05. SEP. 2019 KL. 00:00
Sporene skræmmer… Indsats i forhold til Syrienskrigere er nødvendig
05. SEP. 2019 KL. 00:00
Mindst 150 unge danske mænd – og nogle få kvinder – er siden 2012 rejst til Syrien og Irak for at bekæmpe Syriens diktator Bashar el-Assad eller for at indgå i jijad – hellig krig – til fordel for terrorregimet Islamisk Stats Kalifat.
Ifølge PETs Center for Terroranalyse er omkring en tredjedel af dem vent tilbage til Danmark, en fjerdele formodes dræbt, en femtedel befinder sig stadig i konfliktzonen – og det kan være svært, eller umuligt for dem at forlade den, selv om de ønsker det. Resten befinder sig i andre lande, og PET frygter, at der blandt dem kan være fremtidige terrorister. En stor del af dem er vokset op i almene boligområder, og det er sandsynligt, at mange af dem flytter tilbage i en almen bolig, hvis de kommer tilbage til Danmark.
Tidligere erfaringer viser, at traumatiserede grupper – for eksempel nogle af de palæstinensere, der oplevede den kristne libanesiske milits’ massakre i flygtningelejren Sabra og Shatila i 1982, og som efterfølgende fik asyl i Danmark, har skabt ballade og utryghed, dannet bander og begået kriminalitet i boligområderne.
I dag er der masser af ekspertise i at behandle krigstraumer – blandt andet fordi danske soldater har været udsendt til krigsområder, og familietragedier i kølvandet på deres hjemkomst viser, at man som soldat – uanset om man er en statsligt udsendt dansk soldat eller en selvbestaltet ’hellig kriger’ kan have brug for både mentor og psykologbistand for at kunne vende tilbage til en normal dansk tilværelse.
Om skribenten
Seneste Artikel
Aarhus Kommune hjælper borgere af med gæld