02. JUL. 2018 KL. 00:00

Snak er bedre end skrivning

019-dabbolig.jpg

”Siden jeg tiltrådte for mere end 25 år siden, har vi lavet disse besigtigelsesture, så Carina og jeg kender alle afdelingerne og ved, hvordan de ser ud,” siger Niels Olsen. Fra venstre ses Carina Seifert, Claus Dilling, Niels Olsen og Kim Collin Bjerre. Foto: Kim Agersten

Hvert år tager DAB’s administrerende direktør, Niels Olsen, og direktør Carina Seifert på rundtur til boligforeningerne. Her drikker de kaffe, spiser smørrebrød og bliver vist rundt i afdelingerne, hvor de snakker om opgaver og løsninger. Det giver en god kommunikation – også i årets løb. I løbet af tre år når de rundt til samtlige 350 boligafdelinger.

Hvert år tager DAB’s administrerende direktør, Niels Olsen, og direktør Carina Seifert på rundtur til boligforeningerne. Her drikker de kaffe, spiser smørrebrød og bliver vist rundt i afdelingerne, hvor de snakker om opgaver og løsninger. Det giver en god kommunikation – også i årets løb. I løbet af tre år når de rundt til samtlige 350 boligafdelinger.

 

Da Kim Colin Bjerre overtog jobbet som ejendomsmester i Asminderød Boligselskab i november 2016, fik han at vide, at der ville komme nogle dyre istandsættelser i forbindelse med flytninger i afdelingen Toftegårdsvænget A, der er bygget i begyndelsen af 1940’ene. 

”Det kom der også,” fortæller han DAB’s administrerende direktør, Niels Olsen, og direktør Carina Seifert, da de er på besigtigelse i boligforeningens fem afdelinger. 

Sagen var nemlig, at der i løbet af et halvt år skete tre udflytninger.


”Og de tre havde tilsammen boet i afdelingen i 184 år. Deres boliger var som en tidslomme,” fortæller Kim Colin Bjerre.  

Toftegårdsvænget A og det lidt nyere B er meget, meget attraktive afdelinger, og har man først fået et af de røde og gule rækkehuse, flytter man aldrig derfra igen, så afdelingsformand Stig Schiermer lufter ideen om at bygge 7-8 nye boliger på en tom grund i udkanten af afdelingen for at bringe den uendeligt lange venteliste ned. 

Det er den slags store projekter, der gør, at det er rigtig godt at kende alle afdelingerne. Man kan sagtens se problemerne for sig, når man skal tage stilling til noget.

Niels Olsen, adm. direktør i DAB

Slipper for genhusning

Niels Olsen og Carina Seifert kender bebyggelsen, for hvert år tager de rundt og besøger nogle af DAB’s 350 afdelinger. I løbet af tre år har de besøgt dem alle og begynder forfra. Det betyder, at Niels Olsen, der har været i DAB siden 1991, kender og kan huske alle afdelingerne, formændene og ejendomsmestrene. 


”Dels er det hyggeligt at komme rundt og snakke med både de ansatte og bestyrelsesmedlemmerne, dels betyder det, at vi kan følge med i, hvad der foregår,” siger han og tilføjer, at han og Carina Seifert er de eneste, der kender alle ejendommene.  
Han spørger også Stig Schiermer om den store renovering, der venter alle 49 boliger i Tofegårdsvænge. Igennem tre år har beboerne betalt ekstra husleje for at få råd til en 40 millioner kroner dyr udskiftning af blandt andet tag, døre og vinduer. 


”Kan I undgå genhusning,” spørger Niels Olsen. Det kan de, og på den måde sparer de penge, men det bliver besværligt, mens det står på. 

Også Kim Schiermer er glad for besøget, der giver mulighed for at drøfte små og store emner med direktionen. Et af dem drejer sig om mulige chikaner på en af vejene, fordi nogle kører lidt for hurtigt. 

 

Samarbejde  

Asminderød Boligselskab har fem ansatte i driften. De passer 400 boliger og har igennem flere år haft samdrift, så ingen arbejder alene. Kim Colin Bjerre fortæller, at de somme tider tager en fælles arbejdsdag i en afdeling, så de kan komme i bund med nogle af de store opgaver. Han peger på et bed fyldt med ukrudt og forklarer, at det skal renses og sås til med græs, når alle fem mødes på onsdag. Mens de går rundt i området, kommer en bil og dytter. Chaufføren hilser. Det er en syrisk familie, der fik anvist en af boligerne, og manden kom i IGU – Integrationsgrunduddannelse hos ejendomsmestrene. Derfra kom han i fast arbejde i en privat virksomhed. Han er en succes. 


”Jeg kan se, at der er mange, der hilser på dig,” siger Niels Olsen. Det er der, og Carina Seifert fortæller, at medarbejderne i driften er den faggruppe, beboerne har allermest tillid til. De har fået nye funktioner og ny uddannelse, så de i dag også holder øje med beboerne og kontakter kommunen, hvis de fornemmer, at en beboer har problemer. 


”Vi er sådan en slags sociale viceværter, selv om vi ikke længere kalder os viceværter,” siger Kim Colin Bjerre.

 

Tøj til Red Barnet

Men først og fremmest er deres arbejde at holde bebyggelsen pæn og i orden. I afdeling Lillevang drøfter de udskiftning af gasopvarmningen og en tiltrængt maling af træværket. 


”Det er den slags store projekter, der gør, at det er rigtig godt at kende alle afdelingerne. Man kan sagtens se problemerne for sig, når man skal tage stilling til noget,” siger Niels Olsen. 


I afdelingen Lillevang bemærker han, at der er fundet en rigtig pæn løsning til afskærmning af affaldsspandene, og ejendomsmesteren låser op til beboernes egen plads til storskrald. Den har alle nøgle til, og her kan de aflevere gamle sofaer, vaskemaskiner og den slags, som det er svært selv at transportere til genbrugspladsen. Tidligere blev også godt tøj og sko kasseret her, men nu er der opstillet en container uden for pladsen, så Red Barnet kan hente de gode beklædningsgenstande, og andre kan få glæde af dem. 


Kim Colin Bjerre er glad for besøget. 


”Det er dejligt, at de interesserer sig for vores arbejde og en god, uformel måde at få snakket om tingene på. Det er hyggeligt, når de kommer,” siger han.   

 

Snak er godt

”Det er altid en god ting af snakke sammen i stedet for at skrive,” konstaterer Gert Hansen, der er formand for Sorø Boligselskab, der har 1.335 boliger fordelt på 30 afdelinger. Heraf nåede Niels Olsen og Carina Seifert rundt til de 14. Da de sidst var her, gik turen til de andre – og næste gang er der noget nyt at kigge på, for boligselskabet er ved at opføre to helt nye afdelinger. Sorø er en populær by, så her er over 20 års ventetid i nogle af afdelingerne. 


Gert Hansen fortæller, at da han som ny formand første gang oplevede, at den administrerende direktør og direktøren ville komme på rundvisning, blev han ganske overrasket.


”Det imponerede mig, at dem ’inde på borgen’ var interesseret i at komme ud at se afdelingerne,” siger han. 


Men det betyder meget. Man kommer tættere på hinanden.

”Det er en rigtig god ting. Og når vi har udfordringer, ved de helt konkret, hvad de snakker om, for de kender alle afdelingerne,” siger han.


Fagbladet Boligen nr. 4 - 2018 

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste