04. MAJ. 2020 KL. 14:38

30 milliarder: Det kan regeringens forslag betyde for de almene boliger

_dsc9202.jpg

Simon Jeppesen

Statsminister Mette Frederiksen 1. maj-tale indeholdt et forslag 30 milliarder kroner til renoveringer af de almene boliger. Se her, hvad det kan betyde.

Hvad kan forslaget betyder for de boliger, der står i kø til støtte til renovering?

Der er afsat 18,4 milliarder kroner til at tage sig af køen hurtigst muligt. Regeringens udgangspunkt er, at det skal ske i 2020 og 2021. Der er 453 godkendte projekter på ventelisten, som vedrører 72.000 boliger.

Se her, hvor mange penge, der er projekter for i køen i din kommune?

 

Hvad kan forslaget betyde for kommende renoveringsprojekter, der skal søge støtte?

Landsbyggefonden skal fremover også prioritere støtte til sager med energibesparende tiltag sammen med sager, der indeholder udbedring af byggeskader og sunde boliger.

I dag prioriteres derefter trangskriteriet, hvor det vurderes, hvilke projekter, der har det mest påtrængende behov. Trang og grønne tiltag skalfremover gå hånd i hånd og vurderingen er, at 85–90 % af nye projekter vil indeholde grønne tiltag.

Kan forslaget betyde noget for de projekter, der allerede står i kø til støtte?

Det nuværende boligforlig gælder til udgangen af 2020. Derfor kan projekter, der allerede står i kø få et større grønt aftryk, hvis de bliver skudt til efter nytår. For så bliver de en del af en ny boligaftale.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) siger til Altinget, at de små projekter, som også giver arbejde til alle de små håndværkere skal sættes i gang hurtigst muligt. Men at nogle af de store byggeriprojekter for 200-300 millioner kroner kan man potentielt sagsbehandle på ny. For så er det muligt at få den klimamæssige del mere med ind.

Hvor mange job forventer regeringen, at forslaget vil skabe?

I 2020 skønnes forslaget at give 3.300 fuldtidsbeskæftigede og 7.800 i 2021

Hvilke ”grønne” tiltag er der ellers forslag om i planen:

Der er forslag om tre puljer:

1) Regeringen foreslår en garantiordning i Landsbyggefonden, som skal garantere for rentable energiinvesteringer for op til yderligere 3 mia. kr. og 30.000 boliger. Det skal øge incitamentet for beboerne til at foretage energirenoveringer.

2) Der afsættes en pulje på 50 mio. kr. i alt i 2021-2026 til udskiftning af oliefyr i almene bygninger. Det skal medvirke til, at vi kan udfase stort set alle oliefyr i den almene sektoren.

3) Regeringen foreslår en pulje på 150 mio. kr. i alt i 2021-2026. i forsøgsmidler til en mere grøn og bæredygtig almen boligsektor bl.a. til forsøg med varmepumper i større bygninger.

Hvordan foreslår regeringen, at renoveringsrammen fremover skal være for Landsbyggefonden?

Regeringen foreslår, at den årlige renoveringsramme reduceres fra de nuværende ca. 2,5 mia. kr. til 1,9 mia. kroner. Indføres det nye niveau, peger flere partier på, at der i 2026 vil være opstået en ny, lang kø til renoveringer.

 

Hvad sker der nu?

Boligministeren har indkaldt til de første forhandlinger med de øvrige partiers boligordførere mandag og tirsdag i denne uge. Derefter kommer forhandlingerne til at køre løbende. Man ved ikke, hvornår partierne når til enighed og kan vedtage en aftale.  

Kilde: Transport og Boligministeriet, Altinget.dk

Om skribenten

mette_lauth.jpg
Mette Lauth

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Kan du lige forklare, hvad en almen bolig er?

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Kan du lige forklare, hvad en almen bolig er?

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1931 )

0

Læseliste