04. MAJ. 2020 KL. 14:38

30 milliarder: Det kan regeringens forslag betyde for de almene boliger

_dsc9202.jpg

Simon Jeppesen

Statsminister Mette Frederiksen 1. maj-tale indeholdt et forslag 30 milliarder kroner til renoveringer af de almene boliger. Se her, hvad det kan betyde.

Hvad kan forslaget betyder for de boliger, der står i kø til støtte til renovering?

Der er afsat 18,4 milliarder kroner til at tage sig af køen hurtigst muligt. Regeringens udgangspunkt er, at det skal ske i 2020 og 2021. Der er 453 godkendte projekter på ventelisten, som vedrører 72.000 boliger.

Se her, hvor mange penge, der er projekter for i køen i din kommune?

 

Hvad kan forslaget betyde for kommende renoveringsprojekter, der skal søge støtte?

Landsbyggefonden skal fremover også prioritere støtte til sager med energibesparende tiltag sammen med sager, der indeholder udbedring af byggeskader og sunde boliger.

I dag prioriteres derefter trangskriteriet, hvor det vurderes, hvilke projekter, der har det mest påtrængende behov. Trang og grønne tiltag skalfremover gå hånd i hånd og vurderingen er, at 85–90 % af nye projekter vil indeholde grønne tiltag.

Kan forslaget betyde noget for de projekter, der allerede står i kø til støtte?

Det nuværende boligforlig gælder til udgangen af 2020. Derfor kan projekter, der allerede står i kø få et større grønt aftryk, hvis de bliver skudt til efter nytår. For så bliver de en del af en ny boligaftale.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) siger til Altinget, at de små projekter, som også giver arbejde til alle de små håndværkere skal sættes i gang hurtigst muligt. Men at nogle af de store byggeriprojekter for 200-300 millioner kroner kan man potentielt sagsbehandle på ny. For så er det muligt at få den klimamæssige del mere med ind.

Hvor mange job forventer regeringen, at forslaget vil skabe?

I 2020 skønnes forslaget at give 3.300 fuldtidsbeskæftigede og 7.800 i 2021

Hvilke ”grønne” tiltag er der ellers forslag om i planen:

Der er forslag om tre puljer:

1) Regeringen foreslår en garantiordning i Landsbyggefonden, som skal garantere for rentable energiinvesteringer for op til yderligere 3 mia. kr. og 30.000 boliger. Det skal øge incitamentet for beboerne til at foretage energirenoveringer.

2) Der afsættes en pulje på 50 mio. kr. i alt i 2021-2026 til udskiftning af oliefyr i almene bygninger. Det skal medvirke til, at vi kan udfase stort set alle oliefyr i den almene sektoren.

3) Regeringen foreslår en pulje på 150 mio. kr. i alt i 2021-2026. i forsøgsmidler til en mere grøn og bæredygtig almen boligsektor bl.a. til forsøg med varmepumper i større bygninger.

Hvordan foreslår regeringen, at renoveringsrammen fremover skal være for Landsbyggefonden?

Regeringen foreslår, at den årlige renoveringsramme reduceres fra de nuværende ca. 2,5 mia. kr. til 1,9 mia. kroner. Indføres det nye niveau, peger flere partier på, at der i 2026 vil være opstået en ny, lang kø til renoveringer.

 

Hvad sker der nu?

Boligministeren har indkaldt til de første forhandlinger med de øvrige partiers boligordførere mandag og tirsdag i denne uge. Derefter kommer forhandlingerne til at køre løbende. Man ved ikke, hvornår partierne når til enighed og kan vedtage en aftale.  

Kilde: Transport og Boligministeriet, Altinget.dk

Om skribenten

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2613 )

0

Læseliste