24. JAN. 2018 KL. 14:09

Farvet lys og streger giver tryg tunnel

20161012_bl_gersagerparken_tunnel_098.jpg

Thomas Arnbo

Beboerne i boligforeningen Gersagerparken i Greve har i samarbejde med fire kunstnere forvandlet en mørk og uhyggelig tunnel til et lyst og legende trafikknudepunkt, som sidegevinst omfavner graffiti.


Hvis du ikke kan slå dine modstandere, så inddrag dem i stedet, lyder et lettere omskrevet amerikansk mundheld.

Og det er præcis, hvad beboerne i boligområdet Gersagerparken i Greve syd for København gjorde, da de i samarbejde med fire kunstnere renoverede en mørk og utryg gangtunnel, der løber under Hundige Centervej og forbinder Gersagerparken med indkøbscentret Waves.


Hærværk som udsmykning

I stedet for at kæmpe imod vandaler, som med stor sandsynlighed ville hærge den 78 meter lange tunnel med graffiti, så snart den var renoveret, foreslog kunstnerne Karoline H. Larsen og Helle Hove, at de i stedet omfavnede graffitien ved at lade den indgå som en naturlig del af tunnellens udsmykning.

Og sådan blev det. Først malede et hold professionelle malere tunnellen i en lys baggrundsfarve. Dernæst gik Gersagerparkens Seniorklub, andre voksne frivillige og børn og unge fra den lokale fritidsklub, Godset, i gang med at bryde baggrundsfarven med streger på kryds og tværs i forskellige farver, som billede på de mange forskellige forbindelser imellem beboerne i Gersagerparken.


”Dermed kan vi nemt og enkelt klare graffiti og tags ved løbende at male nye krydser og streger over dem fra gulv til loft på kryds og tværs, så det kommer til at indgå i udsmykningen,” forklarer Karoline H. Larsen, der er en af de fire professionelle kunstnere bag projektet.


Graffiti-patrulje

Det er de 10-13-årige børn fra fritidsklubben Godset, der står for den løbende overmaling af graffiti, og det er en populær beskæftigelse, afslører souschef Ahmet Sahin fra Godset:


”Børnene spørger hele tiden, hvornår de skal over at male igen. De er stolte af deres værk og føler ejerskab til tunnellen. Det, at børnene er med, afholder samtidig ballademagere fra at ødelægge værket – det kunne jo være deres egen lillebror, der havde været med til at lave det.”


Sjov med lys og hjertelyde

I forbindelse med kunstnernes indledende arbejde med projektet stod det hurtigt klart, at beboerne ikke alene ønskede en lys og tryg tunnel – den måtte også gerne udstråle liv og livsglæde, men hvordan gør man lige det?


Jo, man optager såmænd beboernes egne hjertelyde og supplerer med spejle og reflekser og lys i forskellige farver og vinkler – og lader det alt sammen lyse og afspille, når forbipasserende trykker på en eller flere af de store sorte og røde knapper, der pryder tunnellens vægge og loft. Et tryk på de røde knapper giver farveskift i tunnellen, mens tryk på de sorte knapper frembringer hjertelyde og lysstreger.


Som de øvrige børn i Gersagerparken er Malou og Emma vilde med at skabe deres eget lyd- og lysshow, når de trykker på tunnellens sorte og røde knapper.



På den måde kan man skabe sit helt eget lyd- og lysshow, når man går gennem tunnellen, og det er sjovt, synes Emma og Malou fra Godset, der har været med til at udsmykke tunnellen, og som nu er med på fritidsklubbens særlige malerhold.


Da Gersagerparken har form som et hjerte, lå navnet til landets formentlig flotteste og mest levende tunnel lige for: HjerteMix.


Samarbejde på tværs

At projektet overhovedet er endt, som det er, skyldes samarbejde på tværs.

I forbindelse med sin deltagelse i det tværkommunale byrumsprojekt PLACEMAKING mødte Gersagerparkens beboerformand, Preben Husted, de to kunstnere Helle Hove og Karoline H. Larsen, hvor de kom til at snakke om beboernes længe nærede ønske om at få gjort noget ved den utrygge tunnel.

Derefter tog det ene møde det andet og resulterede til sidst i, at kunstnerne udarbejdede et skitseforslag til tunnellens udsmykning, som var baggrund for en fælles ansøgning til Trygfonden om 923.000 kroner til projektet, som Gersagerparken fik bevilget.

Preben Husted, Karoline H. Larsen, Malou og Emma er stolte af det fælles arbejde med at lave en mørk og utryg tunnel om til et lyst og indbydende trafikknudepunkt for Gersagerparkens beboere.


Driftig beboerformand

Tunnelprojektet er blot det seneste af en lang række, som Gersagerparkens formand igennem årene har søgt og fået fondsstøtte til.

Preben Husted vurderer, at det i årenes løb er lykkedes ham at skrabe 1,5-1,6 millioner kroner hjem til Gersagerparken i støtte.

Sammen med boligforeningens bestyrelse er han p.t. i færd med at søge økonomisk støtte til at færdiggøre en skulpturpark midt i Gersagerparken, så beboerne kan få en kunstoplevelse, når de træder ud af deres hoveddør.


Den driftige beboerformands talrige initiativer, der bl.a. også har resulteret i etableringen af 23 forskellige hobbyklubber for beboerne, har gjort Gersagerparken umådeligt populær langt uden for lokalområdet.

”Vi har p.t. 6.000 personer på venteliste til at bo her. Alle de gamle i kommunen vil gerne flytte herud, når de bliver for gamle til at passe deres parcelhus, fordi her er trygt og rart. Nu er det blevet mondænt at bo her,” siger Preben Husted.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2972 )

0

Læseliste