30. NOV. 2020 KL. 12:00

Få kvadratmeter bolig er en tikkende corona-bombe

Istock 1217404672

Foto: iStock

Der er en stærk sammenhæng mellem høje smittetal og antal kvadratmeter, folk bor på, viser undersøgelse. Lektor appellerer til, at man hjælper dem, der bor småt, med at kunne isolere sig uden for hjemmet.

Coronaens grimme fjæs viser sig oftere hos folk, der bor på få kvadratmeter.

Lektor ved Aarhus Universitet Martin Vinæs Larsen har, med brug af data fra Statens Serum Institut, set på i hvor høj grad antallet af coronasmittede i en kommune hænger sammen med hvor tæt folk bor. Og forskellene i smittetal kan i meget høj grad forklares med, hvor store boliger folk bor i.

"Smitten er højere de steder, hvor der er et mindre boligareal pr. person. Ser man på de forskelle, der er i kommunernes smittetal, kan helt op til 75 procent forklares med, hvor mange kvadratmeter hver enkelt person har for sig selv i boligen," siger Martin Vinæs Larsen.

Han understreger, at man ikke med sikkerhed kan sige, at folk smittes på grund af, at de bor på få kvadratmeter. Men at man i høj grad kan forklare forskellene i smittetal med hvor store boliger folk bor i.

"Helt matematisk kan vi jo blive 75 procent bedre til at forudsige, hvor der er høj smitte," siger han.

Meget stærk sammenhæng
De fleste har nok fanget, at smitterisikoen stiger, jo tættere man er på andre. Men at det har så stor betydning, om man bor i en 55 kvadratmeter stor lejlighed, eller har 250 kvadratmeter og to badeværelser til rådighed, er kommet bag på Martin Vinæs Larsen.

"Jeg er overrasket over, at sammenhængen er så stærk, som den er. Jeg har før undersøgt faktorer som indkomst, eller hvor tæt de enkelte kommuner ligger på København. Men det her med antal kvadratmeter bolig viser en væsentligt stærkere sammenhæng end noget andet."

Det er påvist, at meget smitte sker inden for husstanden. For eksempel efter man har været til en af de her superspreder-begivenheder og så kommer hjem og smitter resten af familien. Det kan det jo være helt umuligt at isolere sig, hvis man bor flere i en lille bolig.

Martin Vinæs Larsen

Lektor ved Aarhus Universitet

Umuligt at isolere sig
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at coronasmittede isolerer sig i eget hjem, hvis man er rask nok til at være hjemme. En forudsætning er dog, at den smittede har mulighed for at opholde sig og sove i et separat værelse og har adgang til egne toilet- og badefaciliteter. Det udelukker, folk der bor flere på få kvadratmeter og kun har ét badeværelse.

"Det er påvist, at meget smitte sker inden for husstanden. For eksempel efter man har været til en af de her superspreder-begivenheder og så kommer hjem og smitter resten af familien. Det kan det jo være helt umuligt at isolere sig, hvis man bor flere i en lille bolig," siger Martin Vinæs Larsen.

Hjælp folk i små boliger
Han mener, der bør langt mere fokus på den stærke sammenhæng mellem boligstørrelse og antal smittede og foreslår, at man undersøger mulighederne for i højere grad at hjælpe folk i små boliger til at isolere sig uden for hjemmet - og ikke mindst gør det attraktivt.

"En mulighed er, at dække folks omkostninger, eller tilbyde en bonus for at tage væk. De andre initiativer, man tager imod corona, er jo ret dyre: for eksempel at lukke barer og restauranter tidligt. Ved at fokusere på at få smittede væk fra hjemmet, kunne man måske komme langt for færre midler."

Stop moraliseren
Den tydelige sammenhæng mellem boligsituation og smitte bør også mane til besindighed hos dem, der moraliserer over for andre, mener Martin Vinæs Larsen.

"Der har været en idé om, at hvis der er meget coronasmitte, så tyder det på en defekt moralsk karakter: ‘Københavnerne kan ikke overholde reglerne - luk København ned!’ Eller: ‘På Vestegnen kan de ikke finde ud af noget som helst.’"

"Men der er faktorer i livet, som er givet , og som ikke har noget med karakterbrist eller dårlig adfærd at gøre. Så før man peger fingre af andre, bør man se på de vilkår folk lever under," siger han Martin Vinæs Larsen.

"Det er meget lettere for nogle grupper ikke at blive smittet med corona. Ofte er det faktorer, som ikke kun har med ens egen adfærd at gøre, der afgør, om man bliver smittet eller ej. Man bør huske, at der er rigtig meget uretfærdighed forbundet med corona."

Læs senere artikler

5 gode råd om corona: Sådan skal boligorganisationerne gøre rent

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Hurtig indsats bremser corona-udbrud på Resedavej

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2983 )

0

Læseliste