27. JUN. 2018 KL. 13:29

De skal ikke jævne vores blokke med jorden uden at høre fra os

bodil.jpg

Mette Lauth

En uge efter beskeden om, at tre blokke skal rives ned i Bispehaven, er området præget af bekymring og uvished. 62-årige Bodil Jensen er vred og dybt rystet.

En uge efter beskeden om, at tre blokke skal rives ned i Bispehaven, er området præget af bekymring og uvished. 62-årige Bodil Jensen er vred og dybt rystet.

Det er en uge siden, at 62-årige Bodil Jensen en formiddag tjekkede Facebook og opdagede, at hendes hjem igennem 40 år muligvis skal rives ned. Hun er stadig dybt rystet.

 

”Det er hele mit netværk, der er her. Vi har kendt hinanden altid og set hinandens børn vokse op. Da min mand døde, var der hele tiden nogen til at støtte. Det kan ikke byttes til en anden bolig,” siger hun.

 

Byrådet i Aarhus vedtog uden varsel, at der skal fjernes ti blokke i Gellerup/Toveshøj og tre i Bispehaven, hvor Bodil Jensen bor. I alt 1.000 boliger.

 

Det var Socialdemokraterne, Venstre, SF, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i Aarhus Byråd, der sent tirsdag alle underskrev aftalen om at tvangsflytte anslået 3-4.000 borgere fra Gellerup og Bispehaven. De 1.000 familier vil få en lignende bolig et andet sted i Aarhus.

 

Bodil Jensen er meget vred over den pludselige beslutning.

 

”Jeg synes, de skal vedtage at jævne de områder med jorden, hvor politikerne selv ejer huse, og så bygge almene boliger der,” siger hun.

 

Vil demonstrere

Hun sidder i Trivselshuset, hvor der hver dag er buffet, og samler tilmeldinger til festen næste fredag. 50+ Klubben holder fest med rejecocktail, steg, is og musik fra deres ungdom, og der plejer at komme mange.

 

Bodil Jensen er tovholder, men ser ud til at have fået endnu er frivillig tjans. For nogle beboere vil tage kontakt til Gellerup og Toveshøj for at lave en demonstration.

 

”Vi vil gå samlet til rådhuset en aften, der er byrådsmøde. De skal ikke jævne vores blokke med jorden uden at høre fra os. De kommer til at bære mig ud ... og jeg bor på 7.sal,” siger hun.

 

Det hele er præget af uvisheden. Alle har hørt noget forskelligt, og ingen aner, hvad der skal ned, og heller ikke begrundelsen for det.

 

”Alle er meget bekymrede. Jeg har ringet til boligselskabet i morges og spurgt, om det er min blok. Men de ved ikke noget. De siger, at der kommer et infocenter 'i den nærmeste fremtid' ... hvornår det så er? Jeg har sagt, at hvis det er min blok, så vil jeg skrives op til en lejlighed i en anden. Jeg vil blive her.

 

Havudsigt 

Bodil Jensen bor i Blok 3 lige ved siden af Trivselshuset. Elevatoren går kun til 6. sal. "Jeg tror, de havde glemt at regne p-kælderen med, da de bestilte elevatorerne", siger hun, der gerne kæmper sig den sidste trappe op med sine krykker.

 

”Det er min udsigt. Jeg kan se ud over byen og Domkirken og havet. Det kan de ikke give mig et andet sted,” siger hun.

 

Bispehaven er på regeringens liste over ”de 16 hårdeste ghettoer”, og en af konklusionerne i Rigspolitiets tryghedsundersøgelse for 2017 var, at kun 43,4 procent af beboerne føler sig grundlæggende trygge ved at bo i Bispehaven.

 

Men sådan oplever Bodil Jensen det ikke.

 

”Hvad er det, der gør noget til en ghetto? Det er da noget med ballede og utryghed. Det er ikke her. Jeg har aldrig været ræd for at gå her, hverken om aftenen eller om natten,” siger hun.

 

Etter med låg

Bispehaven opfylder fire kriterier på den såkaldte ghettoliste. 67 procent har ikke-vestlig baggrund. 2,4 procent har fået en dom, og 73 procent har kun en grundskole. 46 procent er uden for arbejdsmarkedet.

 

Bodil Jensen er selv på førtidspension på femte år og dermed selv en del af ghetto-kriterierne. Men synes, det er uretfærdigt, at hendes bolig bringes i fare.

 

”Jeg har aldrig fået en dom, jeg har boet her over 40 år uden at skylde i husleje, og jeg har altid godt kunnet lide at arbejde. Jeg græd, da jeg fik førtidspension, fordi jeg havde håbet på fleksjob. Jeg har ikke valgt, at det skal være sådan her, siger Bodil og peger på sine krykker.

 

Ingen ved, hvilke blokke der skal nedrives. Men så vidt hun kan regne ud, vil det være tre ud af de syv højhuse af den slags, hun bor i. Men hun kan ikke se sig selv i et område, hvor hun ingen kender.

 

”Jeg har ikke tænkt at flytte herfra, før jeg får en etter med låg,” siger hun.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste