07. OKT. 2020 KL. 12:00

Chefkonsulent: “Lejere overladt til Fanden selv”

COLOURBOX9590638

Der er alt for meget fup med fibernet. I den sidste ende kommer beboerne til at betale for de dårlige aftaler. Foto: Colourbox

Fiberselskaber går direkte til beboerne uden om boligorganisationerne. “Nogle af kontrakterne burde forbydes,” konstaterer chefkonsulent i BL, Bjarne Zetterstrøm.

Pushermetoder. Kritisable kontrakter. Aggressiv markedsføring.

Chefkonsulent i BL, Bjarne Zetterstrøm lægger ikke fingrene imellem, når han skal beskrive den situation, mange boligforeninger står i lige nu, hvor fiberselskaber opsiger deres kontrakter med boligforeningerne og går direkte til beboerne udenom boligorganisationerne.

“Jeg har set nogle af kontrakterne, og de er af en sådan art, at de burde forbydes,” forklarer Bjarne Zetterstrøm.

Sætter priser som de vil

Det helt grundlæggende problem er, at der i nogle kontrakter står, at udbyderne har ejerskab over de kabler, de lægger ind i ejendommen.

Tilmed er der eksempler på, at det er et ejerskab, der gælder i al evighed.

“Det gør jo, at udbyderne kan fastsætte priser og andre vilkår helt som de vil, og boligorganisationerne har mistet muligheden for at benytte sig af storkundefordele og forhandle vilkårne på vegne af beboerne,” forklarer Bjarne Zetterstrøm.

“I bund og grund bliver lejerne overladt til Fanden selv, hvis du spørger mig. Der er jo ikke mange beboere, der er professionelle forhandlere,” lyder det fra Bjarne Zetterstrøm.

Tillokkende metoder  

De tilbagemeldinger Bjarne Zetterstrøm får fra boligforeninger rundt om i landet går på, at et stigende antal udbydere kontakter beboere direkte og tilbyder gratis oprettelse.

Artiklen fortsætter under citatet og boksen. 

Fup med Fibernet? Fem gode råd til boligselskaber

1. Indgå kollektive aftaler.

Udnyt de stordriftsfordele der er i kollektive aftaler.

 

2. Sørg for at I ejer infrastrukturen.

Insistér på, at det er afdelingerne der skal eje anlæg og kabler.

 

3. Brug ekstern rådgivning.

De kan hjælpe med at gå leverandørernes kontrakter igennem med jer.

 

4. Undgå aftaler med ‘eksklusivitet’.

 

5. Vær kritisk. Husk, der er mange leverandører at vælge imellem.

F.eks.: Leverandør af TV behøver ikke at være leverandør af bredbånd. Ofte vil man spare penge ved at skille leverancen af TV-pakker med leverancen af bredbånd.

Kilde: Bjarne Zetterström, chefkonsulent i BL

"I bund og grund bliver lejerne overladt til Fanden selv, hvis du spørger mig. Der er jo ikke mange beboere, der er professionelle forhandlere."

Bjarne Zetterstrøm

Chefkonsulent i BL - Danmarks Almene Boliger

Læs senere artikler

Direktør for boligforening: BL må på banen

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

“Det er rigtigt, at udbyderne tilbyder at oprette en ny og hurtig fibernetsadgang fuldkommen gratis. Det er tillokkende for mange. Problemet er, hvad det er for vilkår, der følger med, ligesom det ikke er klart, hvad ydelserne efterfølgende vil koste,” forklarer Bjarne Zetterstrøm.

“Når de har ejerskab til kablerne, så kan de jo i bund og grund sætte priserne på produkterne, som de vil,” siger Bjarne Zetterström, der kender flere boligforeninger, der lige nu går lidt nervøse rundt og venter på, hvad priserne på de forskellige produkter vil blive.

Chefkonsulent: Det er bondefangeri

Bjarne Zetterström nævner andre kontrakter, hvor udbyderne kun tager ejerskab over selve adgangen til kablerne, ikke selve indholdet.

Et eksempel er TDC, der har oprettet et nyt selskab og, som mange andre, lover gratis fiber til alle, men hvor de dog ikke leverer selve indholdet. Her skal alle vælge andre leverandører.

“Det er i og for sig fint, for så er der valgfrihed. Men TDC nævner ikke noget om, hvad de tager for 'vejafgiften', om man så må sige. De vil ikke ud med en pris. Et stille gæt er dog, at det ikke ligefrem bliver billigt, samlet set,” konstaterer Bjarne Zetterström.

Om skribenten

Nana Toft

Seneste Artikel

Far på banen

Seneste Artikel

Far på banen

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste