24. FEB. 2021 KL. 12:00

Forretningsfører: ”Hvis ikke vi udvikler, afvikler vi”

Kim Johansen BDK Fyn

foto: BDK

Kim Johansen er forretningsfører i Boligkontoret Danmark, Afdelingskontoret Fyn. Han og Boligkontoret Danmark vil gerne være firstmover på boliger og bæredygtighed – gerne i samarbejde med private bygherrer.

Hvorfor er det vigtigt, at almene boliger ikke bliver stigmatiseret?
”Fordi vi huser alle. Jeg tænker ikke i, at vi laver almene boliger, men gode boliger til almindelige mennesker. Så vi skal væk fra, at nogen kalder en almen bolig for en social bolig eller en ghetto. Vores lejeboliger er på lige fod med andre boformer. Og med boligsociale indsatser kan vi endda det helt særlige, at vi går ind og støtter op om de beboere, som har det sværest. Det giver plads til alle, uanset indkomst, civilstand og social baggrund. For alle mennesker skal have mulighed for at bo godt.”

Hvordan laver I gode boliger til almindelige mennesker?

”For det første ved at se muligheder og ikke begrænsninger. Hvorfor skulle almene beboere for eksempel ikke have havudsigt? I Boligkontoret Danmark er vi meget opsøgende på at finde nye spændende rammer – også her på Fyn. Og tiltrække private bygherrer til at bygge sammen med os, så vi får mere alsidige boliger og større mangfoldighed. I min optik bliver vi beriget af at opleve hinandens forskelligheder. Da vores boliger ender med at være folks hjem, gør vi meget ud af at lytte til beboerne, når vi udvikler. For det giver ikke mening, at vi som organisation bare selv ’finder på’.”

DIREKTØR-STAFETTEN

Fagbladetboligen.dk giver ordet til de almene boligdirektører og sender stafetten rundt i landet. Vi taler hver gang med en direktør, som vil 'vise rundt' i sin boligorganisation.

Forretningsfører: Kim Johansen

Boligadministration: Boligkontoret Danmark, Afdelingskontoret Fyn

Antal boliger:  4.000 boliger

Boligafdelinger: 99 boligafdelinger

Boligselskaber tilknyttet Fyn-kontoret: Boligforeningen Faaborg Midtfyn, Andelsboligforeningen Samvirke, Odense, Boligforeningen Fyn-Bo, Ringe Boligselskab, Boligforeningen Lillebælt, Bogense Boligforening.

Fredensgade 07

1 / 2Afd. 8, Fredensgade i Gelsted. De røde rækkehuse danner rammen om et seniorbofællesskab, hvor der er mulighed for selv at indrette sig og være med til at skabe et godt miljø for alle beboerne. Foto: BDK

Grønningen 01

2 / 2Afd. 27, Grønningen. Boligforeningen Lillebælt. Foto: BDK

Vil man have en grøn profil, må man investere – uanset at det ikke er økonomisk rentabelt.

Læs senere artikler

Boligdirektør: Vi skal gribe chancer og turde fejle

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligdirektør: ”Vi er intet, hvis kunden ikke er tilfreds”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Du har et motto ”man skal udvikle for ikke at afvikle”. Hvad lægger du i det?

”Vi bliver nødt til at gøre noget aktivt for at fastholde tilflytningen til de mindre byer her på Fyn. Ellers dør de små samfund ud. Vi har for eksempel overtaget nogle nedlagte rådhuse på Fyn og omdannet dem til et aktiv for områderne. Nedrevet dele, bygget nyt eller anvendt eksisterende dele til fælleshuse. Vi har lavet delebilsordninger i udkantsbyer, hvor den kollektive transport delvist er nedlagt. Et godt samarbejde med kommunerne har gjort, at de tænker os ind, når de ser et potentiale – blandt andet i kystbyerne. På den måde får vi gode rammer til vores boliger, og kommunerne understøtter bosætningen og udviklingen – også i de områder, hvor det i dag er svært at tiltrække tilflyttere og private investorer.”

 

Grøn profil eller økonomisk gevinst?

”Grøn profil! Men det er jo ikke lig med, at vi ikke jagter en økonomisk gevinst. Vil man have en grøn profil, må man investere – uanset at det ikke er økonomisk rentabelt. I vores sektor er det et krav fra politikerne, at vi er med på den grønne omstilling. Og vi går gerne foran på grønne tiltag, hvorfor vi sidste år lavede en ny afdeling for Grøn omstilling i Boligkontoret Danmark. Vi har blandt andet investeret i solcelleanlæg og batteripakker, så boligafdelingen opsamler og genanvender deres egen strøm. Det er en stor investering, som opfylder vores ønske om at være grønne. Men ikke kun skaber grønne tal på bundlinjen.” 

Behrendtsvej 19 05

1 / 2Afd. 13, Behrendsvej i Middelfart. Foto: BDK

Blommegrenen 08

2 / 2Afd. Blommegrenen i Ejby. Foto: BDK

Hvordan håndterer I den økonomiske ulighed, der er i forhold til affalds- og kildehåndtering?

”Som det er nu, betaler rækkehuse cirka det dobbelte af etageejendomme i affaldsafgifter til kommunen. Fordi de i udgangspunktet ikke har egne affaldsøer eller kildesortering. Men selv i de rækkehus-områder, hvor vi har indført kildesortering og affaldsøer, betaler de stadig dobbelt op til kommunen. Og det er jo helt urimeligt, at de ikke bliver godtgjort for den ekstra indsats. Som administrator er det vores ansvar, at beboerne ikke betaler mere, end de skal. Så vi har lagt pres på for at få lige vilkår. Det er indtil videre lykkedes at få rabat i nogle kommuner.”    

 

Hvad betyder interessevaretagelse for jer?

”Det er blandt andet at søge indflydelse i de forsyningsselskaber, der leverer ydelser til vores beboere. Den almene sektor udgør cirka 25 procent af deres kundegrundlag. Så skal vi da selvfølgelig også have en stemme. Det gælder varme, vand, strøm, affald, tv-pakker. Vi opfordrer vores bestyrelsesmedlemmer til at sidde med ved bordet, så vi kan beskytte vores beboere, så de ikke betaler mere end nødvendigt er. Og får indflydelse på de produkter, der tilbydes. Derudover deltager vi i boligdebatten, så vi altid er på forkant med de forhold, der vedrører vores beboere.”

 

Har du et opråb til landets politikere?

”Giv boligorganisationerne mere frihed til at renovere vores boliger. Det vil gøre det nemmere for os med små boligafdelinger at vedligeholde boligerne løbende, så de ikke mister ’markedsværdi’. Gør det muligt at rive ned og bygge op i stedet for at renovere på gamle bygninger. Det gælder især de boligorganisationer med fritliggende huse på landet. Det er både billigere og giver bedre mening at bygge nyt, som er bedre klimamæssigt, end at renovere på gamle bygninger. Lad os kigge på mulighederne, så det bliver mere smidigt for os at renovere og bringer Landsbyggefonden mere fleksibelt på banen.”

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste