01. FEB. 2021 KL. 23:27

Almen bypark nomineret til Europas fineste arkitekturpris

L1002144

Det grønne område i Gellerupparken og Toveshøj er nomineret til Mies van der Rohe Award. Foto: Helene Høyer Mikkelsen

I Gellerupparken og Toveshøj i Aarhus er Gellerup Bypark for nylig komplet omdannet. Nu er byparken nomineret til Europas fornemmeste arkitekturpris.

Gellerup Bypark er en klar fornøjelse.

Sådan skrev Fagbladet Boligens anmelder, da Gellerup Bypark sidste år åbnede sig i Gellerupparken og Toveshøj i Aarhus. En 130.000 m2 stor bypark og nu nomineret til den prestigefulde Mies van der Rohe Award.

Den nye bypark skal være med til at forvandle området fra ghetto til en attraktiv bydel.

Arkitektprisen - Mies van der Rohe Award - er EU’s officielle arkitekturpris og en af verdens vigtigste hædersbevisninger for ny arkitektur. Prisen uddeles kun hvert andet år og gives normalt til prestigebyggerier som teatre, museer og koncertsale.

"At en park i et ghettoområde bliver nomineret, er interessant. Jeg håber det vil bidrage til, at omverdenen får øjnene op for, at der i Gellerup foregår en omdannelse, som er noget helt særligt," siger Keld Laursen, adm. direktør i Brabrand Boligforening, der er boligforeningen bag projektet, der binder boligområderne sammen og er med til at forvandle bydelen.

Ambitionen om at skabe en helt særlig omdannelse af Gellerup fra ghetto til integreret byområde i Aarhus har været drivkraften for designerne bag byparken, de internationalt berømte landskabsarkitekter og byudviklere SLA. På de 13 hektar – svarende til 26 fodboldbaner – er bl.a. legepladser, udendørs fitness- og sportsfaciliteter, opholdssteder og grillpladser samt vandløb, søer og tusinder af nyplantede træer.

Artiklen fortsætter under billederne:

Gellerup Bypark nomineret til Mies van der Rohe-prisen

Byparken er et grønt område fra City Vest i syd til Hasle Bakker i nord og en del af helhedsplanen, der skal forvandle Gellerupparken og Toveshøj fra ghettoer til attraktive boligområder.

På de 13 hektar – svarende til 26 fodboldbaner – er bl.a. legepladser, udendørs fitness- og sportsfaciliteter, opholdssteder og grillpladser samt vandløb, søer og tusinder af nyplantede træer.

Mies van der Rohe-prisen er EU’s officielle arkitekturpris. Prisen er på 60.000 euro og en skulptur. Efter et udskillelsesløb bliver vinderen kåret i april 2022.

Boligbyggeriet DeFlat Kleiburg i Bijlmermeer i det sydlige Amsterdam modtog i 2017 Mies van der Rohe-prisen, som det første renoveringsprojekt nogensinde.

L1002183

1 / 3Gellerup er blevet mere attraktiv med den storstilede bypark, der kan tiltrække folk, lyder det fra beboere i området.

L1002136

2 / 3Byparken består bl.a. af legepladser, boldbaner, frugthaver og et nyt terræn med bakker, søer og bække. I alt 26 hektar.

L1002144

3 / 3Byparken er blevet etableret i 2016-2019 og har kostet ca. 120 mio. kr., som Landsbyggefonden har finansieret.

Byparken overrasker hele tiden. Både dem, som er fyldt med forestillinger om Gellerup, og alle os andre, der dagligt er der og spontant får lyst til at gå en tur i parken.

Keld Laursen

Adm. dir. i Brabrand Boligforening

Udvikling af ude- og leverum til beboerne

”Med Gellerup Bypark har vi sammen med Brabrand Boligforening søgt at skabe et stort, grønt og socialt fællesrum for både beboere og besøgende i Gellerup. Ved at prioritere grønne attraktioner, natur, biodiversitet og det at skabe gode uderum for alle viser vi, at der er andre måder at udvikle vores socialt udsatte boligområder på end ved blot at rive boliger ned: Nemlig ved at udvikle folks ude- og leverum og tilføre en masse nye sociale aktiviteter og naturkvaliteter lige uden for deres dør,” siger Karsten Thorlund, tegnestuechef i SLA.

Et af de vigtige elementer, der kendetegner parken, er en "flod" af beton, "strømmen" kalder SLA den. Det er en svingende betonpromenade mellem bakkerne. Denne "flod" rejser sig undertiden op for at danne bænke eller trapper, som en slags kunstige flodbredder.

Arkitekturen giver plads til både det grønne og vandet, forskellige anvendelser som leg og sport samt ophold og stillezoner.

Byparken er finansieret af Landsbyggefonden. Og Aarhus Kommune er partner i helhedsplanen. Her er byens nye stadsarkitekt, Anne Mette Boye, også begejstret for nomineringen til, hvad hun kalder ”en meget vigtig pris”:

”Det er fantastisk, og den skal vi være stolte af som by. Det er en anerkendelse af, at det kan være med til at skabe en ny fortælling, der bidrager med nye landskabelige og rekreative kvaliteter i Gellerup – også imens området er under omdannelse,” siger Anne Mette Boye.

Læs senere artikler

Anmelder: Gellerup Bypark er en fornøjelse

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Lisbjerg Bakke vinder international arkitekturpris

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Arkitekturredaktør: Byen er ikke længere for alle

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2979 )

0

Læseliste