22. APR. 2021 KL. 10:58
Overborgmester: København kæmper med næb og klør for flere billige boliger
22. APR. 2021 KL. 10:58
”I København kæmper vi for at undgå social eksport. Her kæmper vi for at bygge billige boliger, så vores by kan blive ved med at være en mangfoldig og solidarisk storby,” det siger Lars Weiss, overborgmester i København.
Rig og fattig skal kunne bo side om side, og ingen skal presses ud over kommunegrænsen. Sådan lyder det fra overborgmester Lars Weiss.
Han er fortørnet over Guldborgsunds borgmester John Brædder beskylder hovedstadsområdet for såkaldt ’social eksport’.
Udtalelsen falder, fordi regeringens nye boligudspil, bekymrer borgmestre i udkanten.
Når der ifølge udspillet ikke må bo mere end 30 procent med ikke-vestlig baggrund i almene boligområder, og anvisningsretten til folk på overførselsindkomster begrænses i de nye såkaldte 'forebyggelsesområder', risikerer man endnu flere flyttebiler på vej ad motorvej E47 sydpå, mener John Brædder fra Guldborgsundlisten.
Men den kritik mener overborgmester Lars Weiss er forfejlet.
”John Brædder kritiserer de større kommuner for ikke at stille boliger til rådighed for deres egne borgere. Det udlægges som et spørgsmål om manglede politisk vilje. Det er ikke rigtigt! Det er hjerteblod for mig og for Socialdemokratiet, at der er plads til alle i København,” siger han.
Artiklen fortsætter efter citatet
Læs senere artikler
Borgmester vil bekæmpe social eksport med næb og klør
København drejer på alle håndtag
Lars Weiss siger, det er glædeligt at København er en populær by, hvor mange vil bo og stifte familie, og de skaber et pres på boligmarkedet.
Men bagsiden af medaljen er, at presset på boligmarkedet gør, at det er svært at finde en billig bolig i København. Det bliver ikke kun sværere for borgere med lave indkomster, det bliver også sværere for kommunen at finde boliger, der er billige nok til, at de kan benyttes til boligsocial anvisning af byens mest udsatte borgere.
”I København drejer vi på alle håndtag for at sikre boliger med en husleje, der kan betales af almindelige indkomster,” siger han.
Han peger på, at kommunen stiller krav om, at hver fjerde nybygget bolig i nye byområde skal være almen, for at få boligkvarterer med blandede private og almene boliger, og hver femte nybygget, almen bolig skal kunne anvendes til boligsocial anvisning, hvor huslejen for halvdelen af disse boliger højest må være 3.500 kroner om måneden.
”Men vi må også erkende, at vilkårene for at bygge billige boliger er anderledes i København end i Guldborgsund,” siger han.
Høje grundpriser i København og manglende muligheder for at stille krav til private bygherrer gør det udfordrende at bygge de mange billige almene boliger, der er behov for, hvis byen ikke skal knække over og skubbe de svageste borgere ud over kommunegrænsen.
”I København ønsker vi, at der bygges billige boliger – det er vores mål, at der skal bygges 15.000 nye almene boliger frem mod 2031. Men vi kan ikke nå målet alene. Vi har behov for regeringens hjælp til at sikre, at kommunerne får de nødvendige redskaber til at sikre en socialt bæredygtig udvikling og så vi kan sikre, at København forsat er en blandet by med plads til alle både dem der har lidt og dem der har meget” understreger Lars Weiss.
Behov for opbakning fra Christiansborg
Han mener, at kommunerne har behov for bedre muligheder for at stille krav, der sikrer, at de almene boliger opføres i samme takt som det private byggeri – fx ved at byggeriet af de lukrative private boliger betinges af, at det almene byggeri igangsættes - og muligheder for at give midlertidige dispensation til etablering af skæve boliger – ligesom det i dag er muligt at gøre med studieboliger. Muligheder, som kommunen er i god dialog med indenrigs- og boligministeren om.
Guldborgssund borgmester John Brædder fortæller i interviewet med Boligen, at landdistriksdanmark bekæmper social eksport med næb og klør. Det mener den københavnske overborgmester ikke, de er ene om.
”Så afslutningsvis, vil jeg her fortælle, at vi i København også kæmper med næb og klør for at tilvejebringe billige boliger, så der fortsat kan være plads til alle i København. Det er den by, København er – og den vi også skal være i fremtiden. Vi kæmper en fælles kamp for at hjælpe de borgere i Danmark, der har behov for en udstrakt hånd,” siger Lars Weiss.
Om skribenten
Seneste Artikel
Næstformand: "Virkelig glad for den store interesse"Mest læste
Se alle artikler (2983)0