18. JAN. 2018 KL. 09:34

Bedre boliger og gladere beboere med energirenovering

traneparken-1879_nyt.jpg

Boligselskabet Sjælland

”Ambitiøs” energirenovering giver bedre boliger, glade beboere, nedsætter energiforbruget og styrker boligforeningens økonomi. Det konkluderer en ny rapport, hvor forskere fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet i samarbejde med Kuben Management, Teknologisk Institut og Boligselskabet Sjælland har undersøgt fordelene ved at energirenovere i henholdsvis Traneparken i Hvalsø og Sems Have i Roskilde.

”Det kan på flere måder betale sig at energirenovere en almen boligbebyggelse. Det giver bedre indeklima, bedre lys og luft, mindre støv, færre støjgener og mindre træk. Samtidig vil varmere ydervægge og vinduer gøre det nemmere at indrette boligen, da man ikke skal bekymre sig om eksempelvis skimmelsvamp, hvis man stiller et stort møbel op ad væggen. Det frigiver flere kvadratmeter. Kort sagt bliver den enkelte lejlighed bedre at bo i, samtidig med at klimabelastningen fra opvarmning af boligerne mindskes,” lyder det fra seniorforsker Jørgen Rose, der har været med til at udarbejde rapporten.

Dyb energirenovering

Med ambitiøs energirenovering er der tale om en dyb renovering, som bringer bygningen ned på et beregnet energibehov svarende til enten Bygningsreglement 2015-kravet til nybyggeri eller til et energibehov svarende til Bygningsklasse 2020.

”Når man alligevel skal renovere en boligblok, er det vigtigt at se på mulighederne for at gennemføre energibesparende foranstaltninger samtidig. Det er afgørende, at en nu og her- renovering ikke kommer til at blokere for en dybere energirenovering (Det kan fx være en vinduesudskiftning, som blokerer økonomisk for en senere udvendig facadeisolering, eller en tagrenovering, der ikke tager højde for, at tagudhænget skal føres længere ud for at give plads til en udvendig facadeisolering på et senere tidspunkt.), dvs. at så mange energibesparende tiltag som muligt bør medtages,” lyder det fra Jørgen Rose, som understreger, at værdien af energirenoveringen ikke kun ligger i energibesparelserne, men i høj grad også i de forbedringer, som renoveringen i øvrigt fører med sig:

”Det er helt konkret sundere boliger, mere komfort, evt. større anvendeligt areal, lavere omkostninger til vedligeholdelse samt et forhåbentligt arkitektonisk løft af boligerne. Energirenoverede boliger er ofte mere attraktive, hvilket vil betyde færre ledige boliger og en bedre økonomi for den enkelte boligafdeling.”

Værn om arkitekturen

”I Traneparken var den gamle betonfacade nedslidt og trist at se på. Med den murede facade efter renoveringen har bygningerne fået et væsentligt mere indbydende og up-to-date udseende. Dette giver erfaringsmæssigt beboerne mere glæde ved at bo i boligerne og gør dem tilbøjelige til at passe bedre på dem. Det arkitektoniske aspekt er meget vigtigt, og en energirenovering skal altid udføres hensynsfuldt ift. de eksisterende bygninger, omgivelserne og evt. krav fra lokalplaner eller lignende,” siger seniorforsker Kirsten Engelund Thomsen, som har været projektleder på projektet.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Flemming Og Loa AAB Silkeborg Beskåret Jysk boligorganisation har 100 procent beboertilfredshed
BL Agervang 101018 005 Træt af dårligt image: Nu skifter boligområde navn
Kaare Lars Interview med Kaare Dybvad: Ambitiøst boligudspil på trapperne
Munkebo 050 Boligselskab hjælper ledige beboere i gang som flyttefolk
Birger Lbf Foto Lars Just 2 2 Landsbyggefondens chef stopper
Bbc Brand Film Premiere på ny BBC-film om de almene boliger i Danmark
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
20200528 104753 4 117Mb (1) Liliegreen: Alvorligt at så få almene boliger fra lokalplaner er blevet bygget
Gellerup Book (1) Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup
Se alle artikler ( 2186 )

0

Læseliste