01. DEC. 2021 KL. 16:44

Stigende materialepriser kan give millionregning på forliste projekter

Troels Riis Poulsen 2

Troels Riis Poulsen, vicedirektør i Boligselskabet Sjælland. Foto: Jonas Whitehorn

Hvis maksimumbeløbet ikke midlertidigt justeres, vil de stigende materialepriser gøre det umuligt for mange almene bygherrer at holde sig indenfor rammen. Det er ikke rimeligt, hvis man spørger Boligselskabet Sjælland.

Det vil koste Boligselskabet Sjælland 10,4 millioner kroner ekstra i varslede stigninger på materialepriser, hvis de skal færdiggøre to af deres aktuelle nybyggeri-projekter. Det ene projekt er i fuld gang. Det andet er byggemodnet og klar til første spadestik.

Årsagen er massive prisstigninger på træ, som skulle være den bærende del i deres to byggerier, og nu overskrider byggerierne maksimumbeløbet.

”Det er en kæmpe hindring, at vi ikke kan bygge som planlagt på grund af maksimumbeløbet. Det betyder, at vi enten må gå på kompromis med materialerne – eller i værste fald helt opgive byggeriet. Det er ikke rimeligt,” siger Troels Riis Poulsen, der er vicedirektør i Boligselskabet Sjælland.

OM MAKSIMUMBELØBET

Maksimumsbeløbet er differentieret på boligtype og geografi og reguleres én gang årligt pr. 1. januar.

Maksimumsbeløbet fastsættes på byggeriets påbegyndelsestidspunkt (tidspunktet for kommunalbestyrelsens godkendelse af skema B).

Vi har ikke mulighed for at trykke på pauseknappen i igangsatte byggerier. Der går håndværkerne jo allerede på pladsen. Heller ikke i de planlagte byggeprojekter, hvor vi har skrevet under på alle aftaler med entreprenøren, kan vi bare sige stop, fordi det pludselig bliver dyrere.

Troels Riis Poulsen, vicedirektør i Boligselskabet Sjælland

Ikke en mulighed at trykke på pauseknappen

”Vi har ikke mulighed for at trykke på pauseknappen i igangsatte byggerier. Der går håndværkerne jo allerede på pladsen. Heller ikke i de planlagte byggeprojekter, hvor vi har skrevet under på alle aftaler med entreprenøren, kan vi bare sige stop, fordi det pludselig bliver dyrere,” siger Troels Riis Poulsen.

I det ene af boligselskabets byggerier har entreprenøren varslet en prisstigning på 6,9 mio. kroner. Men fundamenterne er allerede støbt, så det er ikke muligt at sadle om og bruge andre materialer.

”Vi håber virkelig, at politikerne ser nødvendigheden af, at maksimumbeløbet bliver sat op. For vi har ikke haft en jordisk chance for at vide, at sådan noget som træ pludselig ville stige så meget,” siger vicedirektøren.

Behov for en midlertidig forhøjelse af maksimumbeløb

Troels Riis Poulsen mener, at der skal gives en konkret mulighed for at regulere maksimumbeløbet for nybyggeri, som allerede er sat i gang.

Også Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL, mener, at der er behov for at finde en løsning på de akutte stigninger på materialepriser.

”Vi står i en akut situation, som risikerer at få langvarige og negative konsekvenser for det almene boligbyggeri og ikke mindst direkte at modarbejde målet om mere blandede byer. Der er brug for en løsning – og hurtigt. Et midlertidigt løft i maksimumbeløbet i 2022 og 2023 kan forhindre, at almene nybyggerier opgives.”

DERFOR GIVER PRISSTIGNINGER PROBLEMER I BYGGERIET

For Boligselskabet Sjælland drejer det sig helt aktuelt om to byggesager, der begge er på en rammeaftale om at opføre træbyggerier:

  • I den første sag har entreprenøren varslet en prisstigning på 6,9 mio. kroner. Sagen er igangsat, og fundamenterne til boligerne er støbt. Det er derfor ikke muligt at omprojektere til andre materialer, da entreprenøren har bestilt byggematerialerne, og de ekstraordinære prisstigninger er derfor allerede konstateret.
  • I den anden sag er der foreløbigt varslet prisstigning på ca. 3.5 mio. kroner. Boligselskabet overvejer, om de kan blive nødt til at udskifte træelementerne i byggeriet med beton. For priserne på beton er ikke steget i helt samme grad som træ. Uanset om de vælger træ eller beton, kan de ikke på nuværende tidspunkt holde sig under maksimumbeløbet for nybyggeri på Sjælland.

Læs senere artikler

Nybyggeri: 7 ud af 10 almene bygherrer er udfordrede af stigende byggepriser

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Høje udgifter for nybyggeri rammer planen om flere almene boliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste