25. AUG. 2021 KL. 12:50

Bornholm: Debat om BL’s Dome

domen-bornholm.jpg

Foto: Søren Hytting

Borgermøde har sat fokus på brugen af BL’s Dome udenfor folkemøderne. BL holder fast i, at Domen ikke skal bruges til kommercielle formål og tjekker bygningens vedligehold for en sikkerheds skyld.

BL’s Dome i Allinge på Bornholm har været ude i en sensommerstorm.

Mandag den 16. august havde en række borgere med interesse for Domen sat hinanden stævne i den ikoniske bygning. De debatterede, hvordan Domen bliver brugt udenfor Folkemødet. Der lød blandt andet ønsker om kommercielle aktiviteter og kritik af vedligeholdelsen, ifølge Bornholms Tidende og TV2 Bornholm.

BL’s administrerende direktør Bent Madsen har fulgt debatten med interesse.

”Den bornholmske debat har været en god anledning til at repetere, hvad vores aftale med regionskommunen og bornholmerne egentlig går ud på, og hvordan rollerne er fordelt i det samarbejde, som vi igennem årene har været glade for,” siger BL’s administrerende direktør, Bent Madsen.

Fra nationalt til lokalt forsamlingshus

Han fortæller, at den grundlæggende idé er, at BL’s Dome fungerer som en slags ”Folkemødets forsamlingshus” i et par travle uger hvert år i juni.

Resten af året står den til rådighed for bornholmerne som et af deres forsamlingshuse og danner rammen om kulturoplevelser og arrangementer afholdt af øens foreningsliv.

"Domen er ikke en forretningsejendom, der er lavet til kommerciel udlejning. Vi skal ikke tjene penge på Domen, og det er ikke vores formål, at nogen skal tjene penge på den. Den skal tjene almennyttige formål."

Bent Madsen, BL’s administrerende direktør

Aftalen fra 2015 fastlægger, at kommunen administrerer brugen af bygningen.

Dengang blev der også etableret et brugerråd, så repræsentanter fra kultur- og foreningslivet har mulighed for at komme med ideer til brugen af domen.

”Ideen var, at ingen skulle tjene på det, men at den skulle kunne bookes til en pris, hvor også foreninger med små økonomier kunne have råd til at bruge den,” forklarer Bent Madsen.

Flere deltagere i mødet ønskede at gøre det muligt for private og kommercielle at booke sig ind, skriver Bornholms Tidende. Her vil BL holde fast i den oprindelige aftale, fastslår Bent Madsen:

”Det er ikke en vej, vi ønsker at gå ned ad. Domen er ikke en forretningsejendom, der er lavet til kommerciel udlejning. Vi skal ikke tjene penge på Domen, og det er ikke vores formål, at nogen skal tjene penge på den. Den skal tjene almennyttige formål.” 

Bygningen er i fin form

Et af de helt store punkter på mødet var, om BL’s Dome bliver godt nok vedligeholdt.

”I aftalen med Bornholms regionskommune slås det fast, at det er BL, som står for vedligeholdelsen. Det står vi 100% ved, og vi har da også igennem årene udført den form for vedligehold, som er nødvendig på en bygning af træ på kanten af klipperne til Østersøen. Og det vil vi blive ved med,” siger Bent Madsen og fortsætter:

”Efter borgermødet tog vi for en sikkerheds skyld fat i den nye kontaktperson i Bornholms regionskommune, og han kunne bekræfte, at Domen efter kommunens opfattelse er i fin form."

BL tjekker bygningen for en sikkerheds skyld

BL vil alligevel foretage et grundigt byggeteknisk tjek af bygningen indenfor kort tid. I den forbindelse har BL taget kontakt til Ole Bønnelycke, tidligere sekretariatschef i Byggeskadefonden. Sammen med et rådgivende ingeniørfirma, vil han kigge nærmere på Domen.

”Vi tager borgernes bekymring for bygningens tilstand alvorligt, og derfor vil vi åbne trækonstruktionen flere steder og undersøge, om der er byggetekniske problemer,” siger Ole Bønnelycke.

”Flere har hæftet sig ved en vækst af grønalger på nordsiden. Det er ikke tegn på, at træet rådner, men nu vil vi kigge efter for en sikkerheds skyld,” siger han.     

Bornholms Tidende skriver også, at der på mødet var et ønske om at etablere opvarmning for at holde bygningen i god stand. 

”Jeg vurderer, at opvarmning ikke har betydning for bygningens levetid. Bornholm har faktisk et andet godt eksempel på en uopvarmet træbygning, nemlig Kyllingemoderen i Almindingen, og den har bestået i årtier,” siger Ole Bønnelycke.

Om skribenten

Rasmus Breum Mariegaard
Rasmus Breum Mariegaard

er kommunikationschef og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Bornholm: Debat om BL’s Dome

er kommunikationschef og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Bornholm: Debat om BL’s Dome

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste