16. JUN. 2018 KL. 17:23

Færre skal udskrives fra psykiatrisk til en tom lejlighed

kit.jpg

Kit Bernstein og Hjalte Aaberg var en del af debatten om at investere for at undgå ensomheden - og en øget risiko for en lang række psykiske lidelser. Foto: Mette Lauth

Ensomhed og psykisk sygdom er kendte problemer i almene boligområder. Investeringer mod ensomhed var temaet i en debat på Folkemødet.

Ensomhed koster samfundet 8 milliarder kroner om året. Psykisk sygdom har en væsentlig andel af det. For ensomhed øger risikoen for psykiatriske indlæggelser, psykiatriske ambulante hospitalsbesøg og psykiatriske skadestuebesøg.

”Ensomhed er tit en følgesvend til at have en psykisk lidelse. Og vi er der ikke endnu i forhold til at sikre fællesskaber, ” siger Kit Bergstein er sygeplejerske på Psykiatrisk Center Glostrup

Hun var en del af panelet i debatten på AskovFonden på Folkemødet om forebyggelse af ensomhed som en social investering.

Hun ser ofte mennesker, der bliver udskrevet til ensomhed efter en psykiatrisk indæggelse og synes, samfundet stiller store krav til folk med psykisk sårbarhed:

”De får en fin udslusningsguide, hvor der står, 'du kan', 'du skal', 'du skal'. Og hvis du ikke har ret meget overskud, hvad hjælper det så?,” siger Kit Bergstein

Hun oplever, at man bliver flyttet fra kasse til kasse, og fortalte i debatten om sit møde med Sussie, der stod til at blive udskrevet, men inden fik hjælp til at skrive en ansøgning til et støttet jo på en café. 

Med på arbejde

Sussie fik jobbet, men var bange for at tage derhen, og Kit Bergstein fik den idé at tage med hende hen på arbejde i begyndelsen. Det krævede, at hun både spurgte overlægen og oversygeplejersken.

”Og vi fik lov. Det hjalp nok også, at vi i den periode, havde fået ekstra midler og at det skulle gøres i vores fritid. Vi fik løn for det, men det var overarbejde. Men det lykkedes,” siger Kit Bergstein.

Hun tog med Sussie de første to dage, og jobbet blev starten på et meningsfuldt fællesskab for hende, der har hjulpet hende.

Hjalte Aaberg, Regionsdirektør, Region Hovedstaden mener, at ensomheden er symptom på en krise i samfundet, hvor ensomhed og depression er blevet folkesygdomme.

”Der er noget i vores samfund, der udvikler sig forkert, og efterlader mange mennesker i ensomhed og sygdom,” siger han. 

Panelet var enige om, at for mange udskrives uden der tages hånd om, hvilket fællesskab, der så skal gribe dem efter det, og hvad der skal give deres liv indhold og en oplevelse af, at være del af noget større. Noget alle har brug for. 

"Her set fra på afstand fra Folkemødet tænker jeg, at vi ser på meget på, hvad der er en regional opgave, og hvad der er en kommunal opgave. Skal vi tænke sådan, når vi står med et menneske, der skal udskrives. Det er svært, når der er økonomi i det. Men det skal vi ikke,” siger Hjalte Aaberg.

Om skribenten

mette_lauth.jpg
Mette Lauth

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Langt færre børn end forventet i tvungen pasning

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Langt færre børn end forventet i tvungen pasning

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1900 )

0

Læseliste