05. SEP. 2019 KL. 00:00

Sporene skræmmer… Indsats i forhold til Syrienskrigere er nødvendig

colourbox11374495.jpg

Mindst 150 unge danske mænd – og nogle få kvinder – er siden 2012 rejst til Syrien og Irak for at bekæmpe Syriens diktator Bashar el-Assad eller for at indgå i jijad – hellig krig – til fordel for terrorregimet Islamisk Stats Kalifat.

Ifølge PETs Center for Terroranalyse er omkring en tredjedel af dem vent tilbage til Danmark, en fjerdele formodes dræbt, en femtedel befinder sig stadig i konfliktzonen – og det kan være svært, eller umuligt for dem at forlade den, selv om de ønsker det. Resten befinder sig i andre lande, og PET frygter, at der blandt dem kan være fremtidige terrorister. En stor del af dem er vokset op i almene boligområder, og det er sandsynligt, at mange af dem flytter tilbage i en almen bolig, hvis de kommer tilbage til Danmark.

Tidligere erfaringer viser, at traumatiserede grupper – for eksempel nogle af de palæstinensere, der oplevede den kristne libanesiske milits’ massakre i flygtningelejren Sabra og Shatila i 1982, og som efterfølgende fik asyl i Danmark, har skabt ballade og utryghed, dannet bander og begået kriminalitet i boligområderne.

I dag er der masser af ekspertise i at behandle krigstraumer – blandt andet fordi danske soldater har været udsendt til krigsområder, og familietragedier i kølvandet på deres hjemkomst viser, at man som soldat – uanset om man er en statsligt udsendt dansk soldat eller en selvbestaltet ’hellig kriger’ kan have brug for både mentor og psykologbistand for at kunne vende tilbage til en normal dansk tilværelse.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste