02. NOV. 2018 KL. 13:40
Modulbyggeri er med til at sikre lav husleje
02. NOV. 2018 KL. 13:40
Et koncept om standard-modulbyggeri betyder gode og fleksible almene boliger, som er billige. Fagbladet Boligen har besøgt Jyllands eneste afdeling. Den ligger i Mårslet syd for Aarhus.
Helle Hessellund og hendes to teenagedrenge flyttede for over fem år siden ind i et toetages rækkehus i Mårslet syd for Aarhus. Huset var helt nyt og råt, og hun havde selv afgørende indflydelse på indretningen. Hun omdannede det store rum i overetagen til tre værelser og en stor repos, der blandt andet kan bruges som arbejdsplads.
Rækkehuset er en af 65 boliger i afdeling 21 under Østjysk Bolig. Afdelingen er Jyllands eneste AlmenBolig+-bebyggelse, og det betyder standard-modulbyggeri og lav husleje – op til 20-25 procent billigere end tilsvarende lejligheder.
Beboerne kan, hvis de ønsker, forbedre standarden for egen regning.
Foruden selv at bestemme, hvor mange værelser der skal være inden for rammerne af boligen, kan beboerne også vælge bedre køkkener, flere skabe og bedre badeværelser – som de selv betaler.
Helle Hessellunds bolig er på 104 kvadratmeter. Den månedlige husleje er på 7.100 kroner plus forbrug. En stor del af elregningen dækkes af solfangerne på taget.
FORSKELLIGE TILFØJELSER
Overetagen er et af de områder, der gør boligerne meget forskellige. Hos Helle Hessellunds nabo er overetagen fastholdt som ét stort rum med en stor flydersofa, og hos boligafdelingens formand, Leif Vognsen, og hans kone er den indrettet til to rum. Væggene er spinkle og nemme at flytte, hvis en ny familie med andre behov flytter ind.
”Nye beboere overtager boligen, som den er, og skal betale for forbedringer,” siger Leif Vognsen.
”Nye beboere overtager boligen, som den er, og skal betale for forbedringer. Men de kan jo også selv bygge om. Det har endnu ikke givet problemer,” siger Leif Vognsen.
ARBEJDSFORPLIGTELSER
En anden afgørende grund til, at man kan få en ny, billig bolig med egen have i et attraktivt område ved Aarhus, er, at der ikke er ejendomsfunktionærer ansat. Beboerne løser selv driftsopgaverne.
Afdeling 21 kan trække på de samme serviceydelser og bistand i boligorganisationen, som andre boligafdelinger kan – men ikke til det praktiske.
FOLK BLIVER BOENDE
Direktør i Østjysk Bolig, Allan Søstrøm, er overbevist om, at der vil komme flere boliger af samme slags, for det er et godt koncept. Ventelisten i Mårslet er lang, og folk er glade for at bo der, og for boligafdelingen giver det ingen særlige udfordringer, oplyser han.
En evaluering af konceptet om standard-modulbyggeri viser, at folk synes om denne måde at bo på.
”Man kan godt sige, at boligerne er en succes,” siger Jesper Ole Jensen, som er seniorforsker på Statens Byggeforskningsinstitut, der hører under Aalborg Universitet i København.
Han har undersøgt konceptet og baserer sin konklusion på, at fraflytningen kun er på 1-5 procent om året, mens den i andre nye byggerier er på 25-40 procent.
”Boligerne er jo også bygget til, at folk kan blive der for evigt, fordi man ændrer på indretningen og rumfordelingen,” siger han.
Samarbejdet om driften fører også til et godt naboskab, som folk ikke har lyst til at forlade, forklarer Jesper Ole Jensen. Men han siger også, at pligten til at arbejde sammen kan give konflikter, og det bliver håndteret forskelligt.
Fagbladet Boligen nr. 6 - 2018 - 2. sektion
Om skribenten
Seneste Artikel
Aarhus Kommune hjælper borgere af med gæld