09. NOV. 2020 KL. 10:41

Forskere udfordrer regeringens præmis om behovet for en tryghedspakke

Folketingssalen Christoffer Regild 07

Foto: Christoffer Regild

Regeringens planer om at bekæmpe ’utryghedsskabende adfærd’ er både uproportioneret og kontraproduktiv. Det tyder al forskning, vi er bekendt med, på, skriver 21 fremtrædende forskere i en fælles kronik.

Nu udfordrer 21 forskere indenfor kriminalitet, politi, retspolitik, forebyggelse, minoritetsunge og udsatte boligområder hele idéen med Regeringens tryghedspakke. 

Tryghedspakken blev lanceret af statsminister Mette Frederiksen (S) i talen ved Folketingets åbning.

Pakken indeholder hårde tiltag mod utryghedsskabende adfærd.

Ifølge talen er de særligt er rettet mod den del af »unge mænd med ikkevestlig baggrund«, der »tager andres frihed, stjæler børns fremtid, bryder fængselsbetjente ned - og efterlader et langt spor af utryghed«.

Men i en fælles kronik bragt i Politiken mandag skriver de 21 forskere, at intet taler for, at de øgede magtbeføjelser og sanktionsmuligheder vil have en positiv effekt på de unges adfærd.

Risiko for forværring

Forskerne mener, at der er stor risiko for at tiltagene vil forværre de problemer, de har til formål at bekæmpe. Og at de er i strid med fakta og viden fra forskningen på feltet, der viser, at der skal helt andre tiltag til.

Tryghedspakken skal blandt andet giver politiet ret til at indføre opholdsforbud på bestemte offentlige steder.

Bliver det ikke overholdt kan de give de unge bøder på 10.000 kroner og fratage dem dyre jakker, guldhalskæder og mobiltelefoner på stedet uden dommerkendelse. 

I den sidste ende kan overtrædelser kunne straffes med 30 dages fængsel og muligheden for at blive sat ud af sin bolig.

Tryghed i udsatte områder

Forskerne sætter også spørgsmålstegn ved, om der er behov for en tryghedspakke med så kraftige tiltag.

De peger blandt andet på, at Danmark ligger i international sammenhæng i top, når det handler om lav kriminalitet og høj tryghed.

Forskerne bag kroniken

Ud over de fire hovedforfattere til kronikken har følgende forskere underskrevet kronikken: Hans Skifter Andersen, adjungeret professor, Ålborg Universitet Flemming Balvig, professor emeritus, dr. jur.

Hjarn von Zernichow Borberg, ekstern lektor, Københavns Universitet Tina Wilchen Christensen, adjunkt, DPU, Aarhus Universitet Adam Diderichsen, adjunkt, Københavns Professionshøjskole Morten Erjnæs, lektor emeritus, Ålborg Universitet Helle Rabøl Hansen, postdoc, DPU, Aarhus Universitet, Rabøl Research Lars Holmberg, lektor, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet Mette-Louise E. Johansen, lektor, Aarhus Universitet Anja Kublitz, lektor, Ålborg Universitet Linda Kjær Minke, professor mso, Syddansk Universitet Morten Nissen, professor mso, DPU, Aarhus Universitet Kirsten-Elisa Petersen, lektor, DPU, Aarhus Universitet Annick Prieur, professor, Ålborg Universitet David Sausdal, postdoc, Københavns Universitet Mira Chandhok Skadegård, adjunkt, Ålborg Universitet Anette Storgaard, professor, Aarhus Uni.

Udgangspunktet for kroniken er en bekymring over, at kløften mellem hvad forskerne ved, der virker, og den politik der føres på Christiansborg bliver større og større.

Relateret artikler

Statsministeren klar med nye love og kæmpe bøder for at skabe tryghed i almene boligkvarterer

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Her er regeringens 3 indgreb, som skal løse problemerne på Motalavej

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Penge til kriminalitets-forebyggelse forsvinder i kommunekasser

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

I forhold til de udsatte boligområder, peger forskerne på, at en rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut 'Tryghed og trivsel i udsatte områder' fra 2019 viser, at syv ud af ti beboere føler sig trygge i lokalområdet, og ni ud af ti føler sig trygge i hjemmet.

Ungdomskriminaliteten er også historisk lav og har været faldende i en lang årrække.

Forskerne skriver i kronikken, at de håber, at politikerne med åbent sind vil tage imod den viden, de stiller til rådighed. 

Lovteksten er i skrivende stund ved at blive udarbejdet til regeringens nye tryghedspakke.

Om skribenten

Heidi Andersen
Heidi Andersen

Heidi Andersen er digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på Fagbladetboligen.dk. Derudover sørger Heidi for, at vores nyhedsbrev med spændende nyt, om den almene boligsektor, lander i din mailboks to gange om ugen.

Seneste Artikel

AL2bolig renoverer med fokus på den almene bygningskultur

Heidi Andersen er digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på Fagbladetboligen.dk. Derudover sørger Heidi for, at vores nyhedsbrev med spændende nyt, om den almene boligsektor, lander i din mailboks to gange om ugen.

Seneste Artikel

AL2bolig renoverer med fokus på den almene bygningskultur

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2657 )

0

Læseliste