26. APR. 2018 KL. 00:00

Ringparken: Et udspil lavet med straf og pisk

20170628-180038-2_103mb.jpg

Claus Bech

”Det kan ikke lade sig gøre at fjerne 60 procent af vores boliger,” siger direktøren for Ringparken i Slagelse. Han sætter nu alle kræfter ind på en visionsplan, der helt skal ændre boligområdet.

”Jeg har det virkeligt stramt med ordene ”ghetto” og ”parallelsamfund”. For mig er det et sted, hvor der gælder andre regler. Og her gælder præcis de samme regler som alle andre steder.” Flemming Stenhøj Andersen er direktør for Fællesorganisationens Boligforening og slår ud med armene. Han sidder i boligforeningens beboerhus i Ringparken i Slagelse, et område, der er på regeringens ghettoliste.

”Vi har en udfordring her, men det er ikke én bestemt problemstilling, vi står med. Igennem årene har vi fået samlet for mange mennesker med mange forskellige sociale problemer,  og så har pressen et stort medansvar for, at vi bliver dårligt omtalt. TV2 Øst og aviserne hernede kører hårdt på, når der fx er ild i en aviscontainer. Det betyder, at folk får det indtryk, at det her er det rene Chicago – og så søger folk os ikke. Det fastholder området lavest i bolighierarkiet,” siger direktøren.


Ny vision

I 2016 og 2017 præsenterede boligselskabet ideen om en kæmpe byudvikling af hele Ringparken. Projektet, der hedder Ny Ringby 2025, betyder, at området fuldstændig vil ændre karakter, og at almene boliger blandes med ejer- og andelsboliger.

”Uden vision om Ny Ringby 2025 havde regeringens udspil for alvor givet mig problemer. Jeg synes, vi er på forkant med udviklingen. Vi kan ikke sælge boliger, for det er umuligt, som det ser ud i dag. Jeg synes, udspillet er lavet med straf og pisk. Ideen om at køre en bulldozer igennem byer, hvor der er boligmangel, er jo helt forrykt. Jeg tror ikke, at nogle ansvarlige politikere vil føre det ud i livet,” mener Flemming Stenhøj Andersen.

Og bliver boligforeningen præsenteret for kravet om at fjerne 60 procent af familieboligerne, så vil det skabe uoverskuelige problemer.

”Det kan vi ganske simpelt ikke lade sig gøre. Det giver absolut heller ingen mening at sætte præcise procenter på andelen af familieboliger. Jeg ser det udelukkende som en presbold fra politikernes side. Man overser jo også, at det jo faktisk er gået fremad for de hårdest belastede områder i Danmark.”


Ansvarlig for beskæftigelse

Ringparken har været på den omtalte ghettoliste, siden den blev opfundet, så det er ikke nyt for boligforeningen at være i søgelyset. Men derfor betyder det alligevel noget for både ansatte og beboere.

”De er da trætte af al den dårlige omtale. Men omverdenen glemmer også helt alle de gode historier. Og indrømmet: Vi har heller ikke været gode nok til at fortælle dem. Et af problemerne med udspillet er, at vi som boligselskab indirekte bliver gjort ansvarlige for, at folk kommer i beskæftigelse. Vi beskæftiger os med boliger. Vi er ikke kommunen! I stedet for at flytte rundt på borgere med sociale udfordringer forekommer det indlysende at bruge kræfterne på at hjælpe borgerne med at løse dem.”

Flemming Stenhøj Andersen finder også udspillet fra regeringen for magert, fordi der ikke tilføres midler til de mange ideer.

”Jeg føler, at man kun vil straffe sig ud af det her.”

Flemming Stenhøj Andersen tror, at den store visionsplan Ny Ringby 2025 kan blive boligforeningens redning. Politikerne i Slagelse har nemlig været positive i deres tilbagemeldinger.

”Og Slagelse ligger godt. Flere flytter til, og borgmesteren har meldt ud, at han ønsker at bygge 4.000 nye boliger i de kommende fire år.”

