01. DEC. 2021 KL. 13:15

Valgforsker: Bare klø på - indsatser før kommunalvalg virker

BL Tingbjerg 111018 004

Stemmeprocenten faldt i flere store almene boligområder, men ville være faldet endnu mere uden lokale og boligsociale indsatser, vurderer valgforsker Martin Vinæs Larsen.

Der blev hurtigt en lang kø ved valgbussen, da den standsede i det almene boligområde Husumgård i København ugen før kommunalvalget. Bydelsmødre stod klar med kage og kaffe og satte telefonkæder i gang for at få folk ned at stemme. Og det virkede. På under 2 timer fik omkring 80 beboere brevstemt, før bussen kørte videre, fortæller Kent Skytte, digital leder partner i Københavns Kommune. Han kørte med valgbussen rundt, blandt andet til boligområder, hvor stemmeprocenten er lav.

”Jeg var imponeret. Valgbussen gør det ikke alene, for folk skal jo vide den kommer, og mange ved ikke, der er valg. Nøglen til det hele er det kæmpe forarbejde, som de boligsociale viceværter, bydelsmødrene, beboerdemokratiet og helhedsplanerne står for, hvor de hænger plakater op i opgange, bruger sms-kæder og fortæller om valget,” siger Kent Skytte.

Initiativer før valg gør en forskel

Kagebordet ved valgbussen er bare en af de mange forskellige indsatser som boligorganisationer og boligsociale helhedsplaner over hele landet har lavet for at få flere til at stemme ved kommunalvalget. Den almene sektor har været en aktiv del af kampagnen Stem Med, som KL var tovholder på.

På valgdagen faldt stemmeprocenten over hele landet, blandt andet i flere almene boligområder, men initiativerne er ikke spildt, lyder det fra valgforsker Martin Vinæs Larsen, Aarhus Universitet.

”Hvis de initiativer ikke havde været der, så ville valgdeltagelsen have været endnu lavere. Det er jeg overbevist om,” siger Martin Vinæs Larsen.

Der er nemlig masser af forskning, der viser, at det virker at lave initiativer med information om valg, forklarer han. Det kan for eksempel være valgarrangementer og plakater på forskellige sprog.

”Det er bare at klø på. Det gør en forskel. Målsætningen skal ikke være, at valgdeltagelsen skal blive lige så høj i de her almene boligområder som på Læsø. Målsætningen skal være, at flere får noget at vide om kommunalvalget, og så længe man gør det, så har man gjort det, man skulle,” siger Martin Vinæs Larsen.

Artiklen fortsætter under citatet og boksen. 

Stemmeprocenten faldt ved kommunal- og regionalvalget 2021

Danmark: 67,2 procent stemte. Et fald på 3,6 procentpoint.

 

Nordfyns Kommune: 68,8 procent stemte. Et fald på 6 procentpoint.

 

Gellerupparken, Aarhus: 44,5 procent stemte. Et fald på 6,7 procentpoint.

 

Vollsmose, Odense: 43,5 procent stemte. Et fald på 8,6 procentpoint.

 

Tingbjerg, København: 33,3 procent stemte. Et fald på 6,6 procentpoint.

 

Sundparken, Horsens: 41,9 procent stemte. Et fald på 0,6 procent.

Kilde: KMD/Danske Kommuner

Note: I de 4 boligområder ses stemmeprocenten ved de centrale valgsteder.

 

"Det er bare at klø på. Det gør en forskel. Målsætningen skal ikke være, at valgdeltagelsen skal blive lige så høj i de her almene boligområder som på Læsø. Målsætningen skal være, at flere får noget at vide om kommunalvalget, og så længe man gør det, så har man gjort det, man skulle."

Martin Vinæs Larsen

Valgforsker ved Aarhus Universitet

Læs senere artikler

”Jeg har sat mig for at få flere til at stemme”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Valgforsker: Det er mellem valgene, at politikerne skal påvirkes

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Dårligt gående og syge ville stemme

Husumgård tilhører boligorganisationen FSBSFB, der arbejdede sammen med Københavns Kommune om valgbussen. Det samme gjorde en række andre boligorganisationer, boligsociale helhedsplaner og BL 1. kreds. Det fik valgbussen de rigtige steder hen, fortæller Kent Skytte.  

”Det var også en øjenåbner for mig. Hold op, hvor kom der mange ældre ned, også borgere med et langt arbejdsliv bag sig, der dårligt nok kunne gå, var virkelig syge eller som på anden måde havde et handikap,” siger Kent Skytte.

Martin Vinæs Larsen forklarer, at når valgdeltagelsen generelt falder, så falder den mere i de grupper, der i forvejen stemmer mindre, for eksempel folk med korte uddannelser, ufaglærte, unge, indvandrere eller efterkommere af indvandrere. Valginitiativerne kan løfte stemmeprocenten 2-4 procentpoint, men de kan ikke lukke gabet helt til resten af befolkningen.

På landsplan faldt stemmeprocenten med 3,6 procentpoint. Ved stemmestederne i de tre store boligområder Tingbjerg i København, Vollsmose i Odense og Gellerupparken i Aarhus faldt den mellem 6,6 og 8,6 procentpoint

Udenfor de store boligområder i byerne

Martin Vinæs Larsen tror, at corona kan være en af grundene til at færre stemte på landsplan. Det er Kim Johansen enig i. Han er forretningsfører for Boligkontoret Danmark på Fyn, der især administrerer rækkehuse, parcelhuse og lavt etagebyggeri. Han fulgte selv valget tæt som valgformand i Nordfyns Kommune, hvor 6 procentpoint færre gik i stemmeboksen.

”Jeg tror ikke, der er nogen forskel på, om folk bor alment eller privat i forhold til, om de har stemt eller ej i landkommunerne,” siger han.

Kim Johansen oplever heller ikke, at almene beboere er mere bekymrede over corona end andre.

”Jeg tror, den lave valgdeltagelse er en enlig svale, der bunder i corona. Men jeg synes, det er ærgerligt, for jo flere der afgiver deres stemme og give deres mening til kende, jo bedre er det,” siger Kim Johansen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste