01. FEB. 2018 KL. 13:06

Socialministeren vil starte debat om børneopdragelse

20180131-140852-l_39mb.jpg

Scanpix / Jens Astrup

Børne- og socialminister Mai Mercado skød i dag en debat i gang om børneopdragelse. For mange børn er ikke skoleparate i 0. klasse, og for mange forældre er i tvivl om, hvordan de skal opdrage deres børn.

Der er brug for at tale om, hvordan vi opdrager vores børn, og hvem der har ansvaret for, at det sker. Det mener børne- og socialminister Mai Mercado (K), der i dag skød gang i projektet Opdragelsesdebatten.

Det skal ved hjælp af undersøgelser og et panel af kendte og fageksperter samle viden og bud på, hvad moderne børneopdragelse skal kunne.

Hun henviste blandt andet til en undersøgelse, der viser, at 10-15 procent af børnene i 0.klasse mangler de grundlæggende sociale færdigheder, der skal til at være parat til at gå i skole. Det er for meget, mener ministeren.

Og en rundspørge, der viser, at 56 procent af alle forældre ugentligt er i tvivl om opdragelsen af deres børn.

”Det er vigtigt at sige, at det her ikke handler om at vide recepten – der er ikke en rigtig måde at opdrage børn på,” siger Mai Mercado.

Men hun vil gerne opnå, at forældre træffer deres beslutninger på et oplyst grundlag og får en debat om værdierne.

”Alt er ikke lige godt. Og noget hører ikke hjemme i et moderne samfund. For eksempel social kontrol,” sagde ministeren.

Som en del af projektet skal VIVE, tidligere SFI, kortlægge viden om opdragelse herhjemme og i Skandinavien. Gallup skal udføre en spørgeskemaundersøgelse om forældres syn på opdragelse. Også børns eget syn på opdragelse skal undersøges.
Samtidig ønsker ministeren at sætte gang i en bred debat, hvor alle inviteres til at deltage. På en debatside på Facebook skal videoer, dilemmaer fra hverdagen og udsagn fra panelet sætte gang i samtalen om opdragelse.

På pressemødet præsenterede ministeren sit panel, der skal indsamle viden.

Formanden for debatpanelet er Sofie Münster, stifter af onlinemagasinet NOPA, Nordic Parenting om børn og familieliv, og derudover vært på TV 2’s program Opdrag en Vinder. 

Panelet omfatter blandt andet også Claus Holm, institutleder ved Aarhus Universitet, der er ekspert inden for dagtilbud og skoler, Peter Lund Madsen – ”Hjerne Madsen”, den 19-årige influencer Kristine Sloth og skuespiller og tv-vært Peter Mygind.

Panelet skal overrække en række perspektiver på opdragelse til regeringen i juni.

Sofie Mønster mener, at der er stor efterspørgsel på viden og støtte fra forældre.

”Jeg oplever, at forældre efterspørger konkret viden om deres børns opvækst og mulighed for at debattere opdragelse, uden det handler om løftede pegefingre,” siger Sofie Münster.

Debattøren Özlem Cekic, der også er med i panelet, takkede ministeren for også at tænke på minoriteterne ved sammensætningen af panelet.

”Tak til ministeren for også at tænke på den brede sammensætning. Der er rigtig mange børn, der spiser anderledes, går klædt anderledes eller taler anderledes end majoriteten. Dem vil jeg også gerne være med til at sætte fokus på,” sagde Özlem Cekic.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2919 )

0

Læseliste