26. APR. 2018 KL. 23:28

Formand for Bolig Korsør: Hvor skal vi flytte beboerne hen?

20160907-145015-4_69mb.jpg

Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix

I Korsør glæder man sig dog over, at det bliver lettere at sætte kriminelle familier på gaden, hvis regeringens udspil bliver vedtaget. Men at skulle reducere antallet af boliger bliver en udfordring.

Som opfølgning på regeringens ghettoudspil, der skal bekæmpe parallelsamfund, har statsminister Lars Løkke Rasmussen besøgt Motalavej i Korsør. Det var i marts.

Statsministeren fik en rundvisning i området og drak kaffe i beboerhuset med beboere og medarbejdere i kvarteret. Inden besøget sagde Lars Løkke Rasmussen:

”Der er huller i Danmarkskortet, hvor jeg ikke kan genkende det, jeg ser. Jeg bliver meget bekymret over, at der i vores land eksisterer enklaver isoleret fra det omkringliggende samfund. Vores samfundskontrakt falder fra hinanden, når alt for mange forsørges af det offentlige, og alt for få har et reelt job.”

Den beskrivelse af Motalavej kan Ebbe Ahlgreen dog ikke helt kende.

Ebbe er formand for Bolig Korsør, der har ansvaret for boligerne i området.

”Motalavej er et fredeligt sted,” siger Ebbe Ahlgreen, der udover at være formand også er medlem af kommunalbestyrelsen for Venstre.

Og det er svært at modsige hans betragtninger denne solskinseftermiddag, hvor vi sidder i Kvarterhuset, der er områdets samlingssted med egen cafe. Indenfor sidder også to ældre damer og drikker te og på bænkene udenfor i forårssolen har to mænd hentet kaffe. Busser kører forbi og sætter børn af, der kommer hjem fra skole. Flere bliver hentet ved stoppestedet af deres forældre, og mange smutter ind i kiosken på vejen for at købe is.

”Men naturligvis kan vi ikke have samfund, der kører med deres egne regler. Det er da klart. Vi har da også vores problemer. Det tror jeg, alle boligområder har. Lige p.t. har vi tre sager kørende, hvor vi gerne vil sætte tre familier ud, fordi de har begået kriminalitet,” siger Ebbe Ahlgreen.

Børn, der ikke kan dansk

Formanden er glad for den del af regeringens udspil, der handler om, at udsætning af en familie ikke kan ankes. Ebbe Ahlgreen forklarer:

”I en sag har vi fx ventet i over tre år, før vi kunne smide en kriminel familie ud. Ankemulighederne har trukket sagen ud. Udspillet betyder, at en udsætning ikke kan ankes, når den er afgjort i Kriminalretten. Jeg er også glad for, at børn skal i daginstitution. Vi ser jo børn, der ikke kan dansk, når de kommer i skole. Vi har boligsociale indsatser kørende, men vi må nok også konstatere, at det hele nok ikke har virket efter hensigten.”

Ifølge formanden så er Motalavej primært på ghettolisten, fordi beboerne i området er ramt af arbejdsløshed.

”Vi har da også taget initiativer til at forbedre området. Sammen med Landsbyggefonden har vi fjernet tre blokke med 106 boliger i. Det betyder, at området også er blevet åbnet op ned imod byen. Og sammen med kommunen bygger vi 24 handicapboliger. Alt det betyder, at vi i dag faktisk har ventelister.”

Hvor skal beboerne flytte hen?

Ebbe Ahlgreen finder det urealistisk at skulle reducere antallet af familieboliger med op til 60 procent.

”Vi kan ikke bare sælge 100 af vores boliger. De kan ikke sælges. Så hvordan det problem skal løses, ved jeg ikke. Hvor skal vi flytte beboerne hen?”

Bolig Korsør har imidlertid en plan for området. En vision, der skal gøre Motalavej mere attraktiv. Der er nemlig planer om at bygge 14 rækkehuse med haver. En anden blok rives ned, en blok mister to etager, og en tredje må også sige farvel til den øverste etage. Derudover ryddes to forladte institutioner, der blot koster selskabet penge.

”De her tiltag er jo vedtaget, før udspillet kom. Men om de kan medregnes i udspillet, ved jeg ikke endnu. Det håber jeg.”

Formanden er ked af, at Landsbyggefondens midler er blevet inddraget i det politiske spil.

”Vi kommer jo ikke selv til at bestemme over vores penge. Det kommer til at betyde, at nogle afdelinger ikke kan blive renoveret. Og hvad skal jeg sige til dem? Lars Løkke sagde, da han var på besøg, at det, vi gjorde, var godt. Det er bare ikke godt nok.”

Ebbe Ahlgreen er slet ikke i tvivl om, at udspillet bliver vedtaget – og også inden sommerferien.

”Valget er i gang, og man er allerede begyndt at byde over. Var det ikke Mette Frederiksen, der sagde, at udspillet godt kunne være skarpere?”

.............................................. 

Foto: Kenneth Wöhlishfelt

Beboer: Jeg vil da ikke flytte

Livet i et rækkehus blev for kedeligt for Jeanette Rosenkrantz, så hun flyttede ind på Motalavej – og det har hun ikke fortrudt. 


Det store smil er det første, man bemærker, når Jeanette Rosenkrantz kommer rundt om hjørnet.

”Jeg er glad for at bo her. Man kan sige, at området er delt i to. Heroppe er der roligt. Længere nede er der lidt larm. Der er nogle unge på knallert, der ikke tager så meget hensyn. Men ellers oplever jeg ikke noget negativt,” siger hun.

Jeanette Rosenkrantz har boet på Motalavej i syv år. Før boede hun i et rækkehus på en villavej, men det blev for kedeligt.

”Mine egne børn er flyttet hjemmefra nu, men min søster bor her også med sine børn, og her er jo nogle fantastiske legepladser, og vi snakker godt med hinanden i min opgang,” siger Jeanette.

Regeringens forslag om, at nogle boliger evt. skal rives ned, skaber panderynker hos Jeanette Rosenkrantz.

”Det er da en dårlig ide. Man skal ikke rive noget ned, fordi nogle få gør det surt for andre. Men dem, der ikke kan opføre sig ordentligt, kan man smide ud. Løsningen er ikke at rive boliger ned. Jeg vil da heller ikke flytte. Jeg bor her ganske frivilligt, og det er jeg super glad for.”




Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste