04. AUG. 2021 KL. 13:47
Folkeskolen er presset
04. AUG. 2021 KL. 13:47
At undervisningen i stigende grad flytter fra folkeskolen til fri- og privat-skolerne, kan få konsekvenser for, hvor godt danske skolebørn klarer sig senere i livet.
Siden 2007 er antallet af folkeskoler faldet med 330 skoler, hvilket svarer til cirka 20 procent. Samtidig er antallet af fri- og privatskoler vokset med 11 procent - fra 500 til cirka 550. Det fremgår af en analyse, som i slutningen af juli er udgivet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
I 40 kommuner går nu mindst 20 procent af eleverne i 1. klasse i på privatskole. For 10 år siden var det kun tilfældet i 10 kommuner.
Bekymrende
Ifølge AE-Rådet kan det rokke ved sammenhængskraften i samfundet, når flere og flere børn går i fri- og privatskoler, fordi børnene i mindre grad mødes på tværs af sociale lag. Af en analyse Ae-rådet gennemførte i 2020 fremgår det, at de børn, der går på fri- eller privatskole, ofte kommer fra de mest velstillede hjem. Det gælder både, når man ser på eleverne i 1. klasse og i 8. klasse, og uanset om man ser på børn i storbyen eller på landet.
At undervisningen i stigende grad flytter fra folkeskolen til fri- og privat-skolerne, kan også få konsekvenser for, hvor godt danske skolebørn klarer sig senere i livet. Der er ifølge AE-rådet flere studier, der peger på, at ressourcesvage børn klarer sig bedre, når de går i skole med børn, der kommer fra ressourcestærke hjem. Det er lettere at få alle børn med, hvis vi sørger for, at danske børn ikke er alt for opdelte.
Ifølge AE-Rådet sker udviklingen både i byer, hvor ressourcestærke børn trækkes ud af folkeskoler med mange udfordrede børn og i landzoner, hvor privatskoler opstår i takt med, at kommuner af rationelle årsager lukker folkeskolen
Læs analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd:
I mere end hver tredje kommune går mindst hver femte barn på fri- eller privatskole
Om Folkeskolen
Den 6. april 2021 var der i alt 1082 folkeskoler i Danmark, samt 558 privat- og friskoler
Otte ud af ti danske børn går i folkeskole.
Det er landets 98 kommuner, der står for at drive folkeskolerne på baggrund af den lovgivning og økonomi, som Folketinget sætter som ramme.
Kommunerne står også for tilsynet med privat- og friskoler.
Læs senere artikler
Udviklingsplan for Vollsmose vil gå ud over folkeskoler
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Aftale om ungeløft skal hjælpe unge i arbejdeRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Aftale om ungeløft skal hjælpe unge i arbejdeMest læste
Se alle artikler (2969)0