23. JUN. 2020 KL. 15:16

Så lækkert er der blevet på rådhuset

kopi-af-unavngivet-3.png

Når der kommer nye almene boliger til verden, plejer de at være nybyggede til formålet. Men i de senere år har flere boligselskaber valgt at ombygge eksisterende byggeri. Nu kan du bo i et gammelt rådhus!

 
Efter kommunesammenlægningerne stod nogle af Danmarks tidligere rådhuse tomme. I Nørre Åby på Vestfyn bliver byens gamle rådhus fra 1952 nu forvandlet til moderne almene boliger.

I et års tid har midten af hovedgaden været pakket ind i byggerod. Et større renoveringsprojekt skal ændre hovedgaden, og Boligforeningen Lillebælt har bygget 30 nye almene boliger. En gammel bank og biblioteket er blevet revet ned for at give plads til det nye, men ikke rådhuset.

”Det er, fordi man har sådan et hus, der har været byens hus, kommunens hus. Der er noget historie og noget tradition i det,” forklarer arkitekt Karl Rasmussen.

Hans firma, Arkitektfirmaet Karl C. Rosenberg Rasmussen A/S, er lokalforankret i Middelfart Kommune, som Nørre Åby nu hører ind under. De kontaktede i sin tid det lokale boligselskab med forslaget om at bygge almene boliger i det gamle rådhus. Skiftet fra rådhus til hjemmebolig er ikke så stort, som man kunne tro.

I dag er offentlige institutioner normalt adskilt fra private boliger, men sådan var det ikke før i tiden.

”Halvdelen af huset har været boliger engang, derfor har det været relativt enkelt. Da det blev bygget, var det en lille kommune. Der var kommunekontorer i underetagen, og så boede kæmneren – det man i gamle dage kaldte kommunaldirektøren – oppe på næste etage,” forklarer arkitekt Karl Rasmussen om Nørre Åby rådhus, der blevet bygget i 1952.

”I de to øverste etager var der mig bekendt lærerboliger. Dengang fulgte der en embedsbolig med, når man blev ansat som lærer.”


Fred og ro på hovedgaden

En af årsagerne til, at man har valgt at bevare rådhuset i stedet for at rive det ned og bygge nyt, er, at det er opført i en kvalitet, man ikke ser i dag.

Der bliver installeret elevator til de nye lejere, men for dem, der kan lide benarbejde, bliver den oprindelige trappe med terrazzogulv og trægelænder bevaret, som det så ud i 1950’erne.

Med det nye almene byggeri midt i hovedgaden vil der komme nyt liv i byens centrum.

”Det er tanken, at man vil lave en plads og lukke vejen, så der kommer fantastiske friarealer uden biler,” fortæller Karl Rasmussen.

Fordi man bygger i en gammel bygning, bliver lejlighederne forskelligartede i både størrelser og indhold. En enkelt af lejlighederne er så lille, at den er indrettet til en single, andre er møntet på børnefamilier. Lejerne oppe på kvisten vil til gengæld få en skunk og skråvægge.

”Fordelen er, at man får noget, man aldrig ville bygge i dag. Der er noget historie i, at det gamle rådhus har stået her,” afrunder arkitekt Karl Rasmussen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Morten Homann Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”
25674507 D842 4C1e 8544 B375c77970d3 ”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen
IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
Løb Ml Husene Gellerup 18092021 3415 113428 Se billederne: Løb Mellem Husene afviklet i Aarhus og København
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Foto Holger Anderson 42 Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat
Foto Holger Anderson Mundbind Turister1 Analyse: Almene boliger skaber plads til alle i de store byer
Se alle artikler ( 2153 )

0

Læseliste