24. SEP. 2018 KL. 00:00

Pakkehjælp skal bekæmpe ensomhed

jan-og-mona-4.jpg

Carina Kjærsgaard Pedersen

Et projekt, hvor frivillige hjælper med at pakke ned for svage ældre ved en genhusning, har fået stor opbakning fra beboerne i Boligselskabet Fruehøjgaard i Herning.

Boligselskabet Fruehøjgaard i Herning har fået 195.000 kroner i støtte fra fonden EGV, Ensomme Gamles Værn, til projektet Fællesskab & Flyttehjælp.

Både boligselskabet og fondens direktør er begejstrede for projektet, der skal få noget positivt ud af en genhusning af omkring 600 beboere, når deres utidssvarende boliger fra 1950'erne skal renoveres.

Genhusningen foregår i små etaper. Så indtil videre har Fruehøjgaard kun talt med beboerne i omkring halvdelen af de 300 lejemål. Af dem har hele 54 meldt sig for at hjælpe svage ældre med at rydde op og pakke ned, så deres kasser kan stå klar til genhusning.

”Vi har flyttemænd til selve flytningen, og de er betalt som en del af renoveringen. Men for mange ældre er der et rigtig, rigtig langt stykke til, at alle deres ting står pakket ned i kasser klar til afhentning,” siger Sara Terp Uhre, udviklingskonsulent i Boligselskabet Fruehøjgaard.

Mange ville gerne hjælpe

Ideen opstod under en lang proces med beboerinddragelse. I afdelingen er en stor del ældre mennesker, der har boet der nærmest siden, at boligerne blev bygget. Mange beboere sagde på møderne, at de var meget bekymrede for de ældre.

Men der var ikke økonomi til at betale selve nedpakningen, og mange sagde på møderne, at de gerne ville hjælpe.

”Så lå det jo lige til højrebenet at lave et projekt, hvor vi også arbejdede med ensomhed og netværk,” siger Sara Terp Uhre.

Fruehøjgaard søgte fondspenge hos Fonden Ensomme Gamles Værn, og direktør Christine E. Swane siger, at det var et af de projekter, som alle i bestyrelsen syntes skulle have støtte.

”Genhusningen er en situation, hvor ensomme ældre og ældre uden netværk er ekstra sårbare, og projektet griber den situation og bruger den til at bryde isolationen og skabe bånd, der kan holde, også efter genhusningen,” siger Christine E. Swane.

Penge fra solgte plejehjem

Ensomme Gamles Værn har eksisteret siden 1910 og drev i mange år blandt andet plejehjem og dagcentre under navnet EGV.

Men da det offentlige udvidede ældreplejen, blev institutionerne afhændet til kommunerne. En del af EGV’s midler gik til at stifte Ældre Sagen. Resten af formuen udgør den fond, som hvert år uddeler 2-4 millioner kroner.

Nogle midler går til forskning, der kan kaste lys på mere usynlige områder af ældres sociale liv, fx digital marginalisering af udsatte ældre. Men der bliver også givet støtte til nyskabende sociale projekter, som andre kan lære af.

Det mener Christine E. Swane, at man kan af fællesskab og flyttehjælp.

”For ældre uden netværk, der er helt alene med deres hverdag, kan en flytning være fuldstændig uoverskuelig. Her bruger man den til, via de personer, der yder flyttehjælp, at trække beboerne ind i det fællesskab, der er i afdelingen. Det er noget, der ellers er rigtig svært,” siger hun.

De 195.000 kroner fra EGV får til medarbejdertimer i Fruehøjgaard og sociale arrangementer for beboerne.

Utrygge ved at lukke fremmede ind

De første flytninger er gået i gang hen over sommeren, men fik en svær start. Genhusningskonsulenterne i Fruehøjgaard løb ind i det problem, at selv meget svage ældre ikke ville tage imod hjælp, for de var ikke trygge ved at lukke fremmede ind.

Fruhøjgaard har derfor bedt deres frivillige sociale vicevært Bodil Sønderkjær om at gå ind som bindeled og være ”tryghedsskaber”.

”Hun skal ikke nødvendigvis pakke eller flytte noget. Kun være ligesom ”den voksne datter”, der er der, mens de frivillige kommer. Da hun kom med, kom der gang i projektet,” siger Sara Terp Uhre.

Praktisk arbejde tiltrækker mænd

Fællesskab & Flyttehjælp har bragt en ny type frivillige frem.

”De vil gerne gøre et stykke praktisk arbejde, men ikke drikke kaffe og holde møder. Det har appeleret til rigtig mange mænd,” siger hun.

Den praktiske tilgang går igen i flere af Fruehøjgaards nye sociale projekter.

”Vi fokuserer i stigende grad på det praktiske, og så vokser det sociale frem af det,” siger Sara Terp Uhre.

Om skribenten

mette_lauth.jpg
Mette Lauth

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Kan du lige forklare, hvad en almen bolig er?

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Kan du lige forklare, hvad en almen bolig er?

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1941 )

0

Læseliste