29. NOV. 2018 KL. 14:42

Helsingør Kommune er positive over for ny ”ghetto”

20090916-124202-6_34mb.jpg

Torben Klint/Ritzau Scanpix

Boligområdet Nøjsomhed er rykket tættere på regeringens såkaldte ghettoliste. Politikerne mener, at betegnelsen ghetto vil styrke området på lang sigt.

Siden et stort flertal i Folketinget stemte parallelsamfundspakken igennem i sidste uge, har der været en udbredt kritik af lovpakken fra flere steder. Særligt i de kommuner, som har fået et boligområde på listen, har der været kritik over betegnelsen ”ghetto”.

I Helsingør Borgerrepræsentation mødes planen dog med en vis form for tilfredshed.

Helsingør Kommune har nemlig valgt at opdele områderne Nøjsomhed og Sydvej, sådan at områderne med stor sandsynlighed lever op til ghetto-kriterierne i regeringens parallelsamfundspakke. Til gengæld vil områderne Vapnagaard, Borupgaard I og Borupgaard II helt blive fjernet fra listen over udsatte boligområder.

Det er noget, afdelingsformand i Nøjsomhed, Jørgen Hasse Oschlak, også ser mulighed i, til trods for at boligområdet, som han selv er formand for, opfylder kriterierne for at komme på ghetto-listen.

“Afdelingsbestyrelsen er fast besluttet på at arbejde videre med de tiltag, som allerede har været i gang længe. Vi anser det som en fordel, hvis det kan lykkes at samordne alle de positive kræfter og gøre Helsingør til en velfungerende by uden ghettoområder i fremtiden,” siger Jørgen Hasse Oschlak.

Dilemma

Som udgangspunkt mener beboerformanden ikke, at det er positivt, at området bliver stemplet som en ”ghetto”. Det vil give udfordringer i forhold til at tiltrække nye ressourcestærke borgere til området.

”Vi anser ikke os selv om en ’ghetto’. Det er regeringens betegnelse. Nøjsomhed er et dejligt sted at bo, men der er også udfordringer med kriminalitet og arbejdsløshed, og det er vi klar til at ændre,” siger formanden.

Men betegnelsen giver nogle øgede muligheder for at gøre området endnu bedre, mener formanden:

“Vi vælger at se det her som en spændende opgave, som giver os nogle flere værktøjer, som vi sammen kan samarbejde om,” siger han.

Borgmester bakker op

Ønsket om at få betegnelsen ghetto har kommunen arbejdet for igennem længere tid, og borgmester Benedikte Kiær (C) har bakket op om det, siden statsminister Lars Løkke Rasmussen første gang fremlagde sine planer for den almene boligsektor i sin nytårstale.

“Vi får en række nye værktøjer til at bekæmpe områdets problemer, hvis Nøjsomhed kan defineres som en ”ghetto”. Vi har i allerhøjeste grad brug for de værktøjer,” sagde borgmester i Helsingør Kommune, Benedikte Kiær, til Frederiksborg Amts Avis tilbage i maj måned.

I “Parallelsamfundspakken - Et Danmark uden ghettoer i 2030” er der fremlagt nogle af de værktøjer, som borgmesteren omtaler, bl.a. nedrivninger af boligblokke, omlægning af familieboliger til ældreboliger, frasalg af lejligheder m.v.

“Ghettostemplet vil blandt andet give mulighed for at opsige lejere og sælge eller nedrive dele af området,” siger Benedikte Kiær.

Regeringen forventes at fremlægge den endelige liste over områder på den såkaldte ghetto-liste den 1. december.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2735 )

0

Læseliste