28. APR. 2020 KL. 14:51

Nye regler gør det muligt at bygge 3.500 flere mindre boliger i København

smaa-boliger.jpg

Københavns Kommune skal kunne rumme alle, og derfor er der behov for flere mindre boliger. Foto: Colourbox.

Københavns Kommune lemper nu på reglerne mod små boliger, så det bliver muligt at bygge mange flere mindre boliger i eksisterende byudviklingsområder.

På et møde den 27. april besluttede Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg at bløde op for kravet til størrelserne ved lejlighedsbyggeri.

Siden 2005 har der i København været et krav om, at nybyggede boliger i gennemsnit skal være mindst 95 kvadratmeter store.

Kravet har siden 2015 omfattet 75 procent af det nybyggede etageareal. I de resterende 25 procent af etagearealet har det været muligt at fravige kravet.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

Boliger til alle

”Det er afgørende for mig, at København også i fremtiden er en blandet by med plads til både børnefamilier, par og singler. Derfor øger vi nu mulighederne for at bygge endnu flere mindre boliger. Der skal være plads til alle i København,” siger overborgmester Frank Jensen (S) i pressemeddelelsen.

De nye rammer betyder, at kun halvdelen af etagearealet skal være mindst 95 kvadratmeter i gennemsnit – den øvrige halvdel af arealet kan gives frit til at bygge mindre boliger.

De nye regler betyder, at der kan opføres 3.500 flere små boliger i byggerier omfattet af ældre lokalplaner i byudviklingsområderne Ørestad, Sydhavn, Indre Nordhavn, Carlsberg, Valby Syd og Østamager.

Førhen har det ellers kun været muligt at bygge flere mindre boliger i forbindelse med nye lokalplaner. Nu gør Københavns Kommune det også muligt at bygge småt og give de samme muligheder i områder omfattet af ældre lokalplaner.

60.000 nye boliger

Københavns Kommune har en ambition om at bygge 60.000 nye boliger i perioden frem mod 2031.

75 procent af boligerne skal opføres i byudviklingsområderne og 25 procent i eksisterende by.

Formålet er at skaffe billigere boliger og møde efterspørgslen på mindre boliger, så København bliver for alle – også studerende, enlige og folk uden høje indtægter.

”Stigende huspriser og lejlighedssammenlægninger er ved at omforme vores by, så der ikke er plads til almindelige mennesker. Familieformerne har også ændret sig, og vi kan ikke længere bygge med kernefamilien som udgangspunkt. Vores boligmasse skal tilpasses, så den matcher de kollektive, enlige og fleksible boligbehov, som københavnerne har i dag. I nogle bydele er der brug for flere små boliger – i andre for flere store, derfor skal vi ikke have for generelle regelsæt,” siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) i pressemeddelelsen.

Rådgivende panel

Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune nedsatte i starten af 2020 et rådgivende panel, der skal være med til at sikre flere billige boliger i kommunen. Her er den almene boligsektor repræsenteret af Michael Demsitz, adm. direktør i Boligkontoret Danmark.

Panelet skal komme med anbefalinger, der kan understøtte de politiske målsætninger om København som en bæredygtig boligby og en hovedstad for alle.

Læs mere om panelet her.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

BL’s formand: ”Hverdagsdemokraterne binder samfundet sammen”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

BL’s formand: ”Hverdagsdemokraterne binder samfundet sammen”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2915 )

0

Læseliste