14. MAJ. 2018 KL. 15:22

Mjølnerparken revser regeringens udspil: Forbavsende dårligt arbejde

20180415-132426-6_51mb.jpg

Ritzau Scanpix

Regeringens tanker om nedrivning af almene boliger er en direkte opfordring til en duel bag kirken søndag kl. 14, mener Steffen Boel Jørgensen, der er forretningsfører i Bo-Vita. Boligorganisationen administrerer Mjølnerparken i København.

”Jeg er så provokeret. Vi har udlejet efter det regelsæt, som staten har fastsat. At sige, at vi skal rive ned, så der højst må være 40 procent familieboliger er ikke i orden. Det er en udfordring til en duel bag kirken søndag kl. 14 – og de vælger våben,” sådan siger Steffen Boel Jørgensen, der er forretningsfører i Bo-Vita, der administrerer Mjølnerparken i København. Og ordene falder på baggrund af regeringens udspil ”Et Danmark uden parallelsamfund”.   

Boel Jørgensen opfatter politikernes tanker om afvikling af almene boliger som en provokation.
”Nu må det stoppe. Det bliver aldrig til noget. Hvis der rives boliger ned, så skal der jo bygges noget andet.”

Længe inden regeringen spillede ud med deres ideer for de almene boligområder, var Mjølnerparken dog i gang med en større plan for en gennemgribende renovering.

”Vi vil gerne lave noget med andre boligformer. Men det skal jo også give mening,” siger forretningsføreren.

De skal ikke true os
Og tanken om at sælge fra nyder også opbakning i Bo-Vitas bestyrelse.

”Staten skal bare sætte os fri. De skal ikke true os. Ministerens holdning til de almene boligområder kommer egentlig ikke bag på mig. Men det vil overraske mig, hvis planerne om nedrivning bliver til noget.”

Regeringens udspil hilses dog også velkommen på nogle punkter i Mjølnerparken. Bl.a. er man glad for de skærpede strafzoner.

”Man siger også, at vi kan få adgang til oplysninger om, hvem der har begået kriminalitet i området – og efterfølgende kan vi så smide de kriminelle ud. Kunne vi i dag smide ti familier ud, så var vi meget langt,” siger Steffen Boel Jørgensen og vender tilbage til forslaget om 40 procents reglen:
”Det er altså noget pjat. Det kommer til at koste en formue. I forbindelse med vores egen renoveringsplan foreslår vi allerede at nedlægge mange familieboliger og omdanne dem til forretninger, ældreboliger og boliger for unge.

Steffen Boel Jørgensen kalder det borgerlige udspil for ”forbavsende dårligt arbejde”
”Borgerlige regeringer har igennem mange år lavet mange frontalangreb på sektoren. Jeg synes, de skulle sætte sig ned at tale med os.”

Faktabox:

Mjølnerparken er beliggende på ydre Nørrebro i København.
Afdelingen er opført i 1987 og har 510 familieboliger, 18 seniorboliger (seniorbofællesskab) og 32 ungdomsboliger. Alle lejligheder har altan eller terrasse. Der er elevator i alle opgange, bortset fra de to, som rummer ungdomsboliger.

.....................................................

Frank Jensen, overborgmester i København, valgt for Socialdemokratiet:

”Jeg er enig i regeringens mål om at komme parallelsamfund til livs. Men det er ikke realistisk at lukke hele boligområder, fordi der er for mange almene boliger. Det risikerer at presse tusindvis af mennesker med små indkomster ud af København. Vi har som københavnere lagt ryg til voldsomme bandeskyderier sidste år, og jeg deler regeringens mål om at få gjort op med udsatte boligområder og parallelsamfund. Det er positivt, at vi kan få sat skub i arbejdet med at blande områderne ved at bygge private boliger. Konkret har vi fx i Tingbjerg planer om at opføre 1.000 private boliger.”

Men Frank Jensen ser også huller i regeringens strategi. Særligt i regeringens trussel om at lukke eller nedrive hele boligområder, hvis de ikke kan fremlægge en plan for, hvordan de vil nedbringe antallet af almene boliger til 40 procent inden 2030.

 ”Der er et kæmpe pres på boligmarkedet i København og en stor mangel på boliger, der er til at betale for mennesker med beskedne indkomster. Hvis vi i stor stil sælger de almene boliger eller river dem ned, risikerer vi at presse mennesker uden mange penge ud af København.”

København har to områder, der er omfattet at regeringens definition på de ”hårdeste ghettoområder”, nemlig Tingbjerg og Mjølnerparken med 100 procent almene boliger. Her bor i alt ca. 8.300 københavnere. Et loft på 40 procent almene boliger vil betyde, at de to boligforeninger i stort omfang vil skulle rive boliger ned eller sælge ud.

”Selvom vi river ghettoerne ned, så findes de mennesker, der bor der, stadig og skal have en bolig, de kan betale.”

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2995 )

0

Læseliste