29. APR. 2019 KL. 00:00

Køge satser alt på tryghed og naboskab

martinhoffmannbl29205f.jpg

Hækhøjden er sænket imod veje og stier, så man bedre kan overskue områderne. Foto: Claus Bech

Køge Boligselskab har sat ind med alt fra Nabohjælp til fældning af træer og stærkere pærer i lygtepælene for at skabe mere tryghed og bedre naboskab.

Bandeuroligheder i Køge og utryghed på stisystemerne fik beboerdemokratiet til at satse alt på at skabe mere tryghed og bedre naboskab.

I dag, halvandet år senere, er de kommet langt i Køge Boligselskab. Både med projekt Nabohjælp og beskæringen af træer og buske i området.

”Flere bruger Kulturhuset uden at være bange for at gå i mørket, og beboerne har fået mere omsorg for hinanden. De få ældre, der stadig ikke kan lide at gå til arrangementer alene, bliver fulgt derhen af andre beboere,” siger formand for Køge Boligselskab, Martin Hoffmann.

I efteråret 2017 blev Loyal to Familia set flere gange i Hastrupparken, der også har en helhedsplan. Det fik formand Martin Hoffmann og styregruppens fem medlemmer og beboerrådgiver Kim Mørk Giedo til at kaste en masse ideer på bordet.

Nabohjælp ikke kun for villaejere

Martin Hofmann og næstformand Pia Sølyst tog med til et lokalt informationsmøde om Nabohjælp. Nabohjælp handler om at være opmærksom på hinandens boliger og holde øje med, om der sker noget usædvanligt i nabolaget.

Det drives af Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden.

”Det er et virkelig godt projekt, der gør en forskel. Det er med til at give godt naboskab og forebygger indbrud,” siger Martin Hofmann.

Formandskollegiet i Køge Boligselskab, der består af bestyrelsesmedlemmer fra de ti afdelinger, besluttede at holde beboer¬møder rundt om i afdelinger om Nabohjælp. Det fik mange beboere med.

Men det kræver NemId og netadgang at tilmelde sig Nabohjælp, så i øjeblikket er Kim Mørk Guido rundt ti eftermiddage og tage imod tilmeldinger fra de beboere, der har brug for lidt hjælp og få en snak.

Samtidig har han fået hvervet fire “tryghedsambassadører”, der holder lidt ekstra øje i hver afdeling.


Tryghedsmail

Boligselskabet har også lavet en “tryghedsmail”, som man kan skrive til, hvis man ser noget i området, der gør en utryg – men selv er bange for at gå videre med det til politiet. Så bliver oplysningerne samlet sammen og givet videre.

Kim Mørk Guido er også sammen med en række andre organisationer i Køge med til møde med politiet og SSP hver 14. dag, hvor de koordinerer indsatsen og snakker om, hvad der sker i øjeblikket.

Han er glad for, at man fik gjort så meget, inden der for alvor blev problemer, og at alle afdelingerne har gjort det sammen.

”Som vores næstformand Mads Andersen siger, så er det i fredstid, man skal lave aftalerne. Ikke når man står midt i bål og brand,” siger Martin Hoffmann.


Fagbladet Boligen nr. 3 - 2019

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2943 )

0

Læseliste