20. DEC. 2021 KL. 16:13
Boligdirektør: ”Vi har 15 millioner mindre at bygge for her i Esbjerg”
20. DEC. 2021 KL. 16:13
Flemming A. Christensen er som direktør for Ungdomsbo ude med et nødråb til politikerne. Christiansborg bliver nødt til at indse, at rykker de ikke nu på maksimumbeløbet, så er der stor risiko for, at igangværende nybyggeri går op i røg.
Et stenkast fra vandet i Esbjerg står en populær grund klar til, at Ungdomsbo bygger 32 nye rækkehuse. Men fra at være et guldprojekt, som hele byen glæder sig til, er det blevet et mareridt, som boligorganisationen i Esbjerg ikke kan vågne fra.
De kan nemlig ikke bygge som planlagt, hvis politikerne på Christiansborg ikke giver dem en håndsrækning. Maksimumbeløbet skal op på nybyggeri – ellers er rækkehusene i udkanten af Esbjerg by tættere på at ende på ’kirkegården’ end ved Vesterhavet.
”Vi føler os vingeskudte lige nu. Det er ekstremt vigtigt, at politikerne ikke overser, at vi også her i Esbjerg er udfordret af et for lavt maksimumbeløb. Vi oplever de samme vanvittige prisstigninger i byggematerialer som storbyerne, men vi har mindre at bygge for,” siger Flemming A. Christensen, der er direktør i Ungdomsbo i Esbjerg.
Det er nok ikke gået nogen forbi, at bygge- og materialepriserne er gået amok. Uanset om man er bygherre i København, Silkeborg, Kerteminde eller Esbjerg, så rammer de stigende materialepriser på træ, jern og stål ens i øst og vest.
Projektet i Kystvænget byder på 3.230 kvadratmeter boliger, fordelt på 32 rækkehuse. Ifølge maksimumsbeløb for støttet boligbyggeri (2021-satser) må de i Esbjerg bygge for 16.910 kroner pr. kvadratmeter mod godt 21.460 i for eksempel hovedstaden. Dertil tillægges et beløb pr. bolig, som i Esbjerg er 348.330 kr. mod 368.530 kr. i hovedstaden.
Og netop fordi rammebeløbet er så meget lavere for Esbjerg end for hovedstadsområdet, betyder det, at boligorganisationerne i provinsen skal dække større udgifter, når der sker prisstigninger i den kaliber, man oplever på byggemarkedet lige nu.
”I runde tal betyder det, at vi har knap 15 millioner kroner mindre at arbejde med på projektet i Esbjerg, i forhold til at bygge i hovedstadsområdet. Det giver jo en kæmpe skævvridning i landet, som politikerne bliver nødt til at forholde sig til,” siger boligdirektøren fra Esbjerg.
Maksimumsbeløb for alment boligbyggeri 2022
Almene bygherrer skal ifølge almenboligloven holde sig indenfor et fastsat prisniveau pr. kvadratmeter, når de fx bygger nye familie- og ungdomsboliger. I 2022 er satserne:
Hovedstadskommuner:
21.930 kroner pr. kvm. Dertil tillægges et beløb pr. bolig svarende til 376.660 kr.
Aarhus, Skanderborg, Odder, Holbæk, Ringsted, Slagelse, Sorø, Næstved, Faxe, Odense, Silkeborg, Vejle, Fredericia, Kolding og Horsens kommuner: 18.570 kroner pr. kvm. og dertil 361.180 kr. pr. bolig.
Øvrige provinskommuner (f.eks. Esbjerg): 17.280 kroner pr. kvm. og dertil 356.020 kr. pr. bolig.
Kilde: Landsbyggefonden
Opråb til politikerne
Flemming A. Christensen skal mandag i møde med alle i byggegruppen. De skal igen kigge på, om de kan skære endnu mere ind til benet – eller om de må kapitulere og lægge projektet i graven.
”Vi er født optimister, men det er en meget svær situation, vi står i. Vi har allerede brugt små to millioner på tegninger, jordprøver og så videre. Måske til ingen verdens nytte. Fra at stå med et scoop af en grund til måske at smide uhyggelig mange penge lige ud i den blå luft er ikke til at bære,” fortæller boligdirektøren.
Flemming A. Christensen er bestemt ikke på en solo-mission. Hans opråb til politikerne er et ’nødråb’ fra alle almene boligorganisationer, som lige nu står i et vakuum og ikke ved, hvad de skal stille op med deres planlagte nybyggerier.
”Det er fatalt, hvis politikerne ikke erkender, at de byggerier, vi har haft i licitation, bør vi have hjælp til. Ellers smider vi for mange penge væk og ødelægger vores udviklingsmuligheder. Derfor skal der findes en løsning – og det kan kun gå for langsomt.”
Lige nu og her er det maksimumbeløbet, og at tidsrummet mellem skema A og skema B sættes op fra 15 til 36 måneder, som politikerne skal have fokus på. ”Så har vi lidt mere tid at gøre godt med og se priserne an,” tilføjer han.
Men for de kommende byggerier vil det være en hjælp, at der i forbindelse med ændringer i rammebeløbet bliver kigget på en ny finansieringsmodel, så husleje og indskud ikke stiger proportionalt med rammebeløbet.
Men projektet med 32 rækkehuse i parcelhuskvarteret på Kystvænget, som ifølge Flemming A. Christensen passer som fod i hose i forhold til blandede byer, forbliver usikkert, til politikerne har meldt ud med en løsning på maksimumbeløbet.
”Vi føler os virkelig fanget i et vakuum, og det er vi meget kede af,” er ordene fra boligdirektøren i Esbjerg.
Læs senere artikler
Boligdirektør: ”Maksimumbeløbet er et impotent våben”
Priser på himmelflugt risikerer at sætte alment nybyggeri i stå
Om skribenten
Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"Mest læste
Se alle artikler (3003)0