02. JUL. 2018 KL. 00:00

Sproget er den store udfordring

bl_holsted_002.jpg

Ole Joern

Østarbejderne har gjort udlejningsmedarbejder Gitte Nielsen god til at arbejde sig uden om sprogproblemer med tegninger og opkald til arbejdsgiveren.

Arbejdskraftens fri bevægelighed har sat sine spor i manges arbejdsliv. Også for udlejningsmedarbejder Gitte Nielsen, der nu kan tegne “tre måneders opsigelse”, mens hun forklarer på simpelt engelsk. Hun er medarbejder i Boligkontoret Danmark og holder to dage om ugen åbent hos Holsted Boligforening, hvor hun skyder på, at lidt under 20 af boligforeningens 295 lejeboliger pt. er beboet af østarbejdere.

Det går godt, men det handler om at være kreativ. For sproget er den store udfordring med østarbejderne. 

”Det er den store forskel på flygtningene og de udenlandske arbejdere: De har ingen tolk. Hvis de skal have en, skal de selv betale, og det gør de jo ikke. Så det er på engelsk eller tysk – eller de tager deres børn med. Eller arbejdsgiveren,” siger Gitte Nielsen

Gitte Nielsen har lavet sin egen engelske version af flytteopgørelsen for at imødekomme dem. Og den danske genbrugsordning kræver også en gang imellem en skriftlig forklaring. 

”Så kunne vi smide den i postkasserne. Jeg har også fundet piktogrammer i hæftet fra genbrugsordningen i Vejen Kommune og klippeklisteret for at vise, at der ikke måtte komme mælkekartoner og pizzabakker i papcontaineren,” siger hun.

Arbejdsgiveren som kontakt 

Af og til kommer arbejdsgiveren med dem ind på boligkontoret for at skrive dem op til en bolig. 

Nogle gange har Gitte Nielsen også arbejdsgiveren stående som kontaktperson. Så er det arbejdsgiveren, hun ringer til, hvis boligselskabet har brug for at komme ind i lejligheden, eller der er problemer med lejeren. 

Det er der nu sjældent. Gitte Nielsen har så godt som aldrig oplevet en huslejerestance fra østarbejderne, og der er også meget få problemer med støj.

“Men nogle gange er der beboere, der klager over, at deres mad og skrald lugter anderledes i opgangen,” siger Gitte Nielsen.  

”The danish way”

Selve regelsættet om at leje en almen bolig kræver forklaring. Især de tre måneders opsigelse volder en del problemer for østarbejderne, der møder op og siger, de rejser til den første. 

“Jeg tror ikke, de har tre måneders opsigelse hjemme. Måske kender de til en måned. Men tre måneder synes de godt nok er meget. Men så må jeg jo sige, at det er ”The Danish way”. Og til sidst er det jo mig, der har fat i den lange ende, idet jeg jo har et indskud, der skal afregnes,” siger hun.

Til gengæld har østarbejderne gjort det nemmere at undgå tomgang. For eksempel bor et par stykker af dem i ungdomsboliger, der ikke kunne udlejes. 

“De er heller ikke så kritiske. Danskerne vil gerne have rækkehuse og have, men hvis vi har noget ledigt, så slår østarbejderne til med det samme. De vil bare gerne have tag over hovedet,” siger Gitte Nielsen.


Fagbladet Boligen nr. 4 - 2018

Om skribenten

mette_lauth.jpg
Mette Lauth

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Her er hvad 6 af landets almene boligorganisationer mener om regeringens nye boligudspil

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Her er hvad 6 af landets almene boligorganisationer mener om regeringens nye boligudspil

Fik du

læst disse?

Flemming Og Loa AAB Silkeborg Beskåret Jysk boligorganisation har 100 procent beboertilfredshed
BL Agervang 101018 005 Træt af dårligt image: Nu skifter boligområde navn
Kaare Lars Interview med Kaare Dybvad: Ambitiøst boligudspil på trapperne
Munkebo 050 Boligselskab hjælper ledige beboere i gang som flyttefolk
Birger Lbf Foto Lars Just 2 2 Landsbyggefondens chef stopper
Bbc Brand Film Premiere på ny BBC-film om de almene boliger i Danmark
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Se alle artikler ( 2185 )

0

Læseliste