18. MAJ. 2020 KL. 13:08

ALBOA sparede en million kroner på at lægge lån om

istock-1019219898.jpg

I løbet af 2019 nåede ALBOA at omlægge 33 lån med en værdi på sammenlagt 250 millioner kroner om til en lavere rente. Det har resulteret i en besparelse på en million.

Boligforeningen ALBOA sparede en million kroner ved at lægge lån om i 2019. I år har coronakrisen sat omlægningerne på pause.

Beboerne i de 7200 boliger, som udlejes af boligforeningen ALBOA i Aarhus og Skanderborg, har nydt godt af de lave renter i 2019. I løbet af året nåede boligforeningen nemlig at lægge 33 lån med en værdi på sammenlagt 250 millioner kroner om til en lavere rente, og det har resulteret i en besparelse på en million.

Der var planer om flere omlægninger i 2020, men planerne blev sat på pause, da regeringen lukkede samfundet ned for at begrænse coronasmitten. Nedlukningen medførte nemlig, at renterne steg fra den ene dag til den anden, og så kunne det ikke længere betale sig at lægge om.

”Vi har nået en lille smule i år, men det er så gået i stå, fordi renten på et tidspunkt udviklede sig i negativ retning for os. Men jeg har snakket med kreditforeningen, og de har en forventning om, at i næste kvartal kan der godt være mere at hente på de lån, vi ikke nåede. Det er ikke sikkert, at besparelsen er lige så stor, som den har været, men det kan stadigvæk godt betale sig,” siger Peter Hebroe, direktør for ALBOA,  som udlejer, driver og udvikler 80 boligafdelinger i Aarhus med i alt 7.200 boliger. 

Læs også: Krisen spænder ben for lånomlægninger - nye chancer er på vej

Selvom mange lån allerede er lagt om, er der stadig lån tilbage med en fast rente på eksempelvis 2 pct. De kan snart blive attraktive at lægge om, så ALBOA kan spare penge.

”Jeg kunne godt forestille mig, at der er afdelinger, hvor der er gode besparelser at hente. Vi har også lagt nogle lån om i 2020 – dem, vi kunne nå at få med. Vi havde en liste, hvor vi blev enige om, at vi i første omgang skulle tage de lån, hvor der kunne laves de største besparelser,” siger Peter Hebroe.

Besparelserne skal komme beboerne til gode

Han har løbende kontakt til kreditforeningen om, hvornår det kan betale sig at gøre noget ved lånene.

”Hvis der bliver meldt ud i medierne, at nu er der en konverteringsbølge, så kan jeg da godt finde på at henvende mig og spørge, om de kan løbe vores portefølje igennem,” siger Peter Hebroe.

”Men ellers er de selv gode til at komme og sige, at her er en mulighed, vi skal kigge på, og så kan vi give en tilbagemelding på, om vi vil have gjort noget ved det.”

De penge, som ALBOA sparer, kommer alle sammen beboerne til gode. Enten bliver huslejen lavere, end den ellers ville have været, eller også bliver der sparet op til forbedringer i boligerne.

”Hver en krone, vi har sparet på omlægningerne, er kommet afdelingens beboere til gode, enten ved, at man har kunnet holde en lavere huslejestigning, end der ellers ville have været, eller ved at man har kunnet spare op til fremtidige renoveringer,” siger Peter Hebroe.

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1931 )

0

Læseliste