.........................................................................................
 

John Dyrby Paulsen, borgmester i Slagelse og valgt for Socialdemokratiet:

Hvad synes du om ministerens udspil?

”Der er meget af det, der er interessant, og jeg tror også, der er noget af det, vi kan bruge til noget, og det skal vi prøve af. Vi har jo meget fokus på det forebyggende, og det synes jeg måske mangler lidt, men det betyder jo ikke, at de tiltag, der er, ikke har en virkning. Så min indgangsvinkel er, lad os nu prøve det af og se, om det virker. Lad os se, når det får sin endelige udformning, og lad os komme i gang.”

Har I som kommune mulighed for at genhuse beboerne, hvis et boligområde hos jer skal rives ned eller sælges til andre boligformer?

”Det er jo frem mod 2030, så vi har 12 år til det. Hvis vi skulle gøre det i dag, så vil det ikke være muligt, men nu har vi 12 år til det, så det anser jeg bestemt for muligt.”

Hvordan forholder I jer til, at renoveringsrammen fra Landsbyggefonden bliver mere end halveret igennem de næste otte år?

”Det er vi ikke glade for. Landsbyggefonden har haft en stor rolle i udviklingen af den almene sektor, og derfor synes jeg, det er ærgerligt, men det kan vi som kommune ikke gøre så meget ved andet end at sige, det er ærgerligt.”

.......................................................................................

Beboer: De splitter samfundet op i A- og B-mennesker

Man skal hjælpe mennesker, ikke true dem, mener Canan Susanne Corum, der bor med sin familie i Ringparken.

Hun er lærer, mor til tre og bor sammen med sin mand i Ringparken. Canan Susanne Corum har svært ved at genkende det billede, som politikerne tegner af hendes boligområde.

”I Ringparken bor der mange forskellige mennesker. Heldigvis. Og vi gør meget for, at integrationen skal lykkes. Men arbejdet bliver noget spoleret af regeringens holdning til de almene boligområder. De splitter samfundet op i A- og B-mennesker. Og vi er ikke A-holdet,” siger Canan.

Hun er dog glad for den del i udspillet, der handler om beskæftigelse.

”Man skal yde til samfundet. Det er jeg helt enig i. Man skal ses som en ressource. Men regeringen skaber en negativ tone omkring det at bo alment – og så gider folk ikke beskæftige sig med det. Min frygt er, at alle dem, der gør en indsats for fx integration, de stopper.


Nedrivning ingen løsning

Den del af politikernes forslag om, at dele af et byggeri fx kan rives ned, forstår Canan Susanne Corum slet ikke. Hun siger:

”Man skal ikke rive noget ned, der fungerer. Man løser ingen problemer med det. Hvis problemet er, at nogle få laver ballade, så er det måske ofte, fordi de keder sig. Men løsningen er jo ikke at rive deres hus ned.”
Canan har selv valgt at bosætte sig i Ringparken med sin familie, og det er hun fortsat glad for.

”Jeg vil ikke acceptere, hvis min bolig skulle rives ned. Jeg vil starte en underskriftsindsamling, kontakte pressen og politikerne, lave en demonstration – alt muligt. De fleste kan nemlig godt lide at bo her. Vi har et godt sammenhold.


Som i Tyskland

Canan tror, at udspillet er en del af den kommende valgkamp.

”Politikerne tror, at de kan få flere stemmer, hvis de melder noget markant ud. Og partierne forsøger at overgå hinanden. Jeg synes, det er ulækkert og minder om det, der skete i Tyskland, hvor man gav jøderne skylden for, at det gik dårligt. Nu er det bare os, der bor til leje, der får tæskene.”

Regeringens udspil kan dog også bruges til at kigge indad, mener Canan.

”Man skal da også sige til sig selv: Hvordan kan jeg bidrage til, at det her bliver en god boligforening? Hvordan kan jeg blive en god nabo? Men det spørgsmål burde man jo også stille sig i en grundejerforening eller i bestyrelsen i sin andelsbolig.”

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste