23. NOV. 2018 KL. 00:00

Flere unge hjemløse i Danmark end i andre nordiske lande

20160930-164113-l_43mb.jpg

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

En ny undersøgelse fra tænketanken Kraka viser, at antallet af unge hjemløse i Danmark er det højeste i Norden. Kontanthjælpsloftet og manglen på billige boliger har haft en negativ effekt, mener Hjem til Alle.

Danmark er det land i Norden med flest unge hjemløse.

Det står klart, efter tænketanken Kraka onsdag har udgivet Hjemløsebarometeret, som sammenligner hjemløshed i Danmark, Sverige, Norge og Finland.

Det er første gang, at Hjemløsebarometeret udgives. Undersøgelsen viser, at for hver 100.000 unge dansker imellem 18 og 29 år, var 263 hjemløse i 2017. Det er en stor stigning fra 2009, hvor der var 150 hjemløse for hver 100.000 unge borger.

“Hvis man holder fast i ordet barometer, så taler vi her om stiv kuling. Det er en kraftig stigning i antallet af unge hjemløse, og det er meget ulykkeligt,” siger Vibe Klarup.

Hun er direktør i Hjem til Alle, som er en alliance af organisationer, der arbejder med boligsociale formål. De har været med til at udarbejde rapporten.

“Tallene er ikke nye, men det er første gang, at man sammenligner de nordiske lande med hinanden. Det viser desværre, at Danmark halter bagefter vores nordiske naboer, når det kommer til at bekæmpe hjemløshed, særligt blandt unge,” siger hun.

I dag er hver tredje hjemløse i Danmark imellem 18 og 29 år gammel.

Kontanthjælpsloft og boligmangel

I 2009 satte regeringen ellers en halv milliard kroner af i finansloven med det formål at bekæmpe hjemløshed i Danmark. Siden er antallet af hjemløse dog kun steget.

Vibe Klarup peger på kontanthjælpsloftet som en hovedårsag til det øgede antal hjemløse unge.

“Kontanthjælpsloftet og uddannelseshjælpen har medvirket til, at de unges betalingsevne er blevet svagere. For alt imens ydelserne er blevet fastfrosset, er boligpriserne bare steget,” siger Vibe Klarup.

I dag får unge imellem 18 og 30 år uden for arbejdsmarkedet uddannelseshjælp i stedet for som tidligere kontanthjælp. Beløbsmæssigt svarer ydelsen til uddannelseshjælp nogenlunde til en SU.

Hun mener også, at regeringens parallelsamfundspakke vil gøre det endnu sværere for de hjemløse at få de billige boliger. Ændringerne i de almene boligområder vil nemlig resultere i, at de hjemløse unge kommer endnu længere væk fra boligmarkedet.

“Konsekvensen af regeringens ghettopakke er, at der bliver færre af de billige boliger, og efterspørgslen på dem bliver større. Det gør de hjemløses vej til en bolig endnu sværere, end det er i forvejen,” forklarer Vibe Klarup.

Housing First

I Norge har man aktivt forsøgt at skabe boliger til særligt de unge hjemløse. Det har man gjort ved at fokusere målrettet på de unges behov, blandt andet det at bo centralt i byerne. Det har givet positive resultater.

“Siden år 2000 har Norge satset målrettet på ”Housing First”. Tanken er at skabe billige boliger inde i byerne, hvor de unge hjemløse i stor grad opholder sig, for derefter at fokusere på den sociale og arbejdsmæssige indsats,” siger Vibe Klarup.

For hver 100.000 unge i Norge er 135 hjemløse. Det er næsten halvt så mange som i Danmark.

“Samtidig har man fleksible ydelser i Norge, og det gør det muligt for udsatte borgere at betale husleje. Herhjemme har man gjort det modsatte – først med kontanthjælpsloftet og nu med ghettopakken,” siger Vibe Klarup.

Her kan du læse hele undersøgelsen “Hjemløsebaromeret”

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3007 )

0

Læseliste