30. NOV. 2020 KL. 12:00

50.000 på venteliste til bolig i 'hård ghetto'

BL Tingbjerg 111018 014

Boligorganisationen fsb ejer omkring 1.100 boliger i Tingbjerg. Her håber over 10.000 personer at finde et hjem. Foto: Carsten Andersen

Tusindvis af mennesker vil gerne flytte ind i en såkaldt hård ghetto for at få en god og billig bolig.

Mere end 50.000 er skrevet op til en bolig i en af Danmarks såkaldt hårde ghettoer. Det viser en rundspørge som BL har foretaget til de 13 boligområder.

Tingbjerg i København er en af de hårde ghettoer, som tusindvis af mennesker ønsker at bo i. Boligorganisationen fsb ejer omkring 1.100 boliger i bydelen.  Her håber over 10.000 personer at finde et hjem.

”Jeg synes, tallene taler for sig selv. Der er meget lange køer til vores boliger – også i Tingbjerg – fordi de er attraktive,” siger Steen Søndergaard Thomsen, formand for boligorganisationen fsb.

”Der skal da nok være nogle, der ikke har lyst til at bo i et område, som Folketinget har givet sådan et stempel. De såkaldte ghettolister udskammer jo vores beboere på det groveste. Men så står de vel heller ikke på ventelisten til Tingbjerg,” siger Steen Søndergaard Thomsen.

Store boliger og til at betale

Køen er også lang i Taastrupgaard i Høje-Taastrup, en af de andre hårde ghettoer. Her står over 6.000 på venteliste.

”Taastrupgaard har store og forholdsvis billige boliger med tidssvarende planløsninger, så trods et synligt renoveringsbehov har boligområdet stadig stor appel,” siger Claus Bjørton, kundechef i KAB.

”Høje-Taastrup er som en del af hovedstadsregionen et sted, mange gerne vil bo, og udbuddet af almene boliger matcher slet ikke efterspørgslen,” siger han.

I Taastrupgaard bliver der fremover færre almene familieboliger som følge af ghettoloven. 107 boliger rives ned og 35 forsvinder ved sammenlægning af små boliger. Både i Taastrupgaard og Tingbjerg bygges nye private boliger.

Hvad er en såkaldt hård ghetto?

 

  • Betegnelsen ”hård ghetto” dækker boligområder, der har stået 4 år på de ghettolister, der hvert år offentliggøres den 1. december af Transport- og Boligministeriet. Det er en del af ghettoloven, der blev vedtaget af Folketinget i 2018.
  • De hårde ghettoer skal nedbringe andelen af almene familieboliger med op til 60 procent i de enkelte boligområder. Det sker i en udviklingsplan for hvert boligområde.
  • I alt nedrives omkring 3.745 almene familieboliger i de boligområder, der allerede har lavet en udviklingsplan. 730 familieboliger sælges, og 888 bliver omdannet til ældre- eller ungdomsboliger, ifølge en opgørelse fra Transport- og Boligministeriet.
  • Hvis en hård ghetto udvikler sig positivt og ikke længere opfylder ghettokriterierne, forsvinder den fra ghettolisten, men den skal stadig gennemføre sin udviklingsplan.

  • Mere om de hårde ghettoer.
Der skal da nok være nogle, der ikke har lyst til at bo i et område, som Folketinget har givet sådan et stempel. De såkaldte ghettolister udskammer jo vores beboere på det groveste. Men så står de vel heller ikke på ventelisten til Tingbjerg.

Steen Søndergaard Thomsen

Formand for fsb

Læs senere artikler

20 ud af 28 områder ville ryge af 'ghetto-listen', hvis ministeriet valgte at tælle alle beboernes uddannelser med

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Forskere: Skrot det meningsløse uddannelseskriterium

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Mange må ikke flytte ind

Rundspørgen viser, at der står flest i kø i de store byer, men der er også venteliste til et boligområde som Skovvejen/Skovparken i Kolding. Mange ansøgere får dog ikke lov til at flytte ind. Det gælder alle hårde ghettoer, hvor lovgivningen forbyder modtagere af visse overførselsindkomster at få et nyt hjem. Kommunerne skal også stille krav i forhold til beskæftigelse og uddannelse.

”Vi har en del, der henvender sig til os, som må opgive at søge en bolig på Skovvejen, når de hører om udlejningskriterierne. Det er ikke så mange mere, som det var i starten. Det skyldes blandt andet, at det jo rygtes i Kolding, at man kun kan få en bolig på Skovvejen, hvis man passer ind i de snævre kriterier,” siger Michael Demsitz, administrerende direktør i Boligkontoret Danmark, der administrerer over 400 boliger i Skovvejen/Skovparken for Boligselskabet Kolding.

”Og så rygtes det jo selvfølgelig også, at der både skal nedlægges og ombygges en del boliger i området, hvilket lige nu har en negativ indvirkning på efterspørgslen,’’ siger han.

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1899 )

0

Læseliste