13. DEC. 2019 KL. 09:51

Ny rapport kortlægger beboeres tryghed i udsatte boligområder

vive_rapport.jpg

VIVE. Kortlægningen viser blandt andet, at beboere oplever tryghed forskelligt. For eksempel har beboere uden uddannelse og beskæftigelse typisk lavere tryghed og trivsel end beboere med ikke-vestlig baggrund, ældre og børnefamilier.

7 ud af 10 beboere i udsatte boligområder føler sig trygge. Det viser den hidtil største kortlægning af tryghed i udsatte boligområder.

De fleste beboere i udsatte boligområder føler sig trygge i deres kvarter. Det gælder 7 ud af 10 beboere i udsatte boligområder. Dog er tallet højere i befolkningen, hvor 9 ud af 10 føler sig trygge i det område, hvor de bor.

”Selvom trygheden ikke er helt så høj som i resten af befolkningen, så er der tale om en generel høj grad af tryghed og trivsel – og det gælder endda også i de områder, der står på ghettolisterne,” siger chefanalytiker Gunvor Christensen, VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Hun understreger, at det er forventeligt, at graden af tryghed ikke er helt på niveau med gennemsnittet i befolkningen – og det er netop grunden til, at de udsatte boligområder har en boligsocial indsats, der arbejder med at øge trygheden.

Rapporten 'Tryghed og trivsel i udsatte boligområder' kan hentes her.

Over 10.000 beboere deltager

Vive har med sin nye undersøgelse taget et dybt spadestik ned i beboernes oplevelse af tryghed og trivsel i udsatte boligområder. Over 10.000 beboere deltager. De bor over hele landet i de områder, der dækkes af de 66 boligsociale helhedsplaner som Landsbyggefonden finansierer.

Kortlægningen viser blandt andet, at beboere oplever tryghed forskelligt. For eksempel har beboere uden uddannelse og beskæftigelse typisk lavere tryghed og trivsel end beboere med ikke-vestlig baggrund, ældre og børnefamilier.

Når det gælder tryghed i egen bolig, er der ingen forskel på befolkningen generelt og beboere i udsatte boligområder. 9 ud af 10 oplever, at de er trygge i hjemmet.

Beboere skal spørges igen

Et af undersøgelsens centrale spørgsmål er, hvordan beboernes tryghed udvikler sig, mens boligsociale indsatser foregår i deres boligområde. Derfor vil beboerne blive spurgt igen i 2021.

Tidligere på året kædede en kriminalitets-undersøgelse fra VIVE de boligsociale indsatser sammen med et betydeligt fald i andelen af 10-14-årige, der var mistænkt for at begå kriminalitet.

Den positive udvikling fandt sted i boligområder med kriminalitetsforebyggende indsatser som lommepengejobs og brandkadetter. Der er altså god grund til at analysere de boligsociale indsatser, der skal øge trygheden, også med henblik på at målrette dem yderligere. Rapporten er bestilt af Landsbyggefonden.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2943 )

0

Læseliste