06. OKT. 2020 KL. 16:36
Statsministeren klar med nye love og kæmpe bøder for at skabe tryghed i almene boligkvarterer
06. OKT. 2020 KL. 16:36
Kriminelle familier skal kunne smides ud af deres lejeboliger, og opholdsforbud skal sætte en stopper for bandevold i udsatte boligkvarterer, lyder det fra statsministeren.
I det nye folketingsår skruer regeringen bissen på overfor kriminelle familier og bandevold i almene boligområder.
Kæmpe bøder på op til 10.000 kroner og mulighed for, at kriminelle familier udsættes af deres lejligheder langt hurtigere end i dag skal få trygheden tilbage i alle boligområder i Danmark.
Det fremgik af statsminister Mette Frederiksens åbningstale i Folketinget tirsdag.
Her tog hun udgangspunkt i sit besøg på Motalavej i Korsør i september, hvor hun mødtes med beboere og boligforening, der igennem flere år har været terroriseret af såkaldte multikriminelle familier.
Det står der i lovkataloget om hurtig udsættelse af kriminelle:
Ændring af almenlejeloven, almenboligloven og retsplejeloven (Hurtigere udsættelse af lejere på grund af kriminalitet) (Feb II)
Lovforslaget har til formål at reducere tiden fra sigtelse i straffesagen til eventuel afgørelse af spørgsmålet om ophævelse af den pågældendes husstands lejemål. Der etableres en ordning, hvorefter spørgsmålet om ophævelse af lejemålet afgøres i umiddelbar forlængelse af straffesagen.
Reglerne for slappe
”En kvinde tog ordet. Hun havde minoritetsbaggrund på en eller anden vis. Og hun var dybt forarget. Hvorfor? Jo, hun syntes, at reglerne er for slappe. Hvorfor tager I ikke bare kontanthjælpen fra dem, som laver ballade? spurgte hun”.
Fra Folketingets talerstol fastslog statsministeren, at hun sagtens kan forstå frustrationen.
”Alt for mange steder har utrygheden fået lov at slå rod. Skal vi acceptere, at der er steder i Danmark, hvor ganske almindelige mennesker skal være bange for at være? Hvor beboere er utrygge ved at komme sent hjem fra arbejde? Eller bekymrede for at sende deres børn ned og lege? Aldrig i livet”.
Læs også: Statsminister Mette Frederiksens tale ved Folketingets åbning den 6. oktober 2020
Opholdsforbud for bander
Statsministeren betonede i talen, at politiet skal have flere beføjelser til at slå ned overfor bandekriminalitet.
”Som det er i dag, kan politiet forbyde enkeltpersoner at komme i særlige områder – for eksempel et bandemedlem. Det er fint, men resten af gruppen er der jo stadigvæk. Fremover skal politiet derfor også kunne indføre et opholdsforbud for alle personer på bestemte steder i en begrænset periode”.
Det kan ifølge Mette Frederiksen være på en parkeringsplads i boligområdet eller ved en S-togstation, hvor unge mænd samles og skaber utryghed.
”Her siger vi: I må ikke stå her. Ingen skal være bange for at gå på gaden i Danmark – I får ikke lov at tage vores frihed. Hvis opholdsforbuddet ikke overholdes, skal straffen være tydelig, konsekvent og mærkbar”.
Fratages statussymboler
Første gang skal der ifølge statsministeren gives en bøde på 10.000 kroner. Og har man gæld til det offentlige – det kan være ubetalte regninger for tidligere kriminalitet – bliver der kontant afregning. Så skal politiet kunne tage dyre jakker, ure, mobiltelefoner med det samme.
”Anden gang taler vi 30 dages fængsel. Vi giver politiet flere muskler. Samtidig sender vi uromagerne og deres forældre en besked, som ikke kan misforstås”.
