 unge i alderen 18-30 år er i dag hjemløse. Det er en stigning på 72 procent siden 2009. Det er en stor velfærdsudfordring, som man har forsøgt at løse i mange år og smidt mange penge efter.
For at komme hjemløsheden til livs, er der brug for at tænke nyt, fortæller Karen Hækkerup, formand for Den Sociale Investeringsfond, i en pressemeddelelse:
”Den Sociale Investeringsfond er sat i verden for at afprøve nye indsatser og udvikle nye løsninger for at styrke den danske velfærd. Når det kommer til unge i hjemløshed, er der gennem de sidste år brugt mange ressourcer på at håndtere hjemløshed. Desværre går det ikke den rigtige vej. Vi har derfor brug for nye metoder og for at bryde med kassetænkningen på tværs af sektorer, hvis vi skal komme hjemløshed blandt unge til livs. Her kan Den Sociale Investeringsfond være en motor for en ny og mere helhedsorienteret måde at gribe problematikken an på.”
Godt parløb
Agi Csonka, der er bestyrelsesformand i Hjem til Alle alliancen, er glad for det nye partnerskab:
”Vi kan ikke løse denne udfordring alene. Der er brug for nytænkning på tværs af kommuner, civilsamfund, almene og private boligaktører samt private investorer og fonde. I 2021 skal regeringen søsætte en ny national hjemløshedsstrategi, og derfor er vi meget tilfredse med at indgå dette partnerskab med Den Sociale Investeringsfond, der kan bidrage til at finde løsninger på grundlæggende udfordringer,” fortæller hun i pressemeddelelsen og fortsætter:
”Knap halvdelen af unge hjemløse har tidligere været anbragt væk fra familien. Vi kender dem, men alligevel går mange unge under radaren og dukker først op, når deres udfordringer spidser til. Vi kan stoppe hjemløsheden, men vi skal have fat i de unge. Vi skal alle skubbe i samme retning og sørge for, at alle unge har adgang til bolig, støtte og fællesskaber.”
Hjemløshed som investeringscase
Den Sociale Investeringsfond vil i partnerskab med Hjem til Alle, Aarhus, Høje Taastrup, København og Roskilde Kommune afklare muligheden for at udrulle sociale investeringsprogrammer på hjemløseområdet ved at udfolde en investeringscase. Den Sociale Investeringsfond bidrager med viden og assistance til, hvordan Hjem til Alle alliancens tilgang kan designes som en attraktiv investering, der kan udbredes til gavn for unge hjemløse landet over og det danske samfund som helhed. Partnerskabet præsenterer ultimo 2020 et oplæg til, hvordan hjemløshed blandt unge kan bekæmpes gennem sociale investeringsprogrammer.
Hjemløsheden skal brydes tidligt
Mange af de unge hjemløse kæmper ofte med andre alvorlige problemer. For eksempel misbrug, psykiske udfordringer, økonomisk gæld og svage netværk.
”Mange unge hjemløse står i en vanskelig situation, hvor hjemløshed går hånd i hånd med sygdom, stofmisbrug eller mangel på stærke relationer og fællesskaber. Derfor har vi et ansvar for at møde dem med en bred indsats, hvor vi ikke kun kigger på boligløsninger, men også sætter ind over for andre sociale problemer. Ellers risikerer vi, at de unge mennesker og deres store potentiale går tabt, og det er en dyr pris at betale for os alle samme. Vi skal med andre ord turde investere i de unge, som er kommet ud på kanten af samfundet, og jeg håber, at investeringstankesættet kan føre til løsninger med større synlighed på menneskelige og økonomiske gevinster ved at sætte tidligt ind,” siger Kristian Würtz (S), Social- og Beskæftigelsesrådmand i Aarhus Kommune.
Alliancens arbejde med at stoppe hjemløshed blandt unge tager sit afsæt i den evidensbaserede tilgang Housing First og trækker på positive erfaringer med sociale investeringsprogrammer på hjemløseområdet i bl.a. England.
BL en del af alliancen
BL – Danmarks Almene Boliger har i flere år været en del af Hjem til Alle alliancen. Almene boliger er nemlig centrale i bekæmpelsen af hjemløshed. Boligorganisationer og kommuner samarbejder om lokalt at finde løsninger, der sikrer boliger til alle – også de borgere, som har svært ved at finde fodfæste i en egen bolig.
Læs mere på BL’s tema-side om hjemløse.
Om skribenten
Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Monsterregn i Esbjerg og Vejle: ”Vi slap billigt – men der skal gøres noget ved kloakkerne”Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Monsterregn i Esbjerg og Vejle: ”Vi slap billigt – men der skal gøres noget ved kloakkerne”