02. JUL. 2018 KL. 00:00

Østarbejderne er gledet stille ind på boligmarkedet

bl_holsted_008.jpg

Ole Joern

Der er nu flere østarbejdere i Danmark end indbyggere i Aalborg. Men i modsætning til flygtninge er de gledet ind på boligmarkedet ved egen kraft eller med lidt hjælp fra arbejds­giveren. Også i de ­almene boliger.  

 

129.313 østarbejdere fik løn i Danmark i 2017-2018. Det viser tal fra Jobindsats.dk. Det er flere end nogensinde, og selvom arbejdsløsheden er faldet i mange østlande, har det ikke vendt strømmen. Mange slår sig ned for livet i Danmark. 



”Man kan sige, der er to grupper. Den ene gruppe kommer en relativ kort periode for at tjene så meget som muligt. Så tager de hjem eller måske videre til et andet land. Den anden gruppe slår sig ned, får partner og børn hertil og bliver,” siger Jonas Felbo-Kolding, postdoc og ph.d.-studerende ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet. Han forsker i udenlandske arbejdstagere og integration på arbejdsmarkedet. 

Den statistiske opdeling af de to grupper er sat ved tre år. Som det ser ud nu, har cirka halvdelen været her kortere og halvdelen længere. 

I modsætning til flygtninge, der ofte kommer ind på det danske boligmarked via udlejningsaftaler og andre officielle kanaler, så har de mange nye beboere fundet tag over hovedet uden om de officielle kanaler. 


Kun lidt viden om boligforhold

Østudvidelsen af EU i 2004 gav østeuropæerne ret til frit at tage arbejde og flytte i EU, og de næste år bragte avissider med billeder fra kældre og små lejligheder, hvor mange østarbejdere boede sammen under kummerlige forhold. 


Men sandheden er, at der findes meget få tal på, hvordan østarbejderne bor. I 2015 viste en undersøgelse, foretaget af 3F og Avisen.dk blandt 300 herboende polakker, at deres boligforhold mindede langt mere om danskerne, end pressen ofte fremstiller det. 


57 procent boede i lejlighed, 24 procent i hus og 11 procent på værelse. Derimod stod kategorierne sommerhus, campingvogn, pensionat og ”på arbejdspladsen” kun for imellem 1-3 procent hver, og mindre end hver tiende boede sammen med en eller flere kolleger. Seks ud af ti boede sammen med deres partner og 19 procent alene. 

 

Over hele landet

Mens mange nationaliteter med anden etnisk baggrund bor klumpet sammen omkring de større byer, har østarbejderne fordelt sig over hele landet med samme mønster som danskerne. 


Men gruppen af østarbejdere på gennem­rejse har givet udfordringer i den almene boligsektor, der ikke er vant til at have beboere i kort tid og arbejdsgivere i røret. 


BoVendia i Hjørring har haft henvendelser fra virksomheder fra blandt andet Hirtshals for nogle år siden, hvor værfter og fiskeindustri har haft brug for arbejdskraft. De ville høre om mulighederne for at indkvartere medarbejdere.


”Vi har faktisk meldt pas på det, fordi vi ikke kunne håndtere det. For virksomhederne ville gerne selv stå som lejere. Vi kan kun leje ud med et navn og et cpr-nummer på kontrakten,” siger Marlene Pejtersen, administrationschef i BoVendia. 


Så i dag bor der ikke østarbejdere hos BoVendia.


”Vi har også været lidt på vagt over for det med at leje ud til folk, der var her i kortere perioder. For ville det så lige pludselig være en anden, der boede der, end den, der flyttede ind først?” siger Marlene Pejtersen. 

 

Ændrer lejekontrakter

B45 i Grenaa har siden 2011 haft kontakter fra flere virksomheder om boliger til især sprøjtemalere og svejsere fra Østeuropa. Der er ikke lange ventelister i Grenå, og det er muligt at finde en afdeling, hvor de kan rykke ind ret hurtigt. 

Rent praktisk er det ordnet på den måde, at alle fire lejere er kommet på lejekontrakten, da de flyttede ind, og så har B45 ændret kontrakten løbende, efterhånden som beboerne flyttede ind og ud.


”Nogle af virksomhederne har betalt depositummet, men det er ikke noget, vi blander os i. De er blevet taget godt imod, og der har ikke været noget bøvl. Heller ikke med de lejligheder, hvor der har boet flere mænd sammen,” siger Merete Holck, udlejningsmedarbejder, B45 Grenaa. 

Nogle har efterhånden fået familier op og er flyttet i deres egen lejlighed.

I gennemsnit får østarbejderne mindre i løn end danskerne, si­ger Jonas Felbo-Kolding. 


”Men bosætter de sig på Lolland, hvor der er lave leveomkostninger, kan de have et udmærket liv med en fin levestandard sammenlignet med hjemlandet,” siger han.


Fagbladet Boligen nr. 4 - 2018

 

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste