10. FEB. 2021 KL. 13:56
Farvel til de 5 pastelfarvede højhuse i Brøndby Strand
10. FEB. 2021 KL. 13:56
Det er et væsentligt stykke dansk almen bolig-historie, der forsvinder, når fem af de ikoniske højhuse i Brøndby Strand rives ned til marts. Og så har det været mange tusindes hjem. "Det er et stykke af almindelighedens historie, der forsvinder," lyder det fra museumsinspektør.
Den ubrudte serie af de 12 ikoniske højhuse bliver kortere i Brøndby Strand.
Til marts begynder nedrivning af fem af dem. De pastelfarvede højhuse. De er alle ramt af miljøgiften pcb og betonskader. Så nu skal de væk.
Bygningerne, som er 16 etager høje og siden 1970’erne har været hjem for mange tusinde mennesker, er fra en tid, hvor fremskridtet gjorde det muligt hurtigt og prisbilligt at opføre boligerne. Til alle dem, som stod og manglede en god og sund bolig - tæt på naturen.
Historien om Brøndby Strand-højhusene er også den historie, som Forstadsmuseet bl.a. har fokus på i sin formidling. Her formidler man den lokale historie og netop højhusene er en markant del af Brøndby – og ikke mindst en markant del af dansk almen bolighistorie.
Det var her hr. og fru Danmark flyttede ud til højhusene for at nyde udsigten over Køge Bugt, og for at børnene kunne få eget værelse. Det var ikke længere nødvendigt at bo i brokvarternes fugtige lejligheder, uden bad og toilet.
”Det er klart, at det har en stor indvirken på området, når man river højhusene ned. Vi har indsamlet beboernes historier. Og har fået historierne og højhusenes historie gennem beboerne, så vi kan huske på, hvordan det var at flytte ind som de første beboere og få indblik i det levede liv i Brøndby Strand,” siger Lisbeth Hollensen, som er museumsinspektør på Forstadsmuseet i Brøndby og Hvidovre, som har et stort kulturhistorisk perspektiv på historien om Brøndby Strand.
Artiklen fortsætter under billedboksen:
Om Brøndby Strand
- Fem af Brøndby Strand Parkernes 12 ikoniske højhuse skal inden længe rives ned pga. miljøgiften PCB
- En renovering af de fem pcb-ramte højhuse i Brøndby Strand ville have været så dyr, at Landsbyggefonden ikke ville støtte.
- Nedrivningen er en del af helhedsplanen HP4, igangsat af Brøndby Almennyttige Boligselskab, Postfunktionærernes Andels-Boligforening, Tranemosegård og Brøndby Boligselskab.
- Boligblokkene er fra 1970’erne og 16 etager høje.
- Nedrivningen kan tage op mod to år, da boligblokkene på grund af PCB-gift skal rives ned i etaper og transporteres væk.
- Der er 64 boliger i hver af de 5 højhuse, altså forsvinder i alt godt 300 lejligheder.
- Forstadsmuseet har meget dokumentation fra området, som man kan gå på opdagelse i her.