21. OKT. 2020 KL. 16:11

Organisationsformand: ”Vi skal nu bede beboerne om penge”

COLOURBOX27106828

Politikerne har besluttet at tage 100 millioner fra helhedsplanerne i de almene boligområder og i stedet give pengene til kommunerne. Uden krav til, hvad de skal bruges til. Det bekymrer Vinie Hansen, formand i Bo-Vest. Foto: Colourbox

Boligminister Kaare Dybvad Bek vil gøre op med, at almene beboere selv betaler for boligsociale indsatser. Det er kommunernes ansvar. Vinie Hansen, formand i Bo-Vest, frygter konsekvensen af den beslutning. For kommunen har ikke råd – og det betaler beboerne for.

I mange år har boligsociale helhedsplaner været naturligt integreret i de almene boligområder i Albertslund og Greve. De boligsociale indsatser har fået vendt dårligt omdømme og tomme boliger til attraktive boligområder med ventelister. Og hjulpet beboere i uddannelse og arbejde.

Det er måske snart slut, hvis politikerne ikke øremærker de 100 millioner kroner til boligsociale aktiviteter, som er taget fra helhedsplanerne og givet til kommunerne via den kommunale udligningsaftale, som blev indgået i foråret.

”Jeg er nervøs for, at vi vender tilbage til det, vi var engang. At hvert boligselskab sidder med hver deres boligsociale medarbejder. Så kan vi igen kun lappeløse, men ikke lave tværgående, langsigtede løsninger, som vi har brug for i vores boligområder,” siger Vinie Hansen, formand i BO-Vest.

Hun er grundlæggende bekymret for, at nogle af de almene boligområder af den grund risikerer at ryge på regeringens såkaldte ghettoliste. Fordi de får færre i uddannelse, flere arbejdsløse og mere kriminalitet.

Helhedsplanen i Albertslund

Boligselskaber: Albertslund Boligselskab, Boligselskabet AKB Albertslund, Vridsløselille Andelsboligforening

 

Boligområder: Hedemarken, Kanalens Kvarter, Blokland og Albertslund Nord.

Hvis ikke vi nu gør noget, og boligministeren siger, det ikke må være lejerne, der betaler, så er vi leverandør til den næste ghetto.

Vinniehansen_privat

Vinie Hansen, formand i BO-VEST

Leverandør til den næste ghetto

Ifølge Vinie Hansen vil det helt konkret i helhedsplanen for Albertslund betyde, at de skal gå fra syv boligsociale medarbejdere til to. Flere får de nok ikke råd til. Og Albertslund Kommune kan heller ikke finde tilstrækkelige midler til at løfte den boligsociale opgave, som de står med i dag.

”Samfundsskabte problemstillinger har gjort, at beboersammensætningen er, som den er i dag. Det er ikke skabt af beboeren selv. Derfor må vi også som samfund få løst problemet,” siger Vinie Hansen i bekymring for, at problemløsningen lander lokalt i boligselskaberne.

”Hvis ikke vi nu gør noget, og boligministeren siger, det ikke må være lejerne, der betaler, så er vi leverandør til den næste ghetto,” fortsætter formanden i Bo-Vest.

Hun begrunder med, at de i det boligsociale arbejde netop holder hånden under boligområderne, så de går i den rigtige retning. Men det tager tid at lave sådan en vending, og derfor mener hun heller ikke, at det er rimeligt, at politikerne nu tager pengene fra dem.

Artiklen fortsætter under boksen. 

Læs senere artikler

Udligningspenge går ikke til boligsociale aktiviteter

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Lejerne kommer til at betale

Hverken kommunen eller boligselskaberne bag helhedsplanerne i Albertslund og Greve kan stå alene i arbejdet med de problemstillinger, de har i dag. Det kræver et tæt samarbejde og fælles finansiering.

”Ingen kan vel være uenig i, at det i den ideelle verden ikke er beboerne, der bør betale. Men det er naivt at tro, at kommunen bare kan overtage udgiften. De har i forvejen stramme budgetter,” fortæller Vinie Hansen.

”Så vi skal nu ud at bede beboerne om penge. Men de kan jo ikke sætte så meget af, uden at huslejen må stige,” konstaterer hun.

Det betyder, at beboerne skal beslutte, om de vil afsætte penge i afdelingens budget, så beboeraktiviteterne kan fortsætte.

Hun forklarer, at boligselskaberne i helhedsplanen og kommunen kun i en fælles indsats kan løse problemstillingerne. Det er medarbejderne i boligområderne, som har den tætte kontakt til beboerne. De vejleder og støtter og er brobygger til kommunen, som har kontakten til arbejdsmarkedet.

Det parløb giver de rette kompetencer til at løfte den boligsociale opgave i de almene boligområder.

Læs også: Boligsociale aktiviteter er vigtige

En bøn til politikerne

”Jeg håber virkelig, at politikerne besinder sig og beslutter sig for at sætte flere penge af. Det er jo ikke mange penge, det drejer sig om. Og vi får rigtig meget ud af dem. Vores projekter giver gode resultater, og det vil ikke være til at bære, hvis ikke vi kan fortsætte det gode arbejde herude,” afslutter Vinie Hansen.

Boligselskaberne i helhedsplanerne prøver nu at samle så mange midler som muligt. Både i Albertslund Kommune og via egenfinansiering i boligselskaberne og afdelingerne.

Albertslund Kommune har meldt ud, at de har sat ekstra midler af til boligsociale formål. Under forudsætning, at boligorganisationerne gør det samme.

Effekten af helhedsplanerne i Albertslund og Greve

Via boligsociale indsatser er det lykkedes at få to boligområder af regeringens såkaldte ghettoliste:

  • VA’s afdeling Askerød i Greve
  • Boligselskabet AKB Albertslunds afdeling Hedemarken i Albertslund

Afdeling Hedemarken er i fare for at komme på regeringens ”ghettoliste” igen, da de oplever faldende beskæftigelse på grund af corona-krisen.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

BL’s formand: ”Hverdagsdemokraterne binder samfundet sammen”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

BL’s formand: ”Hverdagsdemokraterne binder samfundet sammen”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2915 )

0

Læseliste