”Bandemedlemmet skal have taget statussymbolerne – vanvidsbilisten skal have taget sin bil. Statussymbolerne bruges i dag til at rekruttere de yngre brødre. Fødekæden skal brydes. Vi vil hellere give lillebroren et fritidsjob end en kriminel storebror at se op til”, noterede hun.
Fasttrack for udsættelse af kriminelle
Statsministeren fastslog, at der i dag alt for ofte går for lang tid fra en kriminel beboer bliver dømt for en lovovertrædelse, til vedkommende sættes ud af sin bolig.
”Det er et af problemerne på Motalavej. I nogle tilfælde går der flere år. Fordi sagen om udsættelsen først kan behandles, efter at selve lovovertrædelsen er behandlet i det strafferetslige system. Det vil vi lave om”, sagde Mette Frederiksen.
Fremover skal det derfor være muligt at sætte kriminelle beboere ud af deres lejelejlighed i umiddelbar forlængelse af, at de bliver dømt for en lovovertrædelse. En slags fasttrack for at skabe tryghed i et boligområde.
Ifølge regeringens lovkatalog, der blev offentliggjort tirsdag, vil der senest i februar 2021 blive fremsat lovforslag, der skal bane vejen for at smide kriminelle hurtigere ud af deres lejeboliger.
Mette Frederiksen understregede, at konsekvens og kort proces skal skabe tryghed alle steder - både i boligområder, på togstationer og diskoteker.
”Får vi stoppet den kriminalitet og undergravende opførsel, vi ser alt for mange steder, kan der endelig blive plads til at arbejde forebyggende”, betonede hun.
Forskel mellem Gellerup og Gentofte
I talen beklagede Mette Frederiksen endvidere, at der er en kæmpe forskel på at vokse op i Gellerup og i Gentofte.
”Opvækstbetingelser er skævt fordelt – desværre. Men jeg har ingen forståelse for, at den forskel omsætter sig i chikane, overfald eller brutal opførsel”, lød det fra statsministeren.
Mette Frederiksen understregede også, at selvom vi ikke må skære alle over en kam, er nødt til at se på den rå statistik.
”Hver femte unge mand med ikke-vestlig baggrund, som blev født i 1997, havde overtrådt straffeloven, inden han fyldte 21 år”, sagde hun og tilføjede, at det helt åbenlyst er for mange.
”Unge mænd, som tager andres frihed, stjæler børns fremtid, bryder fængselsbetjente ned – og efterlader et langt spor af utryghed”, lød det.
Sætter hele boligområder i bås
Mette Frederiksen slog fast i talen, at hun ikke vil acceptere sådan en opførsel.
”For den rammer ikke kun ofrene – den sætter også en hel befolkningsgruppe eller et boligområde i bås. Alle jer, som dagligt kæmper med de mange fordomme, som skyldes andres forkerte opførsel”.
”De boligområder, som i dag bliver betegnet som udsatte boligområder, blev i sin tid bygget for at give mere frihed og livskvalitet til ganske almindelige mennesker, som søgte ud af byen. Til frisk luft og trygge rammer. Sådan var det i mange år. Alt for mange steder er der nu sket det modsatte”, beklagede hun.
”I de særligt udsatte boligområder begår én procent af beboerne næsten halvdelen af kriminaliteten, når man vægter kriminalitetens alvorsgrad”, konstaterede statsministeren.
”På den måde er der jo tale om et os mod dem. Ikke hvide mod brune, ikke unge mod ældre, ikke København mod provinsen – eller andre falske modsætninger. Men mellem os, som vil trygheden, anstændigheden, demokratiet, ligestillingen, friheden på den ene side – og dem, som vil det stik modsatte, på den anden side”.
Læs senere artikler
Statsministeren besøger Motalavej i Korsør
Her er regeringens 3 indgreb, som skal løse problemerne på Motalavej
Penge til kriminalitets-forebyggelse forsvinder i kommunekasser
Om skribenten
Mest læste
Se alle artikler (2979)0