23. NOV. 2020 KL. 08:00

20 ud af 28 områder ville ryge af 'ghetto-listen', hvis ministeriet valgte at tælle alle beboernes uddannelser med

BL Agervang 101018 005

Agervang i Holbæk er et af de almene boligområder, der er på regeringens såkaldte ghettoliste. Foto: Carsten Andersen

Ingen områder på 'ghetto-listen' ville opfylde kravet på 60 procent lavtuddannede, hvis man valgte at tælle medbragt uddannelse med. “Pseudokriterium,” lyder det fra AE-Rådet.

Lad dit blik køre ned af regeringens seneste 'ghetto-liste': Samtlige 28 områder har over 60 procent beboere med grundskole som højeste uddannelsesniveau.

Der er bare et problem: Listen afspejler ikke virkeligheden. Regeringen vælger nemlig ikke at tælle de mange medbragte uddannelser med, som folk har fra deres hjemland. Overhovedet. Havde de gjort det, ville ikke en eneste af de 28 områder opfylde kravet om de 60 procent lavtlønnede.

Det er konklusionen i en ny rapport fra BL -  Danmarks Almene Boliger.

Se ghettolisten 2019

Chefanalytiker: Det er et pseudokriterium
Hverken hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd eller i Vive, det nationale forsknings- og analysecenter for Velfærd, forstår man den måde medbragt uddannelse bliver opgjort i forbindelse med ghetto-listen.

“Når man ikke tæller medbragt uddannelse med, tæller man jo bare herkomst to gange. Det gør reelt kriteriet om uddannelse til et pseudokriterium,” lyder det fra chefanalytiker Mie Dalskov Pihl i AE-Rådet.

Mie Dalskov Pihl forstår ikke, at når nu oplysningerne findes i registeroplysningerne hos Danmarks Statistik, en troværdig kilde, hvor andre også henter deres oplysninger, hvorfor man så fra regeringens side vælger at skære alle over en kam.

“Man dømmer alle ude. Det er helt sort,” konstaterer Mie Dalskov Pihl.

 

Rapporten konkluderer

  • Uden medbragt uddannelse har alle 28 almene områder på 2019-ghettolisten flere end 60 procent lavtuddannede. Hvis man medtager den medbragte uddannelse, ville ingen af områderne opfylde kravet på 60 procent lavtuddannede.

  • Hvis man ser bort fra medbragte uddannelser, vil mere end halvdelen af de almene beboere i 59 kommuner landet over være lavtuddannede. Tæller du medbragt uddannelse med, vil der kun i 8 kommuner være en overvægt af lavtuddannede blandt de almene beboere.

  • En stor del af indvandrerne i Danmark medbragt en uddannelse fra udlandet. De indsamles og registreres via selvrapporterede oplysninger.

 

(Kilde: Rapporten “Betydning af medbragt uddannelse for almene beboeres profil”, BL, Danmarks Almene Boliger, november 2020)

At 20 ud af 28 områder ville ryge af ghettolisten, hvis ministeriet valgte at tælle medbragt uddannelse med, illustrerer, at lige præcis det her kriterium er knald eller fald for mange af de her områder.

Mie Dalskov Pihl

Chefanalytiker, A-E Rådet

Læs senere artikler

Boligformand: "Ghettopakken vil give store problemer"

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Odense går i forsvar for Solbakken

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

70 procent ville ryge af ghettolisten

Hvis Boligministeriet havde valgt at tælle medbragt uddannelse med, ville over 70 procent af boligområderne tilmed ryge ud af ghettolisten. Det chokerer Mie Dalskov Pihl, at tallet er så højt, men viser blot, hvor væsentligt kriteriet er, siger hun.

“At 20 ud af 28 områder ville ryge af ghettolisten, hvis ministeriet valgte at tælle medbragt uddannelse med, illustrerer, at lige præcis det her kriterium er knald eller fald for mange af de her områder,” pointerer Mie Dalskov Pihl.

Hun understreger desuden, at alle ved, hvor mange konsekvenser det har for et boligområde at stå på ghettolisten, og at hun af samme årsag ikke forstår, at der i det mindste ikke er en åbenhed fra Boligministeriets side i forhold til at måle på andre måder.

De dømmer dem ude
Fra Boligministeriet lyder det dog, at det ikke er korrekt, at der ses bort fra medbragt uddannelse, men at alle data renses for “alle selvrapporterede og skønnede data, så der kun medregnes uddannelser, som er taget eller godkendt i Danmark.”

Men den udtalelse giver Mie Dalskov Pihl ikke meget for. Tværtimod.

“Det er korrekt, at der er mulighed for at forsøge at få sin medbragte uddannelse godkendt, men det er simpelthen ikke rigtigt, at de tager oplysningerne med. De dømmer dem tværtimod ude,” understreger Mie Dalskov Pihl.

Om skribenten

Nana Toft

Seneste Artikel

Far på banen

Seneste Artikel

Far på banen

Artikler

vi anbefaler

Moede Online Nu kan I endelig rykke afdelingsmødet online
Foto Holger Anderson Bent Madsen 03287 (1) Leder: Regeringens Forebyggelsespakke – boliger og symboler
Vær Med Logo Oragnge Se, hvilke boligorganisationer der blev udvalgt i ny pulje mod ensomhed
Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
Alles Lægehus11 Slipper for bus til lægen – kæmpe sejr for beboere
Perbachlauritsenbb101457f (2) Boligafdelinger tripper for at få bankospil i gang
Maria Torré Borch, Afdelingsformand Og Rasmus Tønning, Beboerkoordinator, AAB Maria fik bandekriminaliteten væk fra kældrene
Lars Weis Foto Peter Hove Olesen Ritzau Scanpix Overborgmester: Boligorganisationer har taget kæmpe ansvar for at stoppe smitten
Se alle artikler ( 1988 )

0

Læseliste