16. AUG. 2021 KL. 13:59
Københavnerne: Manglen på betalelige boliger er vigtigste valg-emne
16. AUG. 2021 KL. 13:59
Næsten 70 procent af vælgerne i København frygter, at de stigende boligpriser i København på et tidspunkt medfører, at de selv, eller nogen de holder af, bliver nødt til at flytte fra København.
Den 16. november er der kommunalvalg i Danmark. I Danmarks befolkningsrigeste kommune, København, er vælgerne ikke i tvivl om, hvad der er valgets vigtigste emne.
Det er manglen på boliger til alle, som vel at mærke kan betales.
Det viser en opinionsundersøgelse, som analysebureauet A&B Analyse i juli har lavet for Fagbladet Boligen.
De 1.008 adspurgte Københavnere kunne vælge mellem otte emner, som udover boliger blandt andet omfattede hjemmeplejen for ældre, bevarelse af den lokale natur, folkeskolen, bedre kollektiv trafik med mere.
Over en tredjedel af vælgerne peger i undersøgelsen på, at de manglende boliger til alle er valgets vigtigste emne.
Og da yderligere 15 procent mener, at emnet er valgets næstvigtigste emne, er det halvdelen af de københavnske vælgere, som peger på, at manglen på betalelige boliger er valgets vigtigste eller næstvigtigste emne.
Om boligsituationen i København
Se hele undersøgelsen fra A&B Analyse
Frygter fremtiden
Undersøgelsen fra A&B Analyse giver også et klart billede af årsagen til, hvorfor manglen på betalige boliger efter flertallet af københavnernes opfattelse er så vigtigt.
Det handler om frygt.
69 procent af vælgerne frygter, at de stigende boligpriser i København på et tidspunkt kan medføre, at de selv, eller nogen de holder af, bliver nødt til at fraflytte kommunen på grund af de stigende boligpriser.
57 procent erkender rent ud, at de ikke er sikre på, at de har råd til en ny bolig i København, hvis de må flytte fra den bolig, de aktuelt bor i.
På tværs af partiskel
Og frygten for boligfremtiden deles i høj grad på tværs af traditionelle partiskel. Over 70 procent af Enhedslistens vælgere erkender i undersøgelsen, at de ikke er sikre på, at de har råd til en ny bolig, hvis de mister den bolig, de bor i.
Den opfattelse deles af knap 50 procent af vælgerne, der angiver, at de den 16. november vil stemme på Venstre. Og flertallet af vælgerne i samtlige etablerede partier er bekymret for, at deres børn måske ikke får råd til at bo i København.
Løsningen er almen
Vælgerne er ligeledes på tværs af parti-tilhørsforhold enige i, hvad løsningen på problemet er. Det er flere almene boliger.
Over 80 procent af alle undersøgelsens adspurgte mener, at ventelisterne til almene boliger er for lange. Et synspunkt, der deles af et flertal af alle grupperinger, som i undersøgelsen vedkender sig et tilhørsforhold til et etableret politisk parti.
Fagbladet Boligen har præsenteret undersøgelsen for tre spidskandidater til valget: Det Konservative Folkepartis Jacob Næsager, Socialdemokratiets Sophie Hæstorp Andersen og Enhedslistens Line Barfod.
De tre kandidater vil i artikler, der bringes i den kommende tid, give deres bud på, hvordan alle i fremtiden kan sikres boliger, som de har råd til at bo i.
Læs senere artikler
Byggeriet af almene boliger halter langt efter ambitionsniveauet
Boligselskaber står bag nyt boligkoncept for unge hjemløse
SF vil give forlomme til politifolk og sygeplejersker i boligkøen
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Kontanthjælpsreformen er vedtagetRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Kontanthjælpsreformen er vedtaget