09. MAR. 2019 KL. 00:00

Beboerne har fået bedre helbred efter renovering

_dsc1709.jpg

Simon Jeppesen

Østjysk Bolig gennemrenoverede Ryhaven i Aarhus. Nu dukker der flere og flere ­historier op om beboere, der har fået bedre helbred.

Ryhaven blev revet ned til soklen og bygget op igen. Resultatet er ikke bare blevet flotte boliger med moderne facader i skifer og træ. Flere beboere har fået bedre helbred. Området lignede mange andre byggerier fra 1960’erne. Lave, tætte rækkehuse i røde mursten og med dårligt indeklima. 

”Vi havde problemer med skimmel, og embedslægen var inde over 4-5 gange og truede med at erklære det uegnet til menneskelig bolig. Der skulle helt sikkert gøres noget,” siger Allan Søstrøm, der er direktør i Østjysk Bolig. 

Der blev lagt en plan for renovering med rengøring og bedre varme og udluftning. Det ville koste 130 millioner kroner. 

”Men bagefter ville vi stå med de samme huse, samme sted og måske med samme problemer om nogle år. Vi måtte gøre noget andet, så det kunne blive løst en gang for alle,” siger han. 

Beboere har fået det bedre

Løsningen blev, at Østjysk Bolig selv fandt yderligere 15 millioner kroner til at nedrenovere. Det vil sige at pille husene helt ned til soklerne og bygge dem op igen. Med bedre indeklima og store besparelser på energiforbruget. 

Samtidig solgte Ryhaven en grund til et projekt, hvor Østjysk Bolig byggede 50 ungdomsboliger. Indtægten fra det var med til at betale renoveringen af Ryhaven. 

Ryhaven i sin nye form stod færdigt i slutningen af 2017, og der begyndte at dukke flere og flere historier op om børn og voksne, der nu var fri for astma og andre sygdomme, som ikke tidligere var blevet forbundet med indeklimaproblemerne. 

”Det er helt fantastisk. Men det giver også stof til eftertanke. Der er en masse tilsvarende gamle, almene boliger rundt omkring. Så der er noget at komme i gang med,” siger han. 

Den samlede byggesum var på 196 millioner kroner.

...........................

”Nu tager jeg slet ikke medicin”

Sussi Madsens store problemer med allergi over for pollen og støvmider er nærmest ­for­svundet efter renoveringen.

I 10 år tog Sussi Madsen hver dag næsespray med binyrebark-hormon, og i flere måneder om året tog hun også allergimedicinen Benadryl. Hun var højallergisk over for birkepollen og også testet positiv for allergi for husstøvmider. 

”Jeg var vant til at gå at være snottet,” fortæller hun. 

Susi Madsen har boet 10 år i Ry­haven. Hun bor med sin mand og to piger og hunden Chili i et rækkehus med fire værelser og en lukket gårdhave.

Troede ikke skimmel betød så meget

Sussi Madsen tænkte ikke selv, at familien havde et stort problem med fugt og skimmelsvamp i deres rækkehus før renoveringen.


”Man kunne se lidt skimmelsvamp i hjørnet af det nordvendte soveværelse. Det var det,” siger hun. 

Men hun var blevet testet for allergi over for skimmelsvamp, og den viste ikke noget. Derfor er det også kommet helt bag på hende, hvad der skete efter genhusningen og renoveringen af Ryhaven. Allerede da de blev genhuset i november 2016, kunne hun mærke, at hun havde det anderledes. Hun prøvede at stoppe med den daglige binyrebark-spray. 

Det fik hun det kun bedre af. Den gode udvikling fortsatte, da de flyttede tilbage i deres nybyggede hus. 

”Jeg har følt mig syg i mange år. Nu tager jeg ikke medicin overhovedet,” siger hun. 

Hun mener, skimmelsvamp har givet større problemer, end de anede. At skimmelsvampen har svækket hendes immun­system, så allergien kunne tage over. 

”Det er lidt skræmmende, at det har den effekt,” siger hun. 

Nu er der et par dage om året, hvor birkepollen er på sit højeste, og hun tager lidt Benadryl, der bare kan fås i håndkøb. 

”Jeg har fået et meget bedre helbred. Også generelt. Jeg er heller ikke syg så tit. Vi har fået en meget bedre livskvalitet efter renoveringen,” siger hun.Fagbladet Boligen nr. 2 - 2019

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste