19. APR. 2021 KL. 11:00

”Det er ikke i orden, at 6.000 danskere ikke har et sted at bo”

20191022 113218 6 59Mb

”Jeg vil godt have flere billige boliger i Viborg. Vi er nødt til at finde nogle løsninger, og det handler især om at kunne tilbyde boliger til 3.500 kroner eller derunder", siger Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek. Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

Viborgs borgmester og formand for KL’s socialudvalg Ulrik Wilbek mener, at hjemløsheden er et kæmpe problem, der skal løses både i storbyerne og provinsen. Ifølge ham skal boligselskaberne mere aktivt med ind og finde løsninger.

Viborg mangler flere billige boliger til udsatte borgere og hjemløse. Det samme gør mange andre byer i provinsen. Og ikke mindst storbyerne København, Aarhus, Aalborg og Odense.


”I Viborg har vi 50 – 60 hjemløse borgere. Selvom hjemløshed er en større udfordring i København og de store byer, er hjemløseproblematikken også kommet til provinsen,” konstaterer Ulrik Wilbek, Viborgs Venstre-borgmester og formand for KL’s Socialudvalg.

Hvis han var boligminister bare en enkelt dag, var det stigende problem med hjemløshed, det første problem han ville kaste sig over, erklærer Ulrik Wilbek.

Siden 2009 er der ifølge Det Nationale Forskningscenter for Velfærd VIVE kommet mere end 1.500 nye hjemløse, og ifølge statistikken er der i dag mere end 6.400 hjemløse i Danmark.

”Det er ikke i orden, at 6.000 danskere ikke har et sted at bo. Heldigvis har vi herberger, fortrinsvis i de store byer, men der er jo ikke nogen, der helst vil bo der,” siger Ulrik Wilbek og understreger, at herberger kun løser akutte problemer med hjemløshed men aldrig kan blive den varige løsning.

Ifølge KL’s socialformand er det et fåtal af de hjemløse, der helst vil være på landevejene og har gjort hjemløsheden til en livsstil. Det store flertal foretrækker et hjem med alt, hvad det indebærer af tryghed og værdighed.

Det er ikke i orden, at 6.000 danskere ikke har et sted at bo. Heldigvis har vi herberger, fortrinsvis i de store byer, men der er jo ikke nogen, der helst vil bo der.

Ulrik Wilbek (V)

Borgmester i Viborg

Læs senere artikler

Viborgs borgmester vil bygge blandede byer: Den bedste måde at undgå A- og B-skoler

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

”De boligsociale medarbejdere når mennesker, vi aldrig når”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Hjemløse med flere problemer

Det er udfordringen, at hjemløse som oftest har en dobbeltproblematik, anfører han. En diagnose, er på overførselsindkomst, er tidligere anbragt eller har psykiske og sociale udfordringer. Det er komplekse problemer, der udover en billig bolig kræver brede og velgennemtænkte løsninger med masser af støtte, fastslår han.

”Boligselskaberne, staten og kommunerne har løsningen til sammen,” siger han og betoner, at gode erfaringer fra det boligsociale arbejde også kan bruges i en indsats overfor hjemløse, fordi boligforeningernes medarbejdere når nogle udsatte borgere, som systemet ikke evner at fange.

Cheføkonom i BL, Solveig Råberg Tingey, er helt enig i, at løsningen til at få flere ud af hjemløshed og skaffe de nødvendige boliger ligger i et styrket samarbejde mellem kommune og almene boligorganisationer.  

”Langt hen ad vejen har vi allerede de boliger, der er brug for til hjemløse. Særligt uden for de større byer,” siger hun.

Hun henviser til, at der bl.a. i Faaborg-Midtfyn kommune er almene boliger, som er til at betale for hjemløse, og etableret et tæt samarbejde mellem kommune og boligorganisationer om en Housing First strategi, som skal sikre flere nu kan få tag over hovedet. Samme model har i flere år betydet, at Odense har et langt færre antal hjemløse end andre store byer.

”Strategiske samarbejder lokalt mellem kommune og almene boligorganisationer om brugen af den kommunale anvisning og tilhørende kommunale tilbud om social støtteindsats kan virkelig rykke noget. Det har vi set i praksis,” siger Solveig Råberg Tingey.

Tilskud til boliger til de svageste

I Viborg mener borgmester Ulrik Wilbek mener, at Viborg kommune mangler man flere billige boliger til udsatte og hjemløse.

”Jeg vil godt have flere billige boliger i Viborg. Vi er nødt til at finde nogle løsninger, og det handler især om at kunne tilbyde boliger til 3.500 kroner eller derunder. Det er vanskeligt og kræver støtte fra staten. I kommunerne prøver vi at løfte det, og boligselskaberne skal ind over. Det skal ikke være sådan, at man som hjemløs ryger på herberger, der også tager dyre priser,” fastslår han.

I BL mener Solveig Råberg Tingey også, at presset for billige boliger er stort i de større byer. Et behov, hun ser, kan løftes ved hjælp af den såkaldte Nybyggerifond, som er en særlig opsparing i Landsbyggefonden.

”Vi har i BL tidligere foreslået, at Nybyggerifonden sættes i spil til at bygge flere billige almene boliger til udsatte i især de største byer. Det vil kunne hjælpe hjemløse, og dem som er akut i fare for at blive det, til en ordentlig bolig,” siger hun.

Ingen vil bo på herberg for evigt

I Viborg kan hjemløse og borgere med akutte problemer overnatte på Vibohøj, der er byens såkaldte forsorgshjem med forskellige støttemuligheder til udsatte borgere. Det er et godt tilbud men ikke en permanent løsning for nogen, pointerer Ulrik Wilbek.

Du er borgmester og kan sætte alt ind på at skaffe flere billige boliger og løse hjemløseproblemet i din kommune. Hvorfor gør du ikke det?

”For at sige det lige ud ved jeg ikke, om det kommer til at ske, men det vil jeg arbejde for. Det kan ikke gøres uden boligselskaberne, og det vil jeg snakke med dem om. Men det er også centralt, at staten går ind med økonomisk støtte til at bygge de billige boliger til hjemløse. Før slipper vi ikke af med problemet,” siger han.

Ifølge KL’s socialudvalgsformand er der behov for at tænke nyt og lave en gennemgribende og tværgående indsats, så hjemløse får massiv støtte og kan få hverdagen til at hænge sammen i egen bolig.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste