27. APR. 2018 KL. 00:13

Skovparken: Vi bygger mennesker op i stedet for at rive beton ned

benny-20180418-06.jpg

Palle Peter Skov

"Det er helt urealistisk, at vi skulle rive 60 procent af boligerne i Skovparken ned," siger direktør i Bovia, Per Nielsen. Den politiske holdning i byen er da heller ikke, at der skal rives boliger ned, og boligselskaberne har i flere år i fællesskab og i samarbejde med Kolding Kommune arbejdet med en boligsocial helhedsplan for 2018-2021.

Helhedsplanen har fællessekretariatet under navnet ByLivKolding – og aktiviteterne omfatter ikke kun de tre boligområder, der er på regeringens liste, men også andre boligområder i Kolding.  
 

"Med udgangspunkt i den arbejder vi på at bygge mennesker op i stedet for at rive beton ned," siger Per Nielsen og understreger, at meget af det, der ligger i regeringens forslag, allerede er ved at blive realiseret i Kolding.

"Men en stor del af problemet skyldes forskellige regeringers manglende integrationspolitik, så man sætter de almene boligafdelinger til at løse samfundets problemer," siger han.

En af grundene til, at Skovparken er på listen, er, at mange beboere, omkring 75 procent, har anden etnisk baggrund end dansk. Rigtig mange af dem har arbejde, men nogle er så traumatiserede på grund af de forhold, de er flygtet fra, at de ikke kan arbejde.


"Hvor skulle de bo, hvis ikke hos os," spørger Per Nielsen.

Der findes ikke tomme boliger i Kolding, og hvis boliger rives ned, og folk skal flyttes til andre, nybyggede boliger, bliver det til en højere husleje.


"Og vi risikerer at flytte dem til nogle nye minighettoer, siger han og tilføjer, at det jo er folks hjem, man taler om. Og alt i alt er vi en velfungerende boligforening," understreger han.


Mangler job  

Et andet af de parametre, Skovparken falder på, er, at for mange er uden for arbejdsmarkedet. Det  løser de ved, at jobcentret har fået en afdeling på stedet, og erhvervslivet er blevet engageret i at finde jobmuligheder til nogle af dem, der ikke har så nemt ved selv at finde et.

Til gengæld oplever Skovparken faldende kriminalitet. Det er ikke et utrygt sted at bo, men tværtimod et attraktivt sted med store, rummelige familieboliger på 122 kvadratmeter.


Det finder man ikke mange steder i Kolding, så derfor tiltrækker det mennesker, der har brug for flere børneværelser.

Per Nielsen fortæller, at Skovparken er opført i 70’erne og ligger tæt på skoven, indkøbscentre – og hospitalet. Tanken var, at læger, sygeplejersker og andre herfra skulle bo i lejlighederne, men den økonomiske udvikling og muligheden for at trække renteudgiften på sit boliglån fra i skat betød, at disse grupper efterhånden flyttede væk fra området og i stedet bor i villaer andre steder i Kolding.


Velkommen på vandretur

Den første søndag i hver måned inviterer beboerne i Skovparken på vandretur i deres bydel under mottoet Gå dig Glad, for at vise folk udefra, at der ikke er tale om et farligt eller utrygt område.


"Vi går forbi multibanen, ungdomsklubben, bordtennisbordet og viser de muligheder for aktiviteter, vi har her," siger Benny Rasmussen, der flyttede ind i 1986, kom i afdelingsbestyrelsen i 1998 og blev formand i 2014.

Efter rundturen samles alle i cafeen, hvor der er kaffe, svar på spørgsmål, almindelig hygge og mulighed for at spille billard.

Benny Rasmussen er 76 år og arbejder stadig to dage om ugen hos LGT Møbeltransport, hvor han har været i over 41 år. Men i 2000 var han tæt på at blive fyret, for selv om han havde kørt firmaets lastbiler over hele Europa, været tillidsrepræsentant og sikkerhedsrepræsentant og terminalchef, havde han også et alkoholproblem. Det betød, at både arbejdspladsen og de voksne børn var godt trætte af ham og hans forbrug på fem kasser øl om ugen.


"Jeg var ikke voldelig eller noget. Bare træls at være sammen med, indrømmer han. Heldigvis hankede to af de voksne sønner op i ham, lånte penge til en Minnesotakur og sørgede for, at han kom til Nordjylland. Siden har han været aktivt medlem af Anonyme Alkoholikere, og fra september 2000 har han været ædru."


"Jeg kan jo ikke sidde nede på bænken og drikke bajere, og så skal jeg jo have noget andet at få tiden til at gå med. Og så har jeg forresten ikke nogen særlig god pensionsopsparing, så pengene betyder også noget," siger han. 


De problemer har vi slet ikke

Han flyttede ind i Skovparken fra en villa i Kolding. Han var i et nyt parforhold med mange sammenbragte børn, og der kunne familien få en femværelsers lejlighed.


"Og nu, da jeg bor alene, har jeg kunnet får en toværelsers. Det er nemt," siger han.

Han overvejer aldrig at flytte væk fra Skovparken, for de gode lejligheder, den gode beliggenhed og de mange muligheder for aktiviteter er tiltalende.


Han synes, det er mærkværdigt, at Skovparken er på regeringens ghettoliste.


"Jeg forstår slet ikke meningen med den liste, for de fleste områder er jo for længst i gang med at ændre på forholdene, siger han og erklærer, at han mener, at hele Lars Løkke Rasmussens udspil sikkert er udtænkt af hans spindoktorer for at fjerne fokus fra bilagsskandaler og regeringens mislykkede politik.


"For vi har jo slet ikke de problemer her, hverken kriminalitet eller utryghed, siger han. Selvfølgelig er der undtagelser. Nogle gange samles 5-6 rødder et sted og laver lidt ballade, men i betragtning af, at Skovparken har 554 lejemål, mener han ikke, det er mere, end man kan forvente. For nogle år siden gjorde Bandidos reklame for sig selv på stedet og forsøgte at rekruttere blandt de unge. Det blev hurtigt stoppet, og efterfølgende bankede afdelingsbestyrelsens repræsentanter på dørene hos beboerne for at tage eventuel panik i opløbet. Men han synes, at aviserne dengang gjorde meget ud af at skrive om bandens tilstedeværelse, og det fik andre til at tænke skidt om Skovparken.


"Helt ufortjent, siger han og nævner, at der er et rigt frivilligliv, at der altid bliver holdt Eid-fester, som også mange danskere deltager i og kaffe & kage og fester med kager fra over 100 lande. Salget af kaffe og kager bruges til at finansiere nogle af ungdomsaktiviteterne. Det kører altså helt forrygende," konstaterer han.  

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3007 )

0

Læseliste