25. SEP. 2018 KL. 13:03

Studerende holder gang i ældres muskler og led

0t5a8347-kopier.jpg

Alona Vibe Vestergaard Andersen

Studerende fra fysioterapeutuddannelsen på Københavns Professionshøjskole træner ældre medborgere på Nørrebro i København en gang om ugen. De unge glæder sig over den praktiske erfaring, mens de ældre er lykkelige for træningen og samværet.

I en lille toværelses lejlighed sveder ni ældre mennesker. De trænes hver onsdag af unge fysioterapeutstuderende fra Metropol for at holde de gamle muskler og led ved lige.

“Det er sejt, at de unge mennesker har lyst til at kaste sig ud i at træne os,” siger Vivi Pedersen, der med sine 82 år er holdets yngste deltager.

Atmosfæren i de små værelser, som er indrettet med træningsudstyr af forskellig slags, er både afslappet og hyggelig, og store dele af træningen går for de ældre med at underholde de unge studerende med anekdoter.

“Nu skal vi lige have taget de to sidste løft, Inge,” kommanderer Simon Lauridsen med et lidt overbærende smil på læben.

Simon er 24 år og studerer på andet semester af fysioterapeutuddannelsen. Selvom han har en rolig fyr uden de store armbevægelser, gør de ældre, hvad han beder dem om.

“Det er første gang, at vi prøver at træne et hold på egen hånd. De ældre får en masse ud af træningen, og vi lærer en hel masse om, hvordan man underviser i de her træningsøvelser,” siger Simon Lauridsen.

En vindersag

“Det er en win-win for alle”.

Sådan siger social vicevært Annette Kusz, der har ageret centralt mellemled mellem de ældre og de studerende på uddannelsesinstitutionen Københavns Professionshøjskole. .

Initiativet til, at de ældre borgere skulle trænes af de unge studerende blev taget af de ældre selv, da et tidligere kommunalt træningstilbud udløb med udgangen af 2017. Et kommunalt aktivitetscenter havde i en projektperiode på mere end 2 år trænet beboerne lokalt i boligafdelingen, og dette projekt udløb med udgangen af 2017. Det betød, at en stor gruppe ældre mennesker med mod på at røre sig stod alene tilbage uden  nogen til at koordinere træningsøvelserne.

“På vegne af de ældre præsenterede jeg idéen for den uddannelsesansvarlige for fysioterapeutuddannelsen på Københavns Professionshøjskole Jannick Marschall, som med det samme kunne se perspektiver i sådan et samarbejde,” siger Annette Kusz.

Eneste udgift i forbindelse med træningen er husleje og drift af den lejlighed hvor træningen foregår, og den betales via en fondspulje af Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning.

”Projektet drives for meget få udgifter og er virkelig givtigt for alle parter: de ældre, de studerende, Københavns Professionshøjskole, AKB København og kommunen” siger Annette Kusz.

Guldbergs Have har i alt 292 lejemål, hvor størstedelen er forbeholdt ældre der er visiterede til at bo i boligkvarteret.

Kaffe og kage

Det altoverskyggende formål med samarbejdet er at holde de ældres træning og form ved lige og være præventiv over for skader og sygdomme som følge af ringe sundhed.

Nogle gange kan det dog være noget af en mundfuld for de studerende at opmuntre de ældre medborgere til at give den en ekstra skalle, hvis ikke de kan ane en gulerod for enden. Det har begge parter for længst erfaret.

“Der er altid hjemmebagt kage og kaffe efter træningen,” siger Elise Mogensen.

Hun er 91 år og en blandt fire, som har rundet de 90 år. Hun har været med i alle træningsforløbene siden projektet startede tilbage i marts måned.

“Når vejret er godt, går vi udenfor og træner. Det er så dejligt at være sammen med de unge friske mennesker. Det er vigtigt at vi møder dem og de møder os, så man hele tiden kan lære af hinanden på trods af alder og generation,” siger Elise Mogensen.

De studerende er ikke i tvivl om, at de kan bruge erfaringerne for samarbejdsprojektet i deres fremtidige karriere.

”Det at træne ældre, er ikke øverste prioritet for særlig mange af vores medstuderende, når de starter på uddannelsen. Derfor giver det her træningsprojekt os et kendskab til en borgergruppe, som vi normalt ikke ville arbejde med. Jeg kunne godt forestille mig at arbejde med ældre borgere, når jeg er færdig som fysioterapeut,” siger Simon Lauridsen.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2943 )

0

Læseliste