28. APR. 2021 KL. 13:02
Gyngeulykke trak dybe spor i Baldersbo
28. APR. 2021 KL. 13:02
Boligselskabet Baldersbo i Ballerup har i dag langt strammere procedurer for sikkerhed på legepladser end før tragisk ulykke.
”Det var en frygtelig ulykke. Det var en ulykke, der ikke burde kunne ske, men som skete alligevel,” siger Søren B. Christiansen, direktør i Boligselskabet Baldersbo.
Læs længere nede i artiklen, hvordan Baldersbo sikrer sine legepladser.
For to år siden mistede en 31-årig kvinde livet, da et gyngestativ med en fugleredegynge væltede på en af Baldersbos legepladser i Ballerup. Kvinden var på besøg i afdelingen, og hendes liv stod ikke til at redde.
”Siden ulykken har vi forsøgt at gøre alt for, at det ikke sker igen. Vi havde ikke gjort noget forkert, men vi har alligevel strammet procedurerne voldsomt op på legepladserne,” siger Søren B. Christiansen.
Firma fik bøde på 10.000
Politiets efterforskning viste, at ansvaret for ulykken lå hos firmaet, der producerede og opstillede gyngen. Gyngestativets fire ben var ikke tilstrækkeligt forankret. Politiet afsluttede sagen med en bøde på 10.000 kroner til firmaet.
Lige efter ulykken lukkede Baldersbo alle sine legepladser og åbnede dem først igen efter, at en uafhængig, specialuddannet legepladsinspektør havde gennemgået dem. I dag er alle legepladser fra det firma, der havde ansvaret for ulykken, revet ned og erstattet med nye.
Stiller højere krav
Baldersbo indførte efterfølgende en række nye retningslinjer for legepladser. For det første stiller boligselskabet i dag højere krav til dokumentationen for, at legepladsredskaberne er sikre. Det skal leverandøren dokumentere med TÜV-certifikater.
”Det giver os en tryghed. Det er også dyrere, men det må man leve med. Til gengæld får man et sikkert produkt,” siger Søren B. Christiansen.
Leverandøren skal også dokumentere opsætningen med billeder. Der skal for eksempel være et foto af tommestokken nede i hullet.
”Vi har lært, at når vi får sat legeredskaber op, så skal vi selv sikre os, at tingene laves ordentligt. Leverandøren har ansvaret for opsætningen og skal dokumentere, at de har påtaget sig det ansvar, ” siger han.
Leverandør og inspektør skal skilles ad
”En anden ting er, at vi har skilt kontrol og service af legepladserne fra hinanden, så det er forskellige leverandører,” siger han.
”Det viste sig, at det var et svagt punkt, at det firma, der havde sat legepladsen op, også skulle servicere og inspicere den. Vi tror, det bedste er, at de er uafhængige af hinanden,” siger Søren B. Christiansen.
Derfor står et uafhængigt, certificeret firma i dag for det årlige hovedeftersyn af legepladserne.
Viceværter bruger tjeklister
Endelig har Baldersbo udarbejdet en manual for inspektion af legepladser. Ejendomsfunktionærerne arbejder systematisk efter tjeklister. Hver uge laver de en visuel inspektion. Hver tredje måned undersøger de legepladserne intensivt.
”Vi kan se, at vores kontrol virker. I en afdeling har vi for eksempel fået sat en gangbro op med øskner. Der er nogen, der har forsøgt at skrue de øskner løse, og så bliver det pludselig farligt. Det har vi fanget i vores almindelige, visuelle inspektion, og så tager vi kontakt til leverandøren for at få dem til at lave det på en anden måde,” siger han.
Ulykken satte spor
Søren B. Christiansen håber, at andre boligselskaber kan bruge Baldersbos erfaringer til at undgå ulykker på legepladser.
”Det var en voldsom omgang for mine medarbejdere. Vi er kommet videre alle sammen, men sådan nogle oplevelser sætter sig spor i os alle sammen. Det gør ondt,” siger Søren B. Christiansen.
”Jeg oplevede, at når jeg så de samme gynger andre steder, rettede jeg hver gang henvendelse: Har I fået det tjekket? Er der styr på det? Jeg kunne ikke have, at der ikke var styr på det,” siger han.
Medarbejderne i Baldersbo har generelt fået et skærpet blik på sikkerhed efter ulykken, for eksempel på afskærmninger ved byggearbejde eller huller i fortove og veje. En enkelt hoppeborg er blevet skrottet. På Baldersbos mange andre legepladser kan der igen leges trygt, også i fugleredegynger.
Sådan sikrer Boligselskabet Baldersbo sine legepladser:
- Alle ejendomsfunktionærer har fået kursus i legepladssikkerhed.
- Leverandør skal dokumentere, at legepladsredskaber er TÜV-certificerede.
- Kontrakten beskriver detaljerede krav til produkt, opsætning, ibrugtagning og drift.
- Leverandør skal billeddokumentere, hvordan legeredskaber sættes op, fx foto af tommestokken i hullet, hvor gyngens ben skal stå.
- Hver gang legepladsudstyr udskiftes, skal leverandør billeddokumentere forandringen.
- Selv mindre fejl på en legeplads fører til, at den spærres af, indtil reparationen er udført.
- Hver uge foretager ejendomsfunktionærer en visuel inspektion af alle legepladser ud fra en tjekliste, hvor alle legepladsens elementer indgår, så man kan følge forandringer. Tjeklisten dokumenterer inspektionen.
- Hver tredje måned inspicerer ejendomsfunktionærer alle legepladser mere intensivt, sikrer fx at tingene er spændt ordentligt op. Hvis ejendomsfunktionærerne ikke selv kan ordne fejl, så tilkaldes leverandøren.
- Hvert år gennemgår en uafhængig, certificeret legepladsinspektør alle legepladser.
- Inspektøren laver en rapport over legeredskaber, der skal repareres, udskiftes eller har begrænset levetid. Den får producenten, der skifter og reparerer delene.
- Baldersbo søger altid nedrivnings-og byggetilladelse ved kommunen ved udskiftning af enkelte dele, fx en gynge på en eksisterende legeplads.
Regler om sikre legepladser
Få styr på love og regler for sikkerhed på legepladser hos Sikkerhedsstyrelsen.
Læs senere artikler
Baldersbo lukker alle deres legepladser
Om skribenten
Mest læste
Se alle artikler (3003)0