02. JAN. 2018 KL. 00:00
Fejl i ansøgningsskema sendte Cæcilie på bunden
02. JAN. 2018 KL. 00:00
Der er store huller i sikkerhedsnettet under beboere, der pludselig står uden indtægt og har problemer med huslejen. Det opdagede Cæcilie Keller, da hun mistede sine dagpenge. Københavns Kommune ændrer nu praksis.
Da Cæcilie Keller pludselig stod uden indtægt, røg hun direkte igennem maskerne i det sociale sikkerhedsnet. Kassen lukkede hos både Udbetaling Danmark og Københavns Kommune. Også for den særlige støtte til huslejeudgifter, der er beregnet som sidste redningsplanke. Det kan man blandt andet søge online. Men Cæcilie Keller opgav, da hun ikke troede, hun kunne få det. Hun kunne nemlig ikke sende skemaet ind.
”Man skal krydse af, hvilken form for støtte man modtager: A-kasse, kontanthjælp, starthjælp eller integrationsydelse. Ellers kan man ikke komme videre med ansøgningsskemaet. Men jeg havde ingen indtægt, så jeg kunne jo ikke krydse af ved nogen af dem,” siger Cæcilie Keller.
Københavns Kommune beklager nu, for det er ikke et krav, at man har en indtægt. Som kommunen selv skriver på sin hjemmeside, er den særlige støtte i paragraf 34 til, hvis man har været ude for ændringer i sine forhold, der har medført et indtægtstab. For eksempel arbejdsløshed, sygdom, ophør af samliv eller andre situationer, hvor man ikke kan klare sine almindelige økonomiske forpligtelser.
”Beklageligvis har der ikke været mulighed for at angive, at man var uden indtægt i den digitale løsning. Vi får derfor løsningen ændret, således at der kommer yderligere et felt, hvor dette kan angives tydeligt,” skriver Dorthe Vang, kontorchef i Beskæftigelses- og Integra-tionsforvaltningen i Københavns Kommune.
Fejlen med ansøgningsskemaet var kun afslutningen på en hård tur igennem det sociale system. Cæcilie Keller er nu i arbejde, men er stadig forarget og rystet over forløbet i sommer.
”Jeg tænkte bare: Hvad sker der så? Lige pludselig er man på bunden af systemet,” siger Cæcilie Keller.
Nul kroner i indtægt
Cæcilie Keller bor hos fsb på indre Nørrebro i København og blev færdig-uddannet cand.mag i tværkulturelle studier i sommeren 2016. Men efter at have haft job og været i udlandet med dagpenge misforstod hun en frist i a-kassen. Så hun skulle optjene 300 arbejdstimer, før hun igen kunne få dagpenge. Først så alt dog ud til at løse sig, da hun fik job. Men inden hun nåede at starte, blev hun fyret på grund af nedskæringer i afdelingen. Uden ret til dagpenge stod hun pludselig med 0 kroner i indtægt.
”Så tænkte jeg, at det kunne være godt at starte med at søge boligstøtte. Men det fik jeg afslag på. De skrev sådan set, at jeg var for fattig til at få boligstøtte. Det ville nærmest have været sjovt, hvis det ikke var så trist,” siger Cæcilie Keller.
Ifølge loven skal Ud-be-ta-ling Danmark lave en indi-viduel vurdering af an-søgerens forhold, når de får en ny ansøgning, hvor hus-lejen overstiger halvdelen af hustandens indkomst.
Udbetaling Danmark ser som udgangspunkt ikke på ansøgerens fortidige forhold.
”Vi laver en samlet og individuel vurdering af borgerens forhold på ansøgningstidspunktet, som skal vise, om borgeren med rimelighed kan forventes at kunne betale huslejen fremadrettet,” siger centerdirektør Per Nygaard Nielsen.
Han lægger vægt på, at alle får en individuel sagsbehandling. Men en formue, der er større end seks måneders husleje, tæller positivt. Ligesom hvis beboeren har boet i lang tid i boligen, inden man ansøger om boligstøtte. Cæcilie var flyttet ind i en mindre lejlighed samme sommer.
”Men jeg havde boet i flere år i en større lejlighed, også i fsb, og betalt huslejen uden problemer og havde haft indtægt i alle de foregående måneder af året. De kan heller ikke vide, om jeg kan låne i min omgangskreds eller tage et lån,” siger hun.
Cæcilie Keller var også i gang med at søge kontanthjælp. Men Per Nygaard siger, at man selv skal kontakte Udbetaling Danmark, hvis man har oplysninger om personlige forhold, som man mener, er relevante for ansøgningen om boligstøtte.
”For eksempel hvis man afventer en indtægt, som ikke er blevet udbetalt endnu, skal man kontakte os. Så vil oplysningerne indgå i behandlingen af ansøgningen,” siger Per Nygaard.
Tavshed fra a-kassen
Cæcilie Keller forsøgte også at søge kontanthjælp hos Københavns Kommune.
”Jeg tænkte, at det var godt, at jeg havde læst på universitetet i syv år for at fatte det her. For man skulle sende alle mulige papirer,” siger hun.
Blandt andet en erklæring fra hendes a-kasse på, at hun ikke havde ret til at få dagpenge.
”Min a-kasse svarede ikke på utallige henvendelser, selvom jeg understregede, hvor afgørende den var for både boligstøtte og kontanthjælp. Så udløb fristen for at søge kontanthjælp den måned,” siger Cæcilie Keller.
Cæcilie Keller klarede sin husleje ved at bruge sin opsparing og låne af familien og fik kort efter arbejde.
”Jeg har tidligere arbejdet på Københavns Indvandrerkvindecenter, og nu forstår jeg virkelig, hvad de mente, når de sagde, de havde svært ved at komme igennem systemet. Jeg havde oven i købet en lang uddannelse og ingen problemer med sproget,” siger Cæcilie Keller.
Boligen nr. 1 - 2018
Om skribenten
Seneste Artikel
Næstformand: "Virkelig glad for den store interesse"