05. OKT. 2020 KL. 11:26

Nu på DR: Boligselskabet Nordjylland giver os naturen tilbage

DR 0542210 Frank Erichsen

Frank Erichsen er mentor for Hjørring Kommunes borgere og erhverv i tv-programmet Giv os naturen tilbage. Sammen vil de omdanne nogle af kommunens mange græsplæner til levesteder for insekter og sommerfugle. Foto: DR

Hjørring Kommune har en mission. Den vil genskabe gode levevilkår for insekterne ved at gøre naturen vild igen. Den udfordring har Boligselskabet Nordjylland taget op i DR-programmet ”Giv os naturen tilbage”. En udfordring, som kræver forandring, både af udearealerne og i de almene beboeres hoveder.

Du kender ham nok bedst fra hans landbrug på Djursland. Men i en ny serie programmer vil Frank Erichsen, også kendt som Bonderøven fra DR, forsøge at få Hjørring Kommunes borgere og erhverv til at invitere den vilde natur tilbage.

Det gør han sammen med en række naturvejledere. Programmerne hedder ’Giv os naturen tilbage’ og kan ses på DR.

Frank Erichsens mål er at overbevise os alle sammen om, at uklippet græs og vilde blomster er smukt – fordi det giver liv.

”Det er jo faktisk vores nuværende havesyn, som er radikalt. Vi levner ikke plads til noget som helst. Alt skal se ordentligt og velfriseret ud, og så glemmer vi naturen, som vi i sidste ende er afhængig af,” siger Frank Erichsen.

Vi LAVER ikke noget vildt. Vi laver PLADS til noget vildt.

Frank Erichsen, vært på tv-programmet ’Giv os naturen tilbage’

Vi har et ansvar

Landets velplejede villahaver og byernes tætklippede rabatter og vejkanter har med tiden skubbet insekterne væk. Mange arter er for alvor truet. For de kan ikke længere finde mad og steder at yngle.

”Vi er forpligtet til at gøre noget, for vi er den eneste art, der kan gøre noget for andre arter. Vi kan ikke bare sidde og kigge på, at resten af naturen forsvinder. Det kan godt være, at et insekt ikke har betydning for vores egen overlevelse, men vi skal som mennesker beslutte, om det så også skal betyde, at de uddør,” siger Frank Erichsen med håb i stemmen.

I tv-programmet følger man blandt andre Boligselskabet Nordjylland. Hvordan de over halvandet år går fra veltrimmede græsplæner til vildtvoksende blomsterbælter i forsøget på at hjælpe sommerfugle og insekter tilbage til naturlige levesteder.

 

Stort alment potentiale

Frank Erichsen er begejstret over, at Boligselskabet Nordjylland meldte sig til naturprojektet i Hjørring Kommune. Han er ikke i tvivl om potentialet generelt i de almene boligselskaber.

Da tv-holdet første gang besøger de almene boligområder i Hjørring, bliver de mødt af græs i lange baner imellem boligblokkene. Græsplæner, hvor ikke et strå står forkert. For her bliver græsset slået næsten på klokkeslæt hver uge.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Vi skal udforske den danske natur

Målet med tv-programmet er, at danskerne skal genopdage og blive klogere på naturen og dyrelivet i Danmark. Det sker i samarbejde med foreninger og institutioner, der formidler den danske natur.

 

DR begyndte de første optagelser i april 2019 og har fulgt udviklingen af naturprojektet i Hjørring Kommune igennem halvandet år.

 

Følg Hjørring Kommune og Boligselskabet Nordjyllands arbejde med at få den vilde natur tilbage på DR1 og på dr.dk/tv

DR 0542311 Bendix Jensen

1 / 1Bendix Jensen, tidligere direktør i Boligselskabet Nordjylland, meldte boligselskabet til naturprojektet. I tv-programmet følger man personalets og beboernes arbejde med at få genskabt gode levevilkår for insekterne. Foto: DR

”Det eneste, der skal til for at give naturen tilbage, er, at man har plads, og det har boligselskaberne. Og de har nok også mere plads, end de rent faktisk bruger. Hvis bare boligafdelingerne giver lidt af den plads og lader græsset stå og blomsterne gro, så genskaber de levesteder for insekter og sommerfugle. Så nemt er det,” fortæller Frank Erichsen.

Men at ændre folks havesyn er ikke noget, der sker hen over natten. Det er svært for mange at forestille sig, hvad der sker, når man går væk fra at slå græsset, som man plejer.

Det kan Torben Fisker, konstitueret direktør i Boligselskabet Nordjylland, svare bekræftende til:

”Det har krævet en stor omstilling af både os i boligselskabet og af vores beboere at være ’vild med vilje’. Vi har skullet sluge et par kameler og omlægge lidt undervejs for at opnå et resultat, som vi alle kan være med til. Men beboerne er heldigvis tålmodige og ved godt, at de er med i et eksperiment,” fortæller han.

Artiklen fortsætter under boksen. 

Læs senere artikler

Bierne og blomsterne skal ud i de almene afdelinger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligafdelinger vil have vild natur ind i boligområderne

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Vær realistisk

Ifølge Frank Erichsen er det vigtigt, at man kun går ind i et projekt som det her i et omfang, der er realistisk. For ellers kører man sur i den.

Man kan for eksempel starte med at lave en oversigt over, hvilke områder man ikke bruger til aktiviteter og beslutte sig for at lade græsset gro vildt der. Som han selv siger det:

”Vi LAVER ikke noget vildt. Vi laver PLADS til noget vildt. Men hav tålmodighed. Naturen kvitterer ikke samme sekund, som man starter.”

Vejen til glade beboere i Boligselskabet Nordjylland krævede i foråret 2020 en større omlægning af de vildtgroende græsplæner imellem boligblokkene. For de lignede ikke de smukke blomsterenge, som beboerne havde håbet på. De lignede græsplæner, som manglede omsorg og pleje. 

”Men så købte vi en masse blomsterfrø og fræsede jorden. Det gjorde, at vi i sommer kunne nyde synet af blomstrende enge. Og pludselig så vi insekter og fugle, som vi ikke havde set i mange år. Så nu er alle glade,” griner Torben Fisker, direktør i boligselskabet. 

Det her projekt handler udelukkende om biodiversitet og klima! Vi vil gerne have en holdning til bæredygtighed og miljø. Derfor er vi med i ’Giv os naturen tilbage’.

Torben Fisker, konstitueret direktør i Boligselskabet Nordjylland

Beboerne bestemmer

Beboerne har været med hele vejen. Lige fra den tidligere direktør, Bendix Jensen, tilmeldte boligselskabet projektet. Det blev med et flertal af beboerne besluttet på et afdelingsmøde, at de godt ville afsætte nogle af udearealerne til at vokse vildt. 

”Ingen skulle have det trukket ned over hovedet. Vi holdt møder i hver enkelt bebyggelse rundt om i vores afdelinger, så beboerne selv kunne være med til at beslutte, hvor lidt eller meget vildt de kunne gå med til,” fortæller Torben Fisker.

Det var vigtigt, at beboerne selv udpegede de områder, som de ikke brugte til for eksempel petanque og kroket og andre aktiviteter.   

”Det, at de har været med på råd, har jo også gjort, at de fra start har været engageret i projektet og med interesse fulgt med i de forandringer, de oplevede, ved at lade det hele gro vildt,” fortsætter direktøren.

 

Holdning til miljøet

Torben Fisker er glad for, at den tidligere direktør, Bendix Jensen, tog initiativ til at være med i tv-programmet.

Selvom det ikke har betydet mindre arbejde for ejendomsfunktionærerne at lade græsset gro, har det givet en fælles forståelse for, hvor vigtigt det er, at vi alle giver noget tilbage til naturen. Også selvom det koster lidt på æstetikken.

”Det her projekt handler udelukkende om biodiversitet og klima! Vi vil gerne have en holdning til bæredygtighed og miljø. Derfor er vi med i ’Giv os naturen tilbage’,” siger direktør Torben Fisker.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste