19. APR. 2021 KL. 13:28
18 boligområder på vej mod ny forebyggelsesliste?
19. APR. 2021 KL. 13:28
Flere boligområder læner sig op ad en plads på en forebyggelsesliste. Det kan bremse den positive udvikling, hvis områderne ender på listen, siger BL’s cheføkonom Solveig Råberg Tingey.
En række store almene boligområder med en høj andel af ikke-vestlige beboere er nye kandidater til den forebyggelsesliste, som regeringen har foreslået skal introduceres.
Områderne ligger i dag tæt på grænseværdierne og risikerer dermed også at blive omfattet.
Det kan bremse den positive udvikling, hvis områderne ender på listen, advarer BL's cheføkonom Solveig Råberg Tingey i et indlæg i Altinget.
Læs indlægget hos Altinget (bag betalingsvæg)
Hvis regeringen finder flertal for sit forslag om at oprette nye såkaldte forebyggelsesområder, vil der blot være 18 store almene boligområder med en høj andel ikke-vestlige indvandrere og efterkommere tilbage, der ikke er placeret på en særlig liste i Boligministeriet.
På den liste opfylder 13 ud af 18 boligområder ifølge notatet ét ud af fire kriterier for at blive placeret på forebyggelseslisten.
Men de kan altså godt ende der alligevel, vurderer cheføkonom i BL, Solveig Råberg Tingey.
”Nogle områder ligger i dag tæt på grænseværdierne og risikerer at blive omfattet,” siger Solveig Råberg Tingey til Altinget.
Hvorfor kan det bekymre?
* Med de nye kriterier i regeringens udspil vil 58 almene boligområder blive omfattet af forebyggelseslisten, men i BL er bekymringen, at endnu flere områder risikerer at ende på listen.
* Det betyder, at områderne hele tiden skal forholde sig til, om de er på forebyggelseslisten i stedet for at bruge krudtet på at få de lokale beskæftigelses-indsatser til at fungere
Det handler om marginaler
Det er små marginaler, der kan afgøre, om et boligområde opfylder kriterierne eller ej, bl.a. kriteriet omkring antal dømte. Derfor kan der godt være en reel risiko for, at flere områder når op over den nye og mere skærpede grænse. Der skal ikke så meget til, siger Solveig Råberg Tingey.
Regeringens forslag om at stramme reglerne for kommunal anvisning til boligområder på forebyggelseslisten kan derfor få betydning for beboersammensætningen i de 18 boligområder, der ikke aktuelt opfylder kriterierne.
”Vi har allerede i dag et stort fokus på forebyggelse. De gode metoder findes i de indsatser, som vi allerede laver. Det er ikke listerne, der har effekten. Det er de lokale indsatser, der er blevet til i samarbejde mellem kommunerne og boligorganisationerne. Jeg kan ikke se, hvorfor man ikke skulle tage udgangspunkt i den værktøjskasse, som man allerede har, og som vi ved virker,” siger Solveig Råberg Tingey,” siger Solveig Råberg Tingey.
Om udspillet fra Regeringen
Følgende regler skal ifølge udspillet gælde for forebyggelsesområderne:
Obligatorisk brug af fleksibel udlejning – giver fortrinsret til boligsøgende, der opfylder beskæftigelses- og uddannelseskriterier.
Stramning af regler for kommunal anvisningsret betyder, at kommuner ikke må anvise boligsøgende, der ikke er statsborgere i EU, EØS-lande eller Schweiz, modtager en række overførselsindkomster eller har en dom, til disse områder.
Mulighed for godkendelse af nedrivning af almene familieboliger og genhusning efter samme regler, som gælder for udsatte boligområder.
Kilde: Regeringen
Læs senere artikler
BL om nyt udspil: Gode intentioner, men vanskeligt at indfri
Se kortet med de 58 'forebyggelsesområder'
Om skribenten
Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværkKristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværkMest læste
Se alle artikler (2949